Протестиращи обградиха парламента, вижте какво вдигна спонтанно народа

България отблизо
Спонтанен протест започна пред Народното събрание. Причината е решението за преференциалния вот да отпадне, което бе гласувано от правната комисия снощи. Заседанието продължи до малко след полунощ.

„ГЕРБ подкрепи предложението на ДПС. Прагът се вдига и така той е равен на изборната квота, което го прави невъзможен. За евроизборите трябва да се съберат около 130 000 гласа, което е нереално. По този начин преференцията става неработеща”, каза Нестимир Ананиев, цитира bTV.

По думите му е доказано, че преференцията работи и го доказва това, че на всички избори стават размествания.

Междувременно днес са финалните дебати по промените в Изборния кодекс. Те са първа точка в дневния ред на депутатите.

Протестиращите настояват да се смени ЦИК, защото се опасяват от манипулация на изборите. И защото по закон мандатът й е изтекъл и няма никакви основания да организира поредните избори.

Те искат и оставането на преференцията, тъй като желаят да се гласува за личности, а не за спуснатия от партиите списък.  Подкрепящи БСП не била искали Станишев да оглавява листата, хора на ГЕРБ пък са против Лиляна Павлова, обясни мъж с българското знаме в ръка.

Ще протестираме и ще бойкотираме решенията на НС, ако премахнат малкото демократични промени в кодекса и докато най-после не се чуе и думата на народа, категорични са хората пред Парламента.

В същото време депутатите стигнаха в залата до словесни схватки и скандали, но не и до консенсус, който би удовлетворил народа.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *