Проф. Витанов: Днес има промени, ето какво направиха руските сили!

Свят

Проф. Николай Витанов направи нов интересен анализ на събитията, които се развиват в Украйна и представи своите прогнози.

Сега за войната.

1. Разбрахме се, че тук не е място за леене на чувства. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място. Тук – технически анализ на това, което става по фронтовете на войната. Гледна точка тук – тази на Бисмарк. Иначе казано – националният интерес.

Така. Сега по същество.

2. Днес има промени. Писах ви, че основните битки се очакваше да са да са покрай Святогорск и Северодонецк. Тоест в северната част на Донбас.

Руснаците превзеха Святогорск. Сега между руската танкова армия и двете украински дивизии при Славянск и Краматорск има само една река. Полека приближаваме основната битка от сражението за Краматорската дъга. Не сте изненадани, това ви беше предсказано много отдавна. Тук се решава войната и съдбата на Донбас.

Северодонецк. Още има оптимисти, които вярват в успеха на украинската контраатака там. Добре, гледаме. Давайте, осведомете ни. Какви победи има днес украинската армия при Северодонецк? Питам, защото не чувам победни възгласи откъм Киев. Пък и знаете мнението ми – курбан на няколко хиляди млади украинци заради PR акция. Не знам как тая работа ще бъде обяснена на майките им. Но тези въпроси са извън обхвата на обсъжданията тук. Същите тези войници можеха дълго време ефективно да отбраняват Лисичанск.

Разбираемо е, че украинците са се зацепили за последните парчета от Донбас, които са под техен контрол. Загубата им е равносилна на тежко психологическо поражение. Защото да припомним – руските искания преди войната бяха за автономия на Донбас, В РАМКИТЕ НА УКРАЙНА.

Украинските контраофанзиви.

Чакаме победоносни вести от Северодонецк. Гледайте дали ще ги дочакаме. Харковската контраофанзива умря, за нея нищо не се чува. Посъбрахме малко западно въоръжение, изкарахме го на полето, думнаха го и контраофанзивата свърши. Така ли се прави? – не. Но както рецензентите от Ганковото кафене непрекъснато пишат и бришат – аз нищо не разбирам.

Така е, нищо не разбирам, само дето контраофанзивата умря, както беше прогнозирано. Отбраната на Харков трябва да се укрепва. Защото вероятността руската танкова армия да се обърне на север, след като свършат баталиите при Славянск и Краматорск, никак не е малка. Пиша си аз, че Харков е логистически постижима цел за руската армия. Юрдечетата крякат. Добре, ще видим.

Контраофанзивата покрай Херсон. Беше ви прогнозирано, че и тази контраофанзива ще умре. Е, умря си съвсем според прогнозата. Начинът да бъдат спрени руснаците не е да ксонтратакуваш на голо поле – така само губиш техника.

Начинът е да ги въвлечеш в улични боеве в големи градове и да ги изтощиш. За целта обаче ще ти трябва същата тази техника, която сега руснаците унищожават при украинските контраофанзиви.

Така се изтощава украинската армия, която после ще трябва ефективно да защитава големите градове. Мисля си, че е грешка, но според юрдеците и фердмаршалите от кафенето, аз нищо не разбирам. Като не разбирам, не ме четете. Накрая, нека да напиша пак – доставките на западно въоръжение са недостатъчни. Те ако бяха достатъчни, войната нямаше да върви така.

3. Пропагандната война. Тук – без изменения. Във воюващите страни ситуацията е стабилна – народите са все още добре хванати в клещите на пропагандата. Този сценарий не се очаква да се промени докато вървят боевете в Донбас. Промени ще има ако паднат Славянск и Краматорск.

Тоест в близкия месец не се очакват промени по пропагандните фронтове.

У нас – също няма промяна. Каквото си беше, това и си е стабилен е сценарий на провалена проукраинска пропаганда. Атракторът все повече се набива в неподвижната точка на неефективността. Това се и очакваше, поне тук, при тези анализи. Затова давах съвети и ето 25 дни ви цитирам ОНЯ ЧОВЕК. Някои се сетиха кой е, но други още не. Добре, ще направим така – ще ви го цитирам 30 дни. Трябва добре да познавате противника си. Иначе лесно ще ви пребори.

Съвети от ОНЯ ЧОВЕК (цитати от ОНЯ ЧОВЕК, ден 25-ти, не е Бисмарк)

…Нация без религия – това е като човек без дъх ….

Кратък коментар – като погледне този цитат директно – така е.

Да погледнем малко по-общото. Религиите са идеологии.

Значи – нация без идеология е като човек без дъх. А каква е идеологията при нас. Имате чувството, че сте човек без дъх в българския обществен живот. Ами така е – точно такова чувство трябва да имате. Къде е идеологическата спойка на обществото – няма я. Караме по друг начин:

…Който контролира улиците, контролира политиката…

У-упс! Ами това от кого е. Вярно е обаче, нали.

За десерт – Бисмарк, разбира се. Вчера ви напомних цитата

….Хрътките следват тези, които ги хранят…

То е подготовка за днешния цитат:

…Великите мъже имат страхотни кучета…

Събрани така цитатите, ви се изяснява какво иска да каже Бисмарк. За да управлявате добре държавата, ви трябват

висококачествени и добре хранени кучета, които да вършат работата. Хрътки, казва Бисмарк, а не помияри.

Като използваш помияри, няма как да управляваш добре държава. накрая още нещо от Бисмарк:

…Нацията, която има училищата, има бъдещето…

Базата, казва Бисмарк е доброто коландрене на училищата – университетите включително. Има и надстройка – Кайзер Вилхелм обществото за развитие на науката. Така Германия става суперсила. Как е при нас. Коландрим ли добре училищата? Ами българският еквивалент на Кайзер Вилхелм обществото. Ще кажете – ами, не се вижда да се засилваме много. Така е, ще ви отговоря аз.

Добре, стига за днес. Предстои да видим какво ще има да става. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *