Проф. Балтов разкри има ли вината и защо бе уволнен от здравния министър Стойчо Кацаров!

България отблизо

Преди няколко дни проф. Асен Балтов бе освободен от поста директор на „Пирогов“ от служебния здравен министър Стойчо Кацаров с обвинения, че е имало над 400 пациенти фантоми в болницата.

 

Кацаров твърди, че е един от тях. В същото време лекари от „Пирогов“ излязоха на протест в защита на проф. Балтов. Техните искания бяха за оставката на здравния министър Стойчо Кацаров и управителя на Здравната каса проф. Петко Салчев.

Днес в здравното министерство се срещнаха представители на „Пирогов“ и Българския лекарски съюз. След срещата бе съобщено, че е постигнато съгласие по четири въпроса, а именно – взаимно съжаление за разменените остри и обидни реплики и за създалото се напрежение, установените административни нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи, продължаване на доверието към лекарите от „Пирогов“ и необходимостта от реформа в здравеопазването.

По този повод от БЛИЦ потърсихме проф. Асен Балтов за коментар. Ето какво каза той пред медията ни.

– Проф. Балтов, как ще коментирате резултата от срещата между Здравното министерство и лекарите от „Пирогов“, Вие очаквате ли извинение?

– Мога да кажа, че съм леко озадачен от това, което е излязло от министерството. Към мен няма извинение, няма връщане назад. Това показва цялата несъстоятелност и незаконност на моето уволнение и че аз съм уволнен по политически, а не професионални причини.

– Тоест, ако се окаже, че твърденията на здравния министър д-р Стойчо Кацаров не са верни, няма да се върнете на поста?

– Има нов директор, той е вписан. Никой не е казал, че няма да бъде вписан отново Балтов.

– А какви са плановете Ви оттук нататък?

– Нямам планове за бъдещето. Да си почина добре, това ми е основният план пък после ще видим.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *