Протести и напрежение в цялата страна, започнаха и гладни стачки!

България отблизо

В 26-ия ден от протестите три ключови кръстовища в столицата остават блокирани.

Палатки има на Орлов мост, до СУ „Св. Климент Охридски“, където още е белият микробус на гражданската инициатива „Системата ни убива“, както и в участъка между президентството и Министерския съвет.

Пред протестиращите там организаторите съобщиха, че един от обявилите гладна стачка от четири дни не приема и вода, и скоро това може да има фатални последици. Самият той заяви пред протестиращите, че това, което прави, е въпрос на личен избор и не е моментно решение. Той съобщи също, че още четирима са се присъединили към гладната стачка.

След 21.00 часа протестиращите тръгнаха на традиционното си шествие. Част от тях отидоха пред сградата на Европейския парламент. След което се насочиха към Софийския университет и Орлов мост.

Движението в столицата остава затруднено заради блокираните ключови булеварди. Поради това се наложи и промяна на маршрутите на 17 линии от градския транспорт.

Протестиращите продължават да отстояват двете си основния искания – оставка на цялото правителство, начело с премиера Бойко Борисов, предсрочни парламентарни избори, както и оттегляне от поста на главния прокурор Иван Гешев, посочва БГНЕС.

Организаторите от „Отровното трио“ обявиха, че протестите продължават и ще ескалират постепенно.

И тази нощ протестиращите остават на пътя Стара Загора – Хасково и ще нощуват на пътното платно, посочва БНТ.

Те настояват да бъдат пропуснати от полицията до детелината на автомагистрала „Тракия“ и твърдят, че са блокирани от органите на реда.

От полицията казват, че го правят с цел безопасност.

Наложи се спешна среща с кмета.

В ранния следобед, кметът на Стара Загора пристигна на мястото на блокадата, но беше посрещнат с викове оставка.

„Те имат право на протест, никой не оспорва това тяхно право. Просто, считаме, че не бива да страдат, останалите наши съграждани“, заяви кметът Живко Тодоров.

От общината поискаха протестът да бъде регламентиран с официално писмо.

„Моята молба към вас е да входирате днес вашето намерение, за да мога да проведа разговор с органите и се надявам на вашата коректност да няма блокиране на магистрали“, каза още Тодоров.

Протестиращите, обаче, твърдят, че имат право да минат законно през магистралата.

„Просто няма причина да ни спират, тъй като ние заявихме категорично, че не искаме да блокираме магистралата, нито да създаваме ПТП-та. Затова сме до последно тук и няма да мръднем“, казват протестиращите.

„Това, което мен ме изкара е ширещото се беззаконие в нашата държава, искаме оставката на правителството на главния прокурор Иван Гешев и предсрочни парламентарни избори“, добавят други протестиращи.

Пътят към магистралата остана затворен,а полицията отбива трафика. Шофьорите са на различни мнение, част от тях одобряват протеста, други – не са доволни от блокирания път.

Протестиращи блокираха тази вечер кръстовището пред Община Варна.

Демонстрантите са опънали четири палатки и са заявили, че ще останат там докато не бъдат изпълнени исканията им за оставка на правителството и на главния прокурор, посочва БНР.

И тази вечер пловдивчани се събраха пред общината, за да изразят своето недоволство срещу кабинета „Борисов 3“. Исканията на хората са за повече прозрачност в политиката. Шествието потегли по главната улица до Джумая джамия и обратно, посочва БНТ.

Непреклонни в настояването си за оставки на правителството и на главния прокурор, и тази вечер протестиращите в Русе се събраха в центъра на крайдунавския град. Днес се отправиха по нов маршрут към Историческия музей.

Тази вечер за първи път от началото на протестите група граждани се събра пред сградата на полицията в Благоевград. Те се обявиха против полицейското насилие. Поводът за този протест е изказване на един от протестиращите, че вчера по време на протестите на главния път Е-79, той е бил ударен от полицай и заплашен от негов колега. По случая шефът на полицията в Благоевград вече е разпоредил проверка.

Пореден ден на протести и в Бургас. Хората се събраха пред сградата на Общината, след което потеглиха по централната улица „Александровска“. Този път те затвориха няколко ключови кръстовища и затрудниха трафика в морския град.

Пред сградата на общината в Ямбол за поредна вечер се събраха недоволни граждани от управлението на страната.

В 23-ия ден на недоволството исканията на протестиращите в Ямбол, са същите – оставка на правителството, на премиера и главния прокурор, както и предсрочни избори с намален брой депутати.

И тази сутрин София осъмна с три палаткови лагера.

Пред Софийския университет остава и бусът на майките от “Системата ни убива”. Те настояват да бъде уволнен служителят на МВР, който спря походът им към „Орлов мост“ късно в събота.

„Това беше капан да ни пуснат до тук и да ни приклещят. Ние бяхме неправомерно задържани. А сутринта полицаите посегнаха на децата ни. Това е недопустимо. Ние сме на улицата и такова нещо не е имало“, каза Вера Иванова от „Системата ни убива“.

„Ако е получен такъв сигнал, както обикновено, Столична дирекция ще извърши проверка в законоустановения срок“, каза гл. инспектор Красимира Стоядинова, Охранителна полиция – СДВР.

Движението в столицата остава затруднено заради блокираните ключови булеварди. Поради това се наложи и промяна на маршрутите на част от градския транспорт.

Само пред Нова телевизия проговори и жената от Пазарджик, която бе набедена, че е провокатор в инцидента с Петър Кърджилов на Орлов мост.

Късно снощи, част от недоволстващите замеряха сградата на Министерския съвет с жълти стотинки.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *