Проф. Витанов: Пада най-здравата украинска крепост, последните усилия на Запада не помагат

Свят

Математикът проф. Николай Витанов направи редовния си анализ за ситуацията по света и у нас. Ето какво написа анализаторът в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за политиката и войната за 23 януари 2024 г.

 

Днес e последният ден от месеца, посветен на Карл Маркс. Знаете, че нямах намерение да ви занимавам с него. Говорехме си за Бжежински и Кисинджър. Но юрдекариата крякаше, че видите ли, Витанов ни занимава с Бжежински и Кисинджър, а не ни занимава с Маркс, Ленин и Сталин. Е, добре, позанимахме с Маркс. Той е доста интересен.

Както забелязахте, юрдеците се сринаха да крякат количествено. Но не и качествено. За да крякаш качествено срещу Маркс не стига само да можеш да крякаш. Трябва и акъл. Какъвто те нямат, колкото и да претендират да се “интелигенти”. Да внимават, че ако влакът на историята направи завой, доста от тях ще изпаднат от него.

От утре започва месецът на Джон Мейнард Кейнс. Можете да сте сигурни, че тази новина е като мраз, веещ в душите на крякащите юрдечета мои. Кряканицата срещу Кейнс ще ми е особено интересна. И не забравяйте, крякащи юрдечета мои, ако прекалите, ще има Ленин с коментарите на Витанов, а после може да има и Сталин с коментарите на Витанов. Но това не е всичко – най-весело ще бъде ако се появи Адолф Хитлер с коментарите на Витанов.

Но стига съм ви плашил. Все пак ми трябвате за социалните ми експерименти, крякащи юрдечета мои. Затова, да изпратим месеца на Маркс подобаващо

Карл Маркс (ден 30)

…. Нищо не е по-досадно от мечтаещата простотия….

… Идеите на хората са най-преките еманации на тяхното материално състояние…

… В свободното си време се занимавам с диференциално и интегрално смятане…

Мечтаещата простотия. Доста от нея можете да видите, като си пуснете телевизорите сутрешно време. Гледам ги например, как си мечтаят за Украйна и се питам – а бе тия наред ли са? Никакво връзка с реалността. На мен ми е интересно, че изучавам простотията професионално, но за човек със здрав разум си е досадно. И тук минаваме към втората мисъл на Маркс – идеите на мечтаещата простотия са най-пряка еманация на материалното и състояние.

Маркс ни казва – гледай кой му пълни копанката. Така ще разбереш какви а му идеите. И като погледнете телевизионния екран откъм тази мисъл на Маркс, светът моментално ще ви се подреди.  Независимо мислене основано на здрав разум? Не, моля ви се, че това моментално ще влоши материалното състояние на „експертите“. Мечтаещата простотии е досадна дори за тези, които пълнят копанките.

Те си имат интереси, които определят материалното състояние на „експертите“. А оттам и определят „идеите“ на „експертите“, с които сте заливани от телевизионните екрани. Просто и логична.

А защо толкова уважавам Маркс? Много просто – той е наш, човек, я вижте какво е правил в свободното си време. Какво беше – духът, това е вечното и неизменно знание. Математиката е част от вечното и неизменно знание – и да гръмне Вселената утре, 2 плюс 2 пак ще е 4. Тъй, че който иска да се докосне до вечния и неизменен Дух, може най-лесно д аго направи, като се занимава с математика.

Тъй, че юрдечета крякащи мои, ако искате да се докоснете до вечното, строите математически теории срещу Витанов, тъй както той ви ползва за да строи математическите си теории. Иначе отивате в категорията на мечтаещата простотия, а тя е досадна.

И тъй, да кажем довиждане на Маркс. Може пак да се върнем при него след някое време. Има доста какво да се коментира по неговите произведения.

Напред, към войните.  Най – напред, войната в Газа. Знаете, какво ви е прогнозирано – победа за Израел в Газа, но дълга война, поради добре развитата мрежа на Хамас. Проблемът за Израел също ви го описах – насреща стои голяма мрежа, включваща Хамас, Хизбула и други организации и части от тая мрежа са вън от Газа, намират се в Ливан и други страни от региона.

И тъй – мрежата на Израел срещу мрежата на палестинците. И двете мрежи не са малки и са захранвани от външни сили с големи възможности. Което предполага дълга и кървава война. Знаете прогнозата ми – Израел ще победи в Газа и доста ще унищожи палестинската мрежа там. Но няма да успее да унищожи цялата палестинска мрежа, чиито корени са далеч извън Газа.

Днес, нека направим кратък анализ на закучената ситуация. Закучена, защото минаха повече от три месеца, а целите на операцията още не са достигнати, въпреки, че размерът на сцената е малък – площта на Газа е колкото площта на Харков. Унищожени са около една четвърт от бойците на Хамас, чийто брой преди 7 октомври се оценяваше на около 30 000 човека.

Останалите три четвърти обаче продължават да оказват съпротива и както ви писах вчера, то конфликт може да се проточи и до края на лятото.

Фактите показват, че Хамас е добре запасен логистично с боеприпаси и може да набира нови бойци сред повече от милион мъже палестинци годни да носят оръжие в района на Газа. Даже се наблюдават опити да се възстановят полицейските сили под контрола на Хамас в Газа.

Тактиките на двете страни а ясни. Хамас ще се сражава докрай, надявайки се, че външни фактори ще притиснат Израел да се изтегли. Плановете на Израел също са ясни – унищожение на Хамас и недопускане на създаване на палестинска държава. Две големи мрежи, които са се вкопчили една в друга, но само малки части от тях се унищожават една друга.

С две думи, нещата може да бъдат разбрани така: Израел и Палестина са еврейският и арабският офис в Светите земи. Там са малки части от съответните мрежи. Дори едната да унищожи другата, това няма да реши проблемите.  Конфликтът ще бъде дълъг и кървав. Очаква се до края на лятото 4% от палестинското население в Газа да бъде убито. Сложете още 8% ранени и ето ви очаквания за 12% засегнато население. А това е много.

Напред към другата война.

Там нещата си вървят, както са ви прогнозирани. Фронтът се движи на запад и още е е стигнал равновесната си точка. Руснаците влязоха в Авдеевка и боеве вече са водят в самия град. А това е най-укрепената позиция на украинската армия. Ама най-укрепената. Авдеевка – бившето военно градче на Донецк.

Падането ѝ ще има силно деморализиращо влияние върху украинската армия, още повече че там е съсредоточена значителна украинска групировка – 7 бригади, което си е 2 дивизии и нещо отгоре. Повече от половин корпус. Да загубиш толкова пушечно месо, при положение, че имаш проблеми да набавиш ново, хич не е весело.

Какво ще има да става ще ни се изясни, като погледнем логистиката. Знаете, тя е в основата на моите сметки. Какво наблюдаваме.  Вече никой не кряка срещу мисълта ми, че Украйна  е на системи. Доста отдавна съм ви писал, че ако системите бъдат спрени, нещата ще се влошат за украинската страна. Ами, ето ви го. В САЩ и в Европа се карат за финансовата и военна помощ за Украйна.

А без тази помощ украинката социална система ще се срути и като следствие Украйна ще загуби войната. Това все още може да накара САЩ е Европа да направят едно последно усилие за подкрепа на Украйна – през февруари може и да се реши да се отпусне някаква помощ, но тя няма да е достатъчна. За да компенсира, украинското правителство ще трябва да пусне печатницата за пори, което ще увеличи инфлацията.

И тъй, времето на работи за Украина, а Западът  не може да отделя достатъчно ресурси, за да я подкрепя пълноценно. Какво да се прави тогава? Две неща биха могли да се направят. Най-напред, да се замрази войната. Руснаците едва ли ще искат, тъй като те имат превъзходство в момента. А и за замразяване на войната трябва украинците да направят нещо на фронта, което да накара руснаците да спрат настъплението си.

Не се вижда какво ще е това нещо обаче – пушечното месо почва да става дефицитно. Западните елити може и да спрат да се карат за известно време по отношение на помощта за Украйна. Но тая помощ поглъща много ресурси и това създава социално напрежение в самите западни страни, които си имат и други проблеми.

Например в САЩ чичо Дончо с бодра тъпка марширува към номинацията на Републиканската партия за президент и ако не се случи нещо извънредно, като нищо ще спечели изборите. В Европа идат избори за европарламент с очаквано силно нарастване на присъствието на крайната десница. Дето се вика, сега Орбан е подложен на гонения.

След изборите може и да се случи, Орбан да е този, който ще гони тия, дето го гонят сега. Пък през втората половина на 2024 г. Унгария поема председателството в Евросъюза.

Тия работи са неблагоприятни за Украйна. Освен това и имиджът на “войните на светлината” се руши от обстрелите на мирното население. Отдавна съм ви писал, че в една война няма “войни на светлината”. Войната е мръсна работа, другото е пропаганда, правена с различна степан на некадърност и насочена към мечтаещата простотия, която както е казал Маркс, ще почне да става досадна. И тя става досадна, защото анализът показа, че реалността е съвсем друга.

Та така, гответе се за сблъсък на реалността, представена например от Витанов от една страна и мечтаещата простотия, лееща се от телевизионните екрани от друга страна. Резултатът е ясен – един ден мечтаещата простотия, ще установи, че реалността е по-силна. И съгласно максимата, че битието определя съзнанието, мечтаещата простотия ще се насочи към питието, за да компенсира битието и да  не боли толкова съзнанието. Това е положението.

И тъй, войната продължава.

Стига толкова по тоз въпрос.

Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса

Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 546 дни.

17 месеца са 518 дни. Над 17 месеца валидност тук значи. Не е зле. Никак не е зле. 18 месеца са 549 дни. Броячът върти.

Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 649 дни.  21 месеца са 640 дни.  22 месеца са 671 дни.  21 месеца валидна прогноза. Броячите  си въртят. Като дойдат следващите епидемии, тогава ще извадите числата от тези рекорди и ще сравнявате. И тъй ще разберете кой колко струва. Много искам да видя, как насред вълни и зарази, някой ще ви направи прогноза, която ще е валидна 648 дни. Но вероятно няма да съм жив, да го видя това.

Знаете какво трябва да правите. Вършите си работата спокойно и спазвате елементарните предпазни мерки. Знаете, че здравната система се справя добре докъм 500 регистрирани случая на ден. Индикатор за проблеми са 7 последователни дни с над 500 случая. Такова нещо не се очаква до края на януари, така , че спокойно. Просто се пазете, доколкото е възможно.

Питате какво ще става след средата на месеца. Няма страшно, просто прогнозата е за две седмици напред. Програмите, които правят по-дългосрочните прогнози са спрени. Все пак, не се занимавам официално с това, имам си и друга работа. Гледайте броячите. Не са спрели да въртят нали.

Ако се появи такава опасност, ще бъдете информирани навреме.  Прогнозата  до края на януари е – няма да има опасност, няма да има 7 последователни дни с над 500 регистрирани случая на ден. Спокойно си вършете работата и спазвайте елементарните предпазни мерки.

Та така.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *