Проф. Витанов: Във вторичен пик на първата вълна на коронавируса сме. Но като говоря, не ме разбират! Не бива да се страхуване от масово идване на заразени туристи

България отблизо

Целта на изчисленията ми са да определям как се развива епидемията в България, а не да определя към сме спрямо другите. Ние се във вторичен пик на първата вълна на коронавируса.

Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ проф. Николай Витанов, който е член на Националния оперативен щаб.

 

В началото на разговора професорът заяви, че отдавна се опитва да вкара в употреба думата „бифоркация“, което това означава възможност за избор, но се опасява, че хората няма да разбират анализите му.  По думите му, за да е по разбираем ще използва популярните думи, а хората употребяват термините като „пик“ и „вълна“.

 

С тази миникриза, която си причинихме в следствие на неспазване на мерките, изглежда, че ще се справим и сега, прогнозира специалистът.

 

По думите му когато е имало 600 теста е регистриран първия пик, а сега се правят по 2 000 теста и се регистринат също голям брой хора. „Има нещо такова, но пряка корелация няма.“, каза той.

 

Идеологията е следната – епидемията при нас се развива на клъстери, а не дифузно, което означава, че се появяват нещо като гнезда, които много успешно се овладяват от доц. Ангел Кунчев. Когато клъстера започва да расте и се получава дифузно разпространение. У нас клъстерите се овладяват.

 

Човек трябва да се надява на най-доброто и да очаква най-лошото. Трябва да се подготвят здравните системи в съответните места, при нас това е  Черноморието. Там са отличници в момента, те са способни да приемат и да изолират такива клъстери от чуждестранни туристи, които идват у нас. Едва ли ще се появят 40 заразени туристи от Великобритания на едно място, изрази надежда експертът.

Припомняме, че само преди три дни той обяви, че очаквал петцифрено число на заразените и втори пик през септември, но излезе, че не сме го разбрали добре.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *