Протестиращите отсвириха правителството. Никой не отиде на среща с енергийния министър, който им дойде на крака

България отблизо
Предвидената за днес по обед среща на енергийния министър Румен Радев с протестиращи миньори и енергетици и синдикати не се състоя. Министърът дойде в административната сграда на държавния ТЕЦ „Марица изток 2“, но там нямаше представител на служителите и така двете страни не успяха да обсъдят продължаващите вече над един ден протести, съобщава БНР.

Единствено ръководството на електроцентралата присъстваше в залата, където трябваше да се проведе срещата. С Радев е и неговият заместник Красимир Ненов.

Енергийният министър уточни, че е искал да направи срещата в самия ТЕЦ, за да поговори с протестиращите на мястото, където работят. Той добави, че не се отказва от желанието си да разговаря с протестиращите и се отправи към участъка от магистрала „Тракия“, който е блокиран вече над 24 часа.

 

Миньорите и енергетиците протестират срещу вчерашното решение на правителството да приеме плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник. Предвидено е въглищните централи да работят до 2038 г., а всеки служител, който иска да напусне, може да получи 36 месечни заплати като обезщетение.

Премиерът Николай Денков пък е поканил протестиращи и синдикати утре в Министерския съвет, за да обсъдят исканията на миньорите и енергетиците. Президентът на КНСБ Пламен Димитров обаче каза, че такава среща няма да има смисъл, ако България изпрати днес в Брюксел трите плана за справедлив преход.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *