Проф. Боян Чуков разкри на кого Петков се опитва да прехвърли горещия картоф РС Македония!

България отблизо

В българското общество, в по-голямата му част, има ясна позиция ветото, което наложихме за влизането на Северна Македония в ЕС, да не се премахва, а да се търси развитие и динамизиране на диалога със Скопие с цел да спрат езика на омразата спрямо България, да спрат кражбите от българската история и да приемат добросъседски отношения с нас“.

За мен нещата се усложняват и поради това, че в България започва да мирише на избори

Това каза геополитическият анализатор проф. Боян Чуков.

„Обезпокоен съм че през последните месеци, и то на много високо правителствено ниво в РС Македония/РСМ/, бяха отправени изключително груби нападки по адрес на България. Единствено външния министър на РСМ, който е албанец, търсеше диалог“, каза още той.

„Дали премиерът е поел някакви ангажименти за Еврочленството на РСМ? Това върви в общественото пространство. Явно Кирил Петков се опитва по някакъв начин да прехвърли на президента Румен Радев горещият картоф Северна Македония, а той, Петков, да се включи само като подизпълнител„, обясни още Чуков.

Темата за членството на Северна Македония в ЕС са нагрява в общественото пространство много отдавна и много методично, заяви Елена Поптодорова. Средният българин дори не вниква в подробностите по темата за Северна Македония. За мен е голяма драма, проблем, че големите и важните политически въпрос стигат до улицата. С простите приказки в Кресненското дефиле, че „Македония е наша“, така ли ще махнем езика на омразата. Нагнетява се напрежение, вместо да се търси решение.

Това заяви Елена Поптодорова, коментирайки темата за членството на Скопие в ЕС, българското вето и искането на премиера Петков да се свика КСНС по въпроса.

„Може би има основание премиерът да иска свикване на КСНС. За мен е много тревожно, че вече 6 месеца не се свиква такъв съвет за Черно море и Русия. За Северна Македония има тотален отказ от регионалния и европейския контекст на темата“, каза още Поптодорова.

„Според мен вероятността президентът да откаже не е никак малка. Още повече, че наистина съвсем наскоро, преди няколко месеца се занимавахме с този въпрос, имаше съвет, допълни тя.

В случай на отказ на президента, според Поптодорова, държавният глава се поставя в дискомфортната позиция да откаже разговор с партиите на своята държава.

„Проблемът между Скопие и София излиза извън двустранните отношения, В случая влизането на Македония в ЕС е елемент на геостратегиите на фактори, които имат голямо влияние на Балканите. По-дребните държави са принудени да се съобразяват„, каза на свой ред Боян Чуков.

Обаче българският национален интерес не се решава тук говорейки в студиото, а в Народното събрание (НС). Парламентът вече гласува нашата позиция и оттам нататък, който е на власт трябва да я спазва. От македонска страна обаче се подиграват с тази позиция. И затова премиерът Петков започва да търси президента, за да се съберем на седянка в КСНС и да говорим отново. За какво ще говорят?“, попита анализаторът.

„Ще обърна внимание на госпожа Поптодорова, при влизането в ЕС всяка държава трябва да изпълнява определени условия. Едно от условията е страната да има добри отношения със своите съседи.

През последната половин година от страна на Скопие ние виждаме само една агресия, говори се по-назидателно. Даже се стига до там, че ни се казва „седете си там на гъза, защото ще ви наредят да ни приемете„. Погледнете какво говори македонския президент. Преди даже беше по-добре, защото агресията бе от страна на академичната общност“, обясни Чуков в края на дебата.

Източник Блиц

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *