Протестиращи фермери запалиха и сено пред Земеделското министерство, утре блокират цяла България

България отблизо
Събралите се пред ведомството фермери не бяха поканени на срещата с премиера Николай Денков снощи.

Днес те протестират с искане министър Кирил Вътев да подаде незабавно оставка. По-рано през деня от ведомството на Вътев ги поканиха на среща, но те отказаха да се отзоват.

Основните им мотиви са, че министър Вътев не е внесъл доклад в Министерството на финансите за изплащането на т.нар. „украинска помощ“, както и че голяма част от останалите субсидии не са изплатени.

Фермерите запалиха и сено, което загасиха с прясно мляко. И се заканиха да протестират и затварят пътища, докато държавата не ги чуе. 

Само преди ден земеделският министър Кирил Вътев коментира, че има съмнения дали земеделците ще се откажат от стачни действия. Българските производители настояват за над 500 млн. лева финансова помощ заради вноса на стоки от Украйна, някои от които некачествени.

Земеделците споделиха, че тази вечер предложенията ще бъдат обсъдени и утре ще предоставят отговор дали приемат условията. В понеделник в 11 ч. на пресконференция хората от сектора ще съобщят решението си и дали протестите в бранша остават за утре, каза Денков.

Днес обаче протестите започнаха. От МС заявиха, че някои крави и овце съществували само на хартия.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *