Протестите ескалират: Обявиха блокада и на Народното събрание! Подава ли оставка Борисов?!

България отблизо

Бурни протести и блокирани кръстовища в София белязаха предишната нощ на ескалиращо противоборство.

Остават палатковите лагери на Орлов мост, булевард „Цар Освободител“ и бул. „Дондуков“. Тази вечер беше възстановена и блокадата пред Ректората на Софийския университет. Организаторите обявиха общонационален митинг в четвъртък, като заплашиха, че ще блокират сградата на Народното събрание, където трябва да се проведе извънредно пленарно заседание, предаде БНТ.

Към 21:15 ч. протестиращите се отправиха на традиционното си шествие към Орлов мост.

Около 20:30 ч. към сградата на Министерския съвет полетяха домати и топчета с боя.

От „Отровното трио“ бяха категорични, че няма да спират гражданското неподчинение.

„В последно време се появява много медиен боклук за нашите биографии, но когато има нещо съмнително, питайте и ще ви отговорим. Една от тези фалшиви новини е, че сме готови да спрем гражданското неподчинение. Не е вярно. Напротив – всеки ден все повече и повече ще го поощряваме“, обяви проф. Велислав Минеков.

Палатковият лагер на майките от „Системата ни убива“ през изминалата нощ блокира движението по булевард „Дондуков“, след като движението по „Васил Левски“ пред Ректората беше освободено като жест на добра воля и знак за премиера Борисов да вземе правилното решение за оставка.

„Когато ние погледнем очите на нашите деца, техния поглед ни подсказва какво трябва да правим ние. Правилното беше да подаде оставка, изненада ни неприятно и това е нашият отговор“, каза Нели Димитрова от „Системата ни убива“.

От другата страна – в палатковия лагер на жълтите павета на площад „Независимост“ – книгите, събрани да подкрепят барикадата.

„Решихме да поемем тази инициатива, да знаят бъдещите управници, че трябва да са прочели повече от една книга и да бъдат по-широко скроени относно културата на това общество“, обясни Николай Димитров.

И в другия край на барикадите – на Орлов мост, започват просветителска дейност – Лятна школа за Малките Орли.

„Засега оставаме тук, но обмисляме и други варианти. Обмисляме по-решителни действия, тази политическа криза не може да продължава вечно“, каза Валентин Митов.

Рисуване с тебешир и протестни автошествия в страната

Протестите продължават и в други градове на страната, предава БНР.

Във Варна протестиращи отново блокираха кръстовището пред общината. От снощи палатковият лагер в града отново е на пътното платно пред общината. Шатри, палатки и столчета стоят в центъра на кръстовището.

В шествие с националния трибагреник начело и най-актуалния варненски слоган в последните дни „ДЪРЖАВАТА Е В РЕМОНТ. Благодарим ви за разбирането“, протестиращите призоваваха са оставка и „Елате при нас – протестът е за вас“.

В Плевен за втори път се организира протестно автошествие. Участниците в него преминават през централните улици и кварталите на града с искане за оставки на правителството и главния прокурор. Със звукови сигнали и развети знамена участниците преминаха през централните улици и кварталите на града.

Протестно автошествие премина по улиците на Габрово. Около 30 коли се включиха в колоната на демонстрантите. Клаксони и скандирания „Оставка“ огласиха града. С леки затруднения за трафика в Габрово, тъй като автомобилите от шествието се движат с ниска скорост по основните артерии в града, но без блокади, преминава протестът тази вечер. Недоволните дадоха заявка да продължат с демонстрациите.

Бургас се включи с творческа вечер в националния протест. Недоволните от управлението изрисуваха исканията си с тебешир на площада пред общината. Направен беше и колаж от ръце, символ на обединената гражданска сила. Над 30 души се включиха в акцията.

Пореден протест с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев се състоя в Сливен. Около двайсетина души направиха протестно шествие по главната улица на града, скандирайки „Оставка“ и „Мафия“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *