Проф. Витанов открехна завесата: Украйна губи много войници! Съдбата на Донбас е решена, наред са други два големи града!

Свят

За пръв път от много време получаваме достоверна информация за загубите на украинската армия. И то не само на танкове, ракетни системи и артилерия, но и на жива сила. Проф. Витанов открехна завесата.

Сега за войната.

1. Разбрахме се, че тук не е място за леене на чувства. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място. Тук – технически анализ на това, което става по фронтовете на войната. Гледна точка тук – тази на Бисмарк. Иначе казано – националният интерес. На който не му харесва – да не чете.

Така. Сега по същество.

2. Днес особени промени по фронтовете няма. Руското настъпление в Северен Донбас е изправено пред логистичен проблем – танковете и другата тежка техника трябва да форсират река Северски Донецк, за да продължат към Словянск и Лисичанск съответно. За целта трябва да се подави украинската артилерия.

Така, до края на седмицата, че и след това, ще слушаме за ожесточени артилерийски престрелки покрай горните два града с масивно използване на полева артилерия от страна на руснаците. Полека се приближаваме съм битката за Словянск и Краматорск, която ще реши съдбата на Донбас, че и на войната.

Специално за Северодонецк. Какво става с украинската контраофонзива там? Защо украинците взривиха моста към Лисичанск? Защо няма победоносни възгласи откъм Киев? Знаете мнението ми – няколко хиляди млади украинци там са дадени курбан за PR цели. Но PR целта не бе постигната и сега тези младежи са затапени в завода за азотни торове под масиран руски обстрел.

Мариупол – 2. Според мен, не може да жертваш живата си сила ей така, защото все още я имаш. Ако караш така, скоро ще я нямаш. Не знам как контраофанзивата в Северодонецк ще бъде обяснена на майките на тези войничета. Кристално ясно беше, че шансът за успех е 0. Тези войници ефективно можеха да се използват за отбраната на Лисичанск.

Писах ви, че е разбираемо, че украинците са се зацепили за последните парчета от Донбас, които са под техен контрол. Загубата на Донбас ще е тежък удар за Украйна. Още повече, че тази загуба бе предвидима.

Хайде сега, накарайте мечката да се изтегли от Донбас. Има един начин това да стане – американски ядрени ракети. Но няма да стане. Целите на САЩ в тази война са други. Те няма да рискуват съществуването си заради който и да било. Това е положението.

Украинските контраофанзиви.

Северодонецк е ясен. Но нека де се наредя и аз на редицата на тези, които чакат победоносната украинска армия да го очисти напълно от руските части. Няма да стане. Няма условия за героизъм тук.

Харковската контраофанзива – умря по разписание. Можете да не се съмнявате – руската армия ще сковава големи украински сили при Харков докато свърши битката за Краматорската дъга.

После – Одеса е далече, но танковата армия, която напредва към Словянск и Краматорк може да се обърне на север и да приклещи Харков от южната страна. Този момент се чака от 10 и повече дивизии на руска територия от северната страна. Харков незабавно трябва да бъде укрепен колкото се може повече. Той е в обхвата на руската логистика. Одеса още не е Но и тя ще влезе.

Контраофанзивата покрай Херсон. И тя си умря според прогнозата. Тук украинците имат шанс за контраофанзива. Но не могат да съберат достатъчно войски, за да я направят. Писах ви вече, че доставките на западно оръжие са недостатъчни за успешна контраофанзива. Виждате сами – една по една западните оръжейни система се унищожават.

Украйна има големи загуби в жива сила – по половин батальонна тактическа група заминава на ден, една бригада заминава на седмица. Това не може да продължава до безкрай. Колкото и украинци да са мобилизирани, накрая пушечното месо ще свърши. Тогава пропукването на фронта маже да доведе до падане на милионен украински град в руски ръце. Но какво разбирам аз, нали така маршали от Ганковото кафене.

Ей сега, украинската армия като се засили и ще превземе Москва и после Владивосток и няма да се усети как ще направи десант на Хокайдо. Помнете – мечтите са едно, а а прозаичната математическа реалност – нещо съвсем друго.

3. Пропагандната война. Тук – без изменения. Във воюващите страни ситуацията е стабилна – народите са все още добре хванати в клещите на пропагандата. Този сценарий не се очаква да се промени докато вървят боевете в Донбас. Промени ще има ако паднат Словянск и Краматорск.

Тоест в близкия месец не се очакват промени по пропагандните фронтове.

Между другото, виждате ли как Зеленски и другите бият отбой за Северодонецк. Засега това работи. Въпросът с курбана на хиляди украински войници при Северодонецк обаче няма да бъде забравен, помнете ми думата. Когато войната не върви добре, общественото мнение бързо се обръща.

У нас – също няма промяна. Каквото си беше, това и си е стабилен е сценарий на провалена проукраинска пропаганда. Атракторът все повече се набива в неподвижната точка на неефективността. Това се и очакваше, поне тук, при тези анализи. Затова давах съвети и ето 26 дни ви цитирам ОНЯ ЧОВЕК. Някои се сетиха кой е, но други още не. Добре, ще направим така – ще ви го цитирам 30 дни. Трябва добре да познавате противника си. Иначе лесно ще ви пребори.

Съвети от ОНЯ ЧОВЕК (цитати от ОНЯ ЧОВЕК, ден 26-ти, не е Бисмарк)

…Революциите са духовни действия. Те се появяват първо в хората, после в политиката и икономиката. Новите хора формират нови структури. Трансформацията, която искаме, е преди всичко духовна, която непременно ще промени нещата. ….

Кратък коментар – искате революция в Русия. Направете духовна трансформация там. Иската нещата в България да тръгнат по друт начин? Направете духовна трансформация тук. А как се прави това? Е, няма да се обяснявам тук по този въпрос. Но не си мислите, че българският народ е толкова заспал, че не може да се събуди. Може, може, това показват сметките по въпроса.

За десерт – Бисмарк, разбира се:

….Американците са много щастлив народ. Те са ограничени на север и юг от слаби съседи, а на изток и запад от риби…

Географското положение съдейства за стабилността на Америка. Тук Бисмарк май малко завижда. Защото германските съседи по онова време нито са слаби, нито са риби – Великобритания е на един хвърлей място през морето. Та като пресмятата възможностите си, отчитайте и географската положение. Как – Пол Кругман – новата икономическа география. Много математика има вътре.

Добре, стига за днес. Предстои да видим какво ще има да става. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля“, написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *