Проф. Асен Балтов: И президентът Радев трябва да се карантинира!

България отблизо

Пет дни не са достатъчни, за да реагират тестовете на евентуално заразяване с коронавирус. Трябва да минат поне 7 дни. Карантината обаче ще остане 10 дни, а няма да бъде смъквана на 7.

Това каза проф. Асен Балтов в „Беновска пита“ по Канал 3.

Той отбеляза, че се надява болестта при премиера Бойко Борисов да премине леко.

По отношение на президента Радев, Балтов каза, че той трябва да е под карантина заради полския президент, въпреки днешния отрицателен тест.  Дали трябва да си прави още тестове президентът, може да каже РЗИ“.

Неговото мнение е, че Радев трябва да остане 10 дни под карантина. 14-дневна карантина за болни и 10 дни за контактни е напълно достатъчно според проф. Балтов.

40 заразени от медицинския персонал има дневно и това е проблем, каза директорът на „Пирогов“. „Но всеки, който се е заклел да бъде лекар, знае, че ще среща животозастрашаващи ситуации. В София има дифузно разпространение, което не може да бъде контролирано“.  Той изрази надежда до пролетта в България да има ваксина срещу коронавирус.

Балтов каза, че няма да се ваксинира против грип, няма да ваксинира и децата си, но би препоръчал на родителите си да се ваксинират против грип.   Лечението на коронавирус стъпва на усещането на лекуващите лекари. Засега няма утвърдена обща лекарствена терапия.

„Проблемът с медицинските кадри у нас не може да се реши изведнъж. Въпрос на няколко години е да се развиват младите кадри, те да остават в България и да лекуват тук.“ В момента има недостиг заради факта, че доста медици боледуват.

Неговото лично мнение е, че публика на мачовете не трябва да има, а ресторантите трябва да затварят преди полунощ. Според него училищата не трябва да затварят, но университетите могат да минат на онлайн обучение.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *