Проф. Витанов каза какво ще стане на балотажа и по фронтовете в Украйна и Израел

България отблизо

„Навлизаме в решителните два дни за балотажа на местните избори. Каквато веселба ще има да става (като дебати например) ще става тук. Но да караме по ред“ – това заяви математикът проф. Николай Витанов, правейки своя ежедневен анализ за случващото се в българския политически живот, както и ситуацията на фронтовете в Украйна и Израел.

„Почваме с дядо Хенри

 

Хенри Кисинджър (ден номер 13)

……..Диамантът е парче въглища, което е обработено под налягане………..

Значи, казва дядо Хенри, налягане му е майката. Да приложим тая приказка към българските условия.

Народе, казваш, че тия по върховете на управлението били кюмюр, а не диаманти. Ами не ги налягаш достатъчно, че да станат диаманти. Ето, дядо Хенри ти посочва грешката – налягане му е майката, налягане му е бащата. Натискай, ако искаш да имаш диаманти, недей да спиш.

По актуалната тема за балотажа. Защо народът мрази единия кандидат? Ами защото пуска голи куки за равния старт, а неговия старт никак не е бил равен с този на другите. Бая налягане е имало, за да се доведе човека до днешната позиция. Недостатъчно обаче да стане диамант.

От другата страна какво имаме? Нещо, което се харесва на народа. По мяза на диамант. Следователно там повече налягане е имало. А дали е било достатъчно налягането? Знаете, аз не влагам чувства в анализите, затова и доста хора ме мразят. Сега да ви кажа нещо за кривите и налягането.

Двамата кандидати на балотажа в София стартират с различни коефициенти на нарастване на гласовете. Положението е такова. Ваня Григорова тръгва от по-ниска начална позиция, но има по-висок коефициент на нарастване, тъй като народът я смята за по-компетентна.

Тя може да спечели изборите, но трябва да държи коефициента на нарастване на 15% на ден в следващите 3 дни, което не е малко. За целта и трябва да упражни налягане върху другия кандидат, което може да стане на дебатите. Мисията е възможна, макар че зорът няма да е малък.

Васил Терзиев тръгва от по-висока позиция, но коефициентът на нарастване на гласовете за него е по-нисък. Общественото мнение за него е, че той е по-некомпетентен от Ваня Григорова и има опасност това да направи коефициента на нарастване на гласовете за него доста малък в следващите 3 дни – толкова малък, че да загуби изборите.

Следователно, той трябва да успее да разсее надигащата се вълна от мнения, че е по-некомпетентен. Това оправдава поведението му – дебат един на един, лице в лице, не е изгоден за него, защото няма да може да го спечели убедително. Ако отидат трима на дебат срещу сама Ваня Григорова и не успеят да я победят убедително (което е очакваният резултат), това ще е катастрофа. Следователно, най-добрата тактика на Терзиев е да бяга от дебат, за да не му спадне критично коефициента на нарастване на гласовете и да подлага дистанционно на натиск Ваня Григорова, за да се опита да намали нейния доста по-висок коефициент на нарастване на гласовете.

Кой доколко е успял, ще видим в неделя. Засега сметките сочат интересен резултат. Но време има още. Три дни са много време. Цяла вечност. Да не забравяме, че иде петък следобяд, а в петък следобяд, така към 17 часа винаги е интересно.

Хайде, стига за това. Генерал дьо Гьол чистеше перата и пропусна да го каже това преди мен. Маршал фон Шадраван разхождаше замръзналия мозък покрай шадравана и той изтърва момента. Тю-ю-ю-ю, зловещият професор пак ги изпревари.

Нататък към войните.

Войната в Израел и Палестина. Всичко си върви според прогнозата.

1. Израел започна инвазията в Газа. Знаете, че батальонните тактически групи на израелската армия имат достатъчна бойна готовност, за да провеждат ограничени операции в Газа. На бригадно ниво бойната готовност ще се появи къмто 15 ноември и около тази дата и след това се очакват по-масивни сухопътни операции към самия град Газа.

2. Хамас оказва упорита съпротива и броят на израелските жертви нараства. Това се очакваше. Не се вижда да е натиснато някое от трите копчета за изключване на части от мрежата на Хамас. Следователно упоритата съпротива ще продължи.

3. Израелската армия няма да се спре пред никакви жертви, за да се опита да елиминира Хамас за дълго време. Може да дадат и 20 000 убити, но няма да спрат. Газа ще бъде тотално разрушена, ще има море от кръв и десетки хиляди убити.

4. За целта ще бъдат изразходвани милиони снаряди и ще бъде използвано доста въоръжение, което няма да отиде в Украйна. Дългата война в Газа е дюшеш за руснаците.

5. Политическото налягане в района е голямо. Но все още не е достатъчно голямо, та кюмюрът да се превърне в диамант. Ако остане на кюмюр работата обаче – лошо. Кюмюрът има свойството да гори – това ни нашепва дядо Хенри.

Войната в Украйна.

Нещо почнаха да падат много украински самолети от небето. Сметките показват много малка останала наличност. Руснаците си точат зъбите за F-16. Добре, тъкмо ще ги видим какво могат срещу мощна противовъздушна отбрана. Зер и ние сме си купили ескадрила.

Иначе нещата си вървят според прогнозите

1. Руската икономика не щя да се срине. Писах ви, че санкциите ще и се отразят добре, защото руснаците ще се стегнат и ще почнат да заемат пазарните ниши, освободени от западните фирми. Това и става. Тъпа работа. Дядо Хенри казва – налягане трябва да има, трябва да ги натискаш на вътрешния им пазар.

Пишман политиците им освободиха вътрешния пазар – налягането е нула. Резултатът е очакван – западните надежди за крах на руската икономика останаха на кюмюр, няма диамант. Едновремешните западни политици бяха къде по интелигентни. Тия за нищо не стават. Но какво да искаш от него – то пола си не може да определи, ти го чакаш налягане за упражнява.

2. И тъй вместо да упражнява налягане, Западът упражнява нахендряне. Нахендри се във войната в Украйна и сега се чуди какво да прави. Техниката и боеприпасите трябвада текат към Израел, чичко Путин това и чака – следва повишаване на налягането за заълбочаване на нахендрянето. По интелигентна политика трябва тук, казваше и казва Витанов. Бауц-бауц-бьу-у-уц – отговаря генерал дьо Гьол. Кря, кря, кря-я-я, се чува от маршал фон Шадраван. Така си живеем ние.

3. Огромни загуби под Авдеевка. За кого ли са тези огромни загуби след като руската армия държи командните височини? Украинската групировка щяла да стане от 10 000 – 30 000. Мечока танцува казачок и гласи месомелачката. Гърлото на котела е 8 километра. Ще се излъжат ли още 7 бригади да влезнат вътре?

Интересно е нали? Има да гледаме още интересни неща. Германските танкове, дето вече трябваше да са на Азовско море и да се превзели Мариупол, горят под Авдеевка. Чакаме си кротко Големият пробив, тоест превземането на Токмак – ден 35-ти. Нещо не се вижда украинско налягане в тази посока. Затуй, както е казал дядо Хенри – кат няма налягане, нещата там ще останат на кюмюр. А кюмюрът гори. И да го прехвърлиш под Авдеевка, все тая – пак гори.

4. Мислете, разправя Витанов. Бауц-бауц-бьу-у-уц – отговаря генерал дьо Гьол. Кря, кря, кря-я-я, се чува от маршал фон Шадраван. Сега да тръгна да засилвам налягането, че българския политически кюмюр да става на диаманти? Ами, ами, няма да стане. Тоз кюмюр и да гори като хората не може. Само пушилка вдига.

Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса.

Прогноза – няма да има препълване на болниците. Валидност – вече 464 дни.

15 месеца са 457 дни. Над 15 месеца валидност тук значи. Не е зле. Никак не е зле.

Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 566 дни. 19 месеца са 578 дни. Броячът върти.

Като дойдат следващите епидемии, тогава ще извадите числата от тези рекорди и ще сравнявате. И тъй ще разберете кой колко струва.

Над 565 дни валидна прогноза. 18 месеца, върви месец номер 19. Проклетата прогноза – още е валидна.

Е, който може, си може. Който не може – човка в калта и почва аматьорски да я бълбука.

Текущата вълна си се развива според очакванията. Както виждате, все още няма 5 последователни дни с над 500 регистрирани случая. Какви са очакванията?

1. Вълната да продължава да е полегата. Кой друг ви го прогнозира това?

2. Продължавате да се представяте отлично, като спазвате елементарните мерки за самозащита и това позволява на здравната система да оказва съпротива и да задържа нарастването на вълната. Виждате – случаите не могат да се вдигнат стабилно над 500. А времето си върви.

3. Знаете какво трябва да се прави – държите така до средата на ноември, тогава вълната няма да може да се вдигне до края на годината и ще си изкараме добре коледните празници. От вас си зависи – вие определяте коефициента на разпространение на вируса. Засега се справяте отлично и резултатът е налице – имаме полегата вълна

4.Елементарно е – не се блъскайте, където има много хора, далеч от кашлящи по възможност. Това е, ако искате вълната да си замине и да няма проблеми по новогодишните празници. Пречи ли ви нещо елементарната предпазливост? Не. И си вършите делата спокойно.

5. Важно е към средата на ноември вълната да е тръгнала стабилно надолу, за да не може да се заформи вторичен пик до края на годината и да си изкарате без притеснения коледните и новогодишните празници. Засега се справяте отлично. Първичният пик мина, започва спад. Просто внимавайте повечко, както досега. Вашето внимание държи коефициента на разпространение нисък и вълната не може да се вдигне.

Та така.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас“, написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *