Проф. Александър Маринов: Нужно е Велико народно събрание и промяна на модела на управление!

България отблизо

„За съжаление, нашата държава е много далеч от ефективността на руската държава, например.  Не само нашата прокуратура, но и цялата наша държава, не иска и не може да се справя с проблемите, които засягат огромен кръг граждани“.

Това каза проф. Александър Маринов в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“, „Това е България“.

Аз съм убеден, че промяна на модела на цялата съдебна система, и въобще на модела на управление на държавата, е нужна. И че тази промяна може да се случи единствено с промяна в Конституцията. Нещо повече, аз смятам, че става дума за промяна в Конституцията, която изисква Велико народно събрание. Въобще, в България е назряла необходимостта от Велико народно събрание, защото има много неща, които трябва да се преформулират и в някои отношения радикално да се променят. Това е положението, искаме или не искаме това е положението.

Вече друг е въпросът, доколко е реалистично да очакваме такова нещо да се случи, поне към настоящия момент. Но мисълта ми е друга – въпросът е, че държавата не може да се справя със своята мисия, а какъв модел ще бъде избран, това е друг въпрос. Вие сами знаете, че в Европа има най-различни модели на прокуратурата, има най-различни модели на съдебната система, има най-различни модели и на държавата. Не може да се каже, че има един, който е единствено правилен.

Има някакви принципи, но извън тези принципи има един основен въпрос – допринася ли съдебната система и като цяло държавата, за установяването на справедливост? Това е смисълът на върховенството на правото. Това е големият въпрос. Защото всичко останало е инструмент. Тук проблемът, аз пак казвам, аз съм го казвал и друг път пред вас, проблемът е по-дълбок, отколкото личността на един главен прокурор или конкретната процедура за избора му.

Въпросът е, как е създадена тази процедура, защо е такава, каквато е, и защо се брани така упорито. И кой се възползва от нея – това е големият въпрос. А иначе, имаме много, много, доказателства, че тази държавна система, в това число съдебната система, не работи добре. Сега, много съжалявам, ако някой се засегне от това, но така е и така мисли преобладаващата част от българското общество. Така че това трябва да се оправи. А какъв начин, какъв модел ще изберем, това е вече въпрос на наше решение. Никой не ни налага конкретен модел.

Нещо повече. Трябва на всички да е ясно, че Европейският съюз няма да ни помогне за промяна на управленския модел. Всичките тези мониторинги, наблюдения, съвети, препоръки, виждате, че това е приливане от пусто в празно. Ефектът е нулев. Защото тези техни „доклади“ са отбиване на номер. В това число заради лицемерието, тежкото лицемерие на европейските институции. Защото с едната ръка те размахват пръст, а с другата ръка потупват по рамото. Това е положението, защо да се заблуждаваме? Но ние би трябва да сме много наивни и глупави хора, ако разчитаме някой отвън да ни реши проблемите – ами ние сами трябва да си ги решим, обобщи проф. Александър Маринов в своето интервю пред обзора на деня за Радио „Фокус“, „Това е България“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *