Пробив: Българско държавно дружество произведе лекарство, което убива коронавируса!

България отблизо

България е получила от Китай 25 килограма субстанция за производство на Хлороквин фосфат, който убива COVID-19. И от днес лекарството се произвежда в Бул Био.

Първите 250 опаковки са произведени в сряда, уточниха пред в. “Труд” от Бул Био – дружеството, което е получило лиценз за производството на Хлороквин фосфат у нас. Бул Био е към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и е 100 процента държавна собственост, с принципал Министерството на здравеопазването.

Директорът на дружеството д-р Румен Кофинов посочи, че Бул Био притежава европейски сертификат за добра производствена практика и лиценз от СЗО.

Обемите, в които се опакова лекарството Хлороквин фосфат, са съобразени с терапевтичната доза за прилагане при пациенти с коронавирус, а Бул Био ще го произвежда в собствената си база. Първите дози от Хролоквин фосфат ще стигнат за 2500 пациенти за пълен курс на лечение от 14 дни в болнични условия.

От Бул Био представиха на премиера Борисов и три инвестиционни проекта за борбата с инфекциозните заболявания. Първият касае нова производствена линия за БЦЖ ваксина, за която дружеството притежава лиценз и така капацитетът за производство на ваксината ще се увеличи двойно и може да достигне до 4 млн. ваксини.

Вторият проект е за разширяване производството и обновяване на апаратурата за човешки кръвни продукти-имуноглобулини, което е изключително важно за най-тежко болните и е от стратегическо значение за нашето здравеопазване. Специалистите в дружеството там използват с техника от 70-те години на миналия век и обновяването на базата е водещо за работата им.

От Бул Био посочиха, че става дума за компенсация при загуба на кръв или да се вкара в организма набор от т. нар. антитела, които да помогнат на пациентите да се справят с дадена инфекция. Както е известно, лечението на COVID-19 с прилагане на кръвна плазма от вече излекувани пациенти се прилага като метод в редица болници в Китай и Европа, а вече и в България.

Въпросните имуноглобулини могат да неутрализират вируса при неговото проникване в организма или да повлияят на отговора на имунната система срещу заразата.

Според учени от Бул Био, трябва да се натрупа количество донорска кръв от пациенти, преболедували COVID-19, за да имаме достатъчно плазма с антитела. Изчислено е, че за нуждите на България ще са необходими минимум около 3000 оздравели пациенти за т. нар. плазмено лечение.

В Бул Био имат готовност и за възстановяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лечение на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне.

Производството на хипер-имунни животински серуми от конска плазма е много ограничено в световен мащаб и ако в България то бъде възстановено, страната ни ще може да излезе на световните пазари и за кратко време ще възвърне направената инвестиция, подчерта шефът на Бул Био д-р Румен Кофинов, съобщава информационна агенция Блиц.бг.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *