Проф. Витанов: Няма да има кратка война, но руската армия върви към победа!

Свят
Проф. Витанов публикува поредния си интересен анализ. Ето кой ще удържи победа.
1. Да напомня. Както бях прогнозирал много отдавна, ама много отдавна, основното сражение в тази война започна.
Аз не се подлъгах по теориите за кратката война, защото сметките показваха друго. Същите сметки показваха, че руската групировка в Украйна няма численост ефективно да обкръжи Киев и да окупира цялата страна. Следователно, писах ви тогава, целта е друга. И ви казах каква – Донбас, източна Украйна, отрязване на Украйна от излаз на море. Дали ще се реализира това или не, зависи ей от това сражение, което почна. Знаете какво да гледате. Дали ще се затвори големият котел около Краваторската украинска групировка и ако се затвори, дали ще се появяват малките котлета. Това са индикаторите за успех на руснаците. Липсата им означава успех за украинците.
2. Обстановката покрай Краматорск. Руското настъпление там не е спряно. Писах ви, че не се очаква бързо руско напредване, тъй като украинците имаха 7 години време да се окопават. И са се окопали. Боевете са концентрирани около Северодонецк и Лисичанск. Превземането им може да котелира украинските части при Авдеевка. А те не са малко, тази украинска групировка трябваше да атакува Донецк.
Като гледам ситуацията, оставам на мнението си, че руската групировка няма численост за ефективно затваряне на големия котел при Краматорск и ще трябва да употреби тежки оръжия за сломяване на съпротивата на украинската армия там. какви тежки оръжия? Ядрено оръжие на територията на Донбас – едва ли. Виж на друго място в Украйна – може и да се случи. Нали знаете предсказанията на Хомър Симпсън – война между Русия и Украйна през 2022, ядрен руски удар на 5 май. Това за войната се сбъдна. Дано това за ядрения удар да не се сбъдне, че лошо – близо е до нас.
3. Техническото пречупване. Гледаме, има ли го, няма ли го. Сега е момента да се види, какво е останало в двете армии. Нали така. Ако украинската армия не е технически пречупена, ще организира голямо контранастъпление. Ако е – ще седи по бункерите и ще се отбранява. Ето ви го теста, гледайте и си правете изводите сами.
Оръжейните доставки за Украйна вървят в голям размер.
Без тях украинската армия щеше да е вече технически пречупена. Спряхме да броим загубите на украинците в жива сила. Големи са. Числата ще почнат да излизат след като войната свърши. но, писах ви вече, украинско пушечно месо има достатъчно. Никой не се съмнява вече между кого и кого е тази война. И тя ще се води или до последния украинец или докато украинците се усетят. Оръжие ще им пратим. Жалко за загиващата младеж.
4. Психическото пречупване.
Засега и пропагандните машини на двете страни се справят добре по отношение на държане на населението в подходящо психическо състояние. Украйна е на системи – вливат и се пари и ресурси от запад. Това се използва добре от украинската пропаганда. Но трябва дас е внимава. Перемоги, перемоги, но голямо контранастъпление – няма. Ако не се появи такова – ще има пропагандни проблеми. Защото инфраструктурата продължава да се разрушава. При руснаците все още е по-леко. Въпреки, че и там проблемите ще нараснат. Диверсионните действия на руска територия повдигат украинския дух, но сплотяват и руснаците.
Иначе на пропагандния фронт ни очакват още глупости. Знаете, отдавна съм се хванал за главата от вопиющата аматьорщина там. За пропагандния фронт у нас няма да пиша, че съвсем се оплескаха нещата. Писах достатъчно – със скептично настроен народ не се работи така. Писах и че ефекта от подобен стил на работа ще е обратен. Писах, де, писах. Кучето си лае – „Оазисът не е натам“, керванът си върви – към дълбините на пустинята, където няма вода, но има мираж за светло бъдеще. Хайде един закон на Витанов
Който върви към миражи, умира от жажда.
5. Нека сега да погледнем към тази война от тактическа гледна точка. Следва да се отбележи, че тя не върви добре за руснаците засега. В смисъл, че не завладяват украински територии цели и непокътнати, а са принудени да разрушават инфраструктура, че и жилищни сгради. Това не е добре, защото после ще трябват ресурси за възстановяване на разрушеното. По-добре е също да се пленява украинската армия, а не да се унищожава. Тук е малко по-добре, има доста пленници, особено в Мариупол. Но като цяло – върховният успех – да пречупиш вражеската съпротива без битка – го няма. И като го няма, следва да се действа по друг начин, особено ако числеността ти не стига, за да котелираш големи украински групировки. Това е неумолимото изискване на законите на войната и или ще го видим изпълнено, или руската армия няма да има съществени успехи в скоро време.

6. Известно е, че най – лошата тактика е да обсаждаш укрепени градове и райони. Тук украинците са се подготвили добре в последните 7 години. Виждате – оръжията им са натъпкани в жилищните райони (нищо, че е забранено, не е отменено, а пък и в Донбас говорят руски, какво и пука на украинската армия за хората там).

Каквото не е в градовете, е бункерирано, защото полеви битки ще свършват бързо и болезнено за украинската армия (превъзходството на руснаците в тежки оръжия е голямо). Така, основната руска тактика остава да разкъса големите формирования на украинската армия и до ги унищожава в миникотли. Това изисква време и е важно за руснаците да го направят при Краматорск. Ако успеят да разбият украинската групировка там, украинската армия трудно ще се задържи в източна Украйна. И в Харков и в Одеса ще стане доста напечено.

Тук има още един капан за руснаците. Обсадите трябва да се водят хладнокръвно, не да се хвърлят войниците в атака вследствие на раздразнение и глупост. Тук ще има да гледаме интересни неща. И в Мариупол, където обсадата на Азовстал протича правилно и чакаме последния опит на останалите украински сили да я пробият. По-големите градове в източна Украйна не са успешно обсадени – Харков не е обсаден, Одеса пък съвсем. Отдавна пиша, че руската групировка в Украйна няма численост.

Липсата на численост може да се компенсира със свръхмощни оръжия. Руската армия има, но не ги използва. Логично е офанзивата да се забавя. Нападението със сила, което практикуват руснаците, води до тежки битки с украинската армия и обсада на градовете и до продължителни военни операции. Правилно Путин не е доволен от тези, които трябваше да извършат разяждащите действия в Украйна. Социалните йерархии в Украйна не бяха достатъчно разядени, армията не бе достатъчно обезсилена. Тоест, воюването чрез хитрост, основано на подчиняване на вражеската армия без борба и на завземане на вражески градове без обсада и без продължителни военни операции, го няма.

7. Добре, стига за днес по това. Повече – в следващите дни.
Да приключим за днес. Помним Бисмарк:
– лъже се много покрай войната
– на каквато и трева да сте, мечката няма да влезе в обратно в бърлогата тъй както си мислите
.
Ето и още нещо от Бисмарк, като повод за размисъл
– Силният е винаги прав

Хайде сега, погледнете на тая мисъл от гледната точка на войната. Защо западът държи Украйна на системи и и влива оръжие и пари. За да я засили. Не, че очаква тя да стане толкова силна, че да стане права във войната с Русия. Това няма да стане. По-скоро войната е между две страни с използване на пушечно украинско месо. И накрая резултатът ще се реши от силните. И той ще бъде такъв, че ще е язък за пушечното месо.

Времето и опитът водят до мъдрост. Ако питате украинците – за какво се биете, днес ще ви отговорят едно. Ако ги питате след 15 години – за какво се бихте тогава, ще наведат глави и ще ви отговорят не съвсем същото. Предстои да видим какво ще има да става.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *