Тома Биков хвърли поредната бомба: Румен Радев дърпа конците на Христо Иванов!

България отблизо

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира във „Фейсбук“ твърденията на лидера на „Да, България“ Христо Иванов. Според него проваленият правосъден министър демонстрира незрялост.

Ето и неговата позиция:  Вчера в интервю за „Свободна Европа“ Христо Иванов заяви, че в следващият парламент, Демократична България“ ще бъде силна опозиция. Не зная дали позицията е на цялата формация или е лично виждане на нейния лидер, но със сигурност тя трябва да бъде коментирана. Ето и моите изводи:

1. Протестът е безсмислен, защото от сега неговият най-силен политически лидер отказва да поеме отговорност за осъществяването на целите му.

2. Демократична България си дава сметка, че не желае или не може да спечели изборите и от сега се готви да бъде в опозиция. Тук идва и въпросът – защо формацията иска да падне сегашното управление, след като не е готова да поеме отговорността да влезе в следващото?

3. Самият Христо Иванов все още не е готов да излезе от личния комфорт в името на радикалната промяна, която декларира, че желае. Тук въпросът е как едновременно Христо ще остане в опозиция, за да не му се обидят част от избирателите на ДБ и ще събере 2/3 подкрепа в парламента за конституционни промени, за да изпълни ангажимента си към тях? С кого ще преговаря за тези 2/3? С онези, които днес нарича мутри и мафиоти?

4. От гледна точка на опозиционната заявка съзирам следното послание – искам да предизвикам политическа криза, но няма да участвам в нейното решаване. Това звучи като каприз, а не като плътно политическо поведение. Всяко нещо в политиката има своята цена, но Христо явно не е готов да я плати. А щом не е готов да я плати ще остане в полето на вербалната заявка, но няма да произведе политическо действие.

5. Не твърдя, че още днес Христо Иванов трябва да каже с кого ще се коалира. Това е избор, който може да бъде направен на базата на политически факти, каквито все още не са налице. Без да разполага с политическите факти, каквито са изборните резултати и конфигурацията в следващия парламент, Христо Иванов обяви, че ще е в опозиция. Това показва незрялост. А когато се намираш в сложна и многопластова политическа ситуация, незрялото поведение те прави опасен не само за теб самия, но и за общото цяло. 6.

И последно – потенциалът за разгръщане на политическата криза ще се разгърне не преди, а след следващите парламентарни избори. В този смисъл те ще са входът към, а не изходът от кризата. И тогава първият възможен изход от нестабилността, която ще има и своята икономическа и социална цена ще бъдат изборите за президент.

Моята прогноза е, че докато Румен Радев е президент, България ще затъва в нестабилност. Защото в политическите кризи, президентът е този, който има най-голям потенциал да се превърне в медиатор между политическите сили. Радев вече няма този потенциал. Затова още от днес, всеки политически лидер трябва да се готви за решенията на кризата, а не за опозиционната си дейност.

Б.Р. А нашата прогноза е, че докато такива като Биков ни управляват, накрая България може да изчезне от картата като суверенна държава, защото няма как да просъществуваме в бедност, лъжи и политически цинизъм.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *