Проф. Асен Балтов: Антиваксърите бързо ще изчезнат като дойдат ваксините! И аз ще се ваксинирам за ужас на невярващите!

България отблизо
Никой не вярва на нищо вече. Хората за съжаление си мислят, че са безсмъртни. Започват да вярват, едва когато те или техните близки прекрачат прага на болницата.

Това заяви пред bTV директорът н УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

 

„Настроението преди Коледа е по-добро от това, което беше преди три седмици. Благодарение на мерките вече сме малко по-спокойни. Причините да няма резултат в началото са две – има много скрита заболеваемост, хората предпочитат да не се изследват и по тоя начин не позволяват да ги обхванем, да карантинираме тях и техните близки“, посочи още проф. Балтов.

 

По думите му, за да има спокоен период за имунизация заболеваемостта и смъртността трябва да спаднат значително. Той посъветва хората, които са болни, да не се подлагат на имунизация в такава активна фаза.

 

„Антиваксърите имаха възможност 15-20 дни преди нас да започнат да говорят за ваксините. Има и нелоялна конкуренция между производителите на ваксини, което помага да се говорят неверни факти. Това ще се преодолее. Като се види кратката характеристика на продукта и се дадат ясни указания, процентът на желаещите ще се вдигне“, посочи още Балтов.

Нещо повече. Директорът на „Пирогов“ е сигурен, че след излизането на разрешението от ЕМА за ваксините, желаещите да се ваксинират рязко ще скочат.

Той се надява хората, които не са в първите групи от плана, да могат да се ваксинират от март месец 2021 г. „До шест месеца се надявам да бъдем много по-свободни, затова обаче трябва да бъдем много по-умни.“

 

Директорът на болницата посочи, че ще се ваксинира. Той изрази желание това да се случи публично, както се прави в други държави в света.

 

„В момента има една обща концепция че всички трябва да го направят едновременно. Затова изоставаме. В Англия за 10 дни има ваксинирани над 150 хиляди“, посочи още проф. Балтов.

 

Той изрази надежда, че хората от по-задните групи за имунизация ще имат възможност да се ваксинират през месец март.

 

“Всяка ваксина има кратка характеристика, която ще бъде разпространена след одобрението на ЕМА и всеки ще има информация. В случая първите ваксини са изключително иновативни, рискът при тях е много намален, не атакуват ядрото на клетката – това е производството на един белтък в рибозомите“, обясни проф. Балтов.

 

Той посъветва хронично и онкологично болните, както и хората с алергии, да се консултират с лекар, преди да се ваксинират.

Tagged

1 thought on “Проф. Асен Балтов: Антиваксърите бързо ще изчезнат като дойдат ваксините! И аз ще се ваксинирам за ужас на невярващите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *