събота, април 27, 2024
Начало > Свят > Проф. Витанов: Руската армия върви на запад, американската империя запада

Проф. Витанов: Руската армия върви на запад, американската империя запада

Свят

Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за ситуацията у нас. Ето какво написа анализаторът в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за политиката и войната за 22 януари 2024 г.

 

Днес, някак не ми се коментира Кукленото шоу у нас. Какво да го коментирам. Нито Шенгенът е Шенген като хората, а сега и влизането в Еврозоната пак тръгва да се отлага. Слушай приказки, приказки, приказки за успехи, бият се в гърдите какви успешни са, а нищо не става. Блато.

По света войните си вървят, а чичо Дончо крачи с широки крачки към президентската номинация на републиканците в САЩ. Там са излезли от акматичната фаза на развитието и са влезли във фазата на пречупването. Вътрешните конфликти при това се очаква да се увеличават, а американската империя бавно ще отслабва, отстъпвайки мегдан на други сили.

Историята е тръгнала да прави завой. А знаете ли какво е казал Маркс за завоите на историята? Ето ви го

Карл Маркс (ден 29)

…. Когато влакът на историята прави завой, интелектуалците изпадат от него…

Интересна мисъл. Забележете, Маркс не прави разлика между истински интелектуалци и псевдоинтелектуалци тук. Дали ще си истински интелектуалец или ще си псевдо тъкав, все изпадаш, когато влакът на историята тръгне да завива. Значи, не е достатъчно да си интелектуалец, за да вземеш завоя.

Та да се върнем на чичо Дончо. Ако вземе да спечели изборите, влакът на американската история може да тръгне да прави завой. И от него ще тръгнат да се посипват ненужни псевдолиберални псевдоинтелектуалци. Затуй е псевдоинтелектуалния рев срещу чичо Дончо. Като погледнете, американският гигант е болен от болест, която се нарича imperial overstretch.

Чичо Дончо има лекарство за това и то е, че гигантът трябва да спре да се пренапряга. Това изисква преконфигурация на външната и нътрешната политика и чичо Дончо може да го направи. Затова на девиза му Make America great again следва да се гледа сериозно. Но все пак да не забравяме, че САЩ е влиза във фазата на пречупването в развитието си. Което предполага конфликти. Ама яки конфликти. Тъй, че чичо Дончо може и да не успее.

Но ако успее, влакът на историята ще тръгне да завива. И то не само влакът на американската история, ами и влакът на българската история. И от него ще тръгнат да се посипват и да изпадат интелектуалци и псевдоинтелектуалци. Тези последните ще бъдат изсипани по шадраваните, откъдето ще окрякват, каквото могат.

Е, описах ви жалката съдба на псевдоинтелектуалеца във времената, когато влакът на историята прави завой. Я да видим, как я карат нашите псевдоинтелектуалци в текущата когниктивна война срещу българския народ. Най-напред, те изпадат в ужас, да не би чичо Дончо да успее. Ясно е защо – някои копанки ще почнат да се опразват, защото собствениците им ще почнат да изпадат от влака на историята.

Некадърността и липсата на резултати ще почнат да взимат своето. И няма да се чака какво ще направи чичо Дончо на изборите, съвсем скоро влакът на българската история ще направи минизавойче. И ще заскърцат сглобки и ще се посипят падащи от влака. Гледайте. И не се притеснявайте – псевдоинтелектуалци много и всеки – с протегната празна копанка, готов да ви продава и предава. Как беше класиката – роднина-милиционер, роднина – милиционер.

Тук е подобно: дон Калинко – доня Калинкита, дон Калинко – доня Калинкита и после пак така. Тъй, че и да се изсипят няколко калинки при минизавойчето, няма да се усети – калинковци и калинкити – колкото щеш. Истински интелектуалци с допълнителни качества, помагащи им да взимат завоите на влака на историята – такива са много малко. И туй е проблемът.

Така вървят нещата.

Напред, към войните. Най – напред, войната в Газа. Знаете, какво ви е прогнозирано – победа за Израел в Газа, но дълга война, поради добре развитата мрежа на Хамас. Проблемът за Израел също ви го описах – насреща стои голяма мрежа, включваща Хамас, Хизбула и други организации и части от тая мрежа са вън от Газа, намират се в Ливан и други страни от региона.

И тъй – мрежата на Израел срещу мрежата на палестинците. И двете мрежи не са малки и са захранвани от външни сили с големи възможности. Което предполага дълга и кървава война. Знаете прогнозата ми – Израел ще победи в Газа и доста ще унищожи палестинската мрежа там. Но няма да успее да унищожи цялата палестинска мрежа, чиито корени са далеч извън Газа.

Като погледнете израелската гледна точка, войната не е между Израел и Хама, а между Израел и палестинската държава в Газа. Хамас се разглежда като армейската ръка на палестинската държава в Газа. Оттук, казват израелците, за никаква палестинска държава в Газа и дума не може да става. Защото, ако остане, казват те, даже и да се отсече ръката, ръката пак ще порасне. Има логика в това, доста пъти съм ви писал, че Хамас ще измести от властта в Газа който и да е Абас.

Хамас просто е по-силен, по-добре организиран и идеологически по-добре вкопан в съзнанието на палестинците от Абас. И симулациите показват едно и също – дори да почнете от силен Абас и слаб Хамас, накрая Хамас гътка Абас и пак взима властта.

В същото време бойните действия си вървят. Най-горещо е покрай Хан Юнис, броячите на убитите палестинци си въртят, вече са над 25 000 цивилни. Прибавете още поне 5 000 убити от бойците на Хамас и ети ви ги десетките хиляди убити, които ви прогнозирах.

Войната си се разширява. Хутите не се уплашиха от американския самолетоносач, прокситата на Иран почнаха да обстрелват и то не без успех американските бази в Ирак и Сирия. Израел бомбардира и той Ирак и Сирия с цел да поизбие ръководители на Хамас и Хизбула, Хизбула стреля с ракети по израелска територия и военни бази и то не съвсем безуспешно.

Това, което следва да се наблюдава, е иранската ядрена програма. Тя се върви и се приближава момента, когато Иран ще се сдобие с ядрено оръжие. Тогава влакът на историята ще направи немалък завой. И доста интелектуалци ще се посипят от него.

Та така, ситуацията с тая война е закучена насред нищото. Очаквана военна победа за Израел в Газа с неяснота какво ще се прави след това. Проблемът за Израел е, че неприятелската мрежа непрекъснато расте и става все по-силна. Двете мрежи трудно ще съсъществуват мирно дълго време, не се очертава едната да унищожи другата. С други думи – перспективата не е весела. Като погледнете, Хамас все още има доста войници. От 30 000 са останали поне 20 000 след над 100 дни война.

Прибавете и другите групировки и ето ви все още налични към 35 000 въоръжени, тренирани и мотивирани бойци. С тези темпове, войната може да се проточи и до началото на есента. Сложете още 200 дни по 150 убити цивилни на ден – това са 30 000, тоест броя на цивилните жертви бързо ще надхвърли 50 000. С военните жертви, се очаква 4% от населението на Газа да бъде избито до края на лятото. Както виждате – пълна каша, а изход не се вижда. Така си мислят интелектуалците.

Не е вярно, изход винаги има, но трябва да си интелектуалец и още нещо, за да го видиш. Войните и епидемиите са сред главните фактори за намаляване на населението – е казал първият професор по политическа икономия в Британската империя. И кой е той? Адам Смит? Не-е-е-е-е. Дейвид Рикардо? Не-е-е-е. Който е чел книгата и за популационната динамика и националната сигурност, знае за кого ви говоря. Който не я е чел, да порови в интернет. И така – кой е първият професор по политическа икономия в Британската империя?

Кой печели конкурса за професор по политическа икономия в университета на Манчестър и става първия такъв. Много ще се изненадате, тия, които не знаете. Та вземете и попрочетете нещо от него – само като му се спомене името и псевдоинтелектуалците почват да изпадат от влака, даже и без влакът да прави завой. От стрес, само като чуят името. Хайде малка подсказка – Томас Робърт КОЙ?

Напред към другата война.

Псевдоинтелектуалните юрдечата мои кряколачат, че не пиша за войната в Украйна. Пиша, пиша, юрдечета мои и прогнозите ми са точни. Толкова точни, че вече е неудобно да се публикуват. Я до видим колко се точни.

Какво ви пиша – фронтът се движи на запад и още е е стигнал равновесната си точка. Става ли това? Става. Руснаците влязоха в Авдеевка и боеве вече са водят в самия град. А това е най-укрепената позиция на украинската армия. Ама най-укрепената. Авдеевка – бившето военно градче на Донецк. Падането и ще има силно деморализиращо влияние върху украинската армия.

А защо фронтът се движи на запад и не е стигнал равновесна точка? Логистиката ни го обяснява много просто. Първо – руските ракети, дето все свършват, всъщност се увеличават поради нараснало собствено производство и поради доставки от Иран и Северна Корея. Северна Корея е и крупен производител на боеприпаси. Щрак и другарят Ким достави един милион снаряда, а Европа се мъчи и тя да достави милион снаряда вече половин година, а дотук е произвела има-няма 300 000.

Производството на артилерийски системи при руснаците върви в големи темпове, което и поддържа артилерийското превъзходство на руската армия на фронта. Стари танкове в Русия, колкото щеш, руснаците ги модернизират със съвременни електронни системи и не се усеща да имат проблеми с танковете на бойното поле. Виж украинците имат. За самолети и хеликоптери няма да говорим. Руските пилоти с настървение чакат появата на F-16 за да вземат наградите за свалянето им.

В допълнение, месомелачките си работят. Едната е при прочутия украински плацдарм при Кринки. Там украинската пушечно месо се утилизира с бързи темпове. Другата месомелачка е при Авдеевка. Там има 7 украински бригади за утилизация. Руснаците не изпитват нужда от допълнителна мобилизация. Украинците изпитват остра нужда от пушечно месо – предсказано ви беше, че проблемите през 2024 г. ще се увеличават. А сега няма и пари новомобилизираното пушечно месо да се екипира и обучи.

Е, я ми кажете, как да го публикуваш това, при положение, че от телевизиите “експерти” ви дъръндотят ежедневно за украинсите перемоги. Какви перемоги, какви 5 лева – фронтът се движи на запад, а това е посока , обратна на Крим и Донбас. Единственото, което се разраства на изток, са украинските гробища.

Руснаците щурмуват Белогоровка и Георгиевка и се движат по посока на Купянск и Курахово. Много неудобно. Перпендикулярно на официалната переможна линия, но прогнозирано от Витанов и от сериозните американски аналитици (нищо чудно, по едни и същи книжки са учили). Ама как да го публикуваш. Нали ще нарушиш линията на когниктивната война.

Тъй, да видим как върви когниктивната война. В Украйна де, в Украйна. У нас как върви – е ясно. Псевдо интелектуални “експерти” бауцат по телевизиите, докато влакът на историята не е направил завой, та да излетят от него и с празни копанки да се приземят в някой шадраван, откъдето да крякат.

Украинските телевизии се обработват украинската аудитория и е много интересно да се гледат. Нескопосана работа, това ми е мнението, както знаете, затуй да видим как западната пропагандна машина води когниктивната война срещу Русия.

Отбележете значи, войната срещу руски елит. Ама няма да ви приемем при вас, ама децата ви няма да учат в нашите университети. Грешка, бе, момчета и момичета. Изсмукването на човешки и материални ресурси беше пътят за отслабване на Русия.

Сега го затваряте по пропагандни причини. Демек, влакът на историята ще прави завой. И се посипаха от него руски интелектуалци, забягнали на запад и попаднали в трета глуха там. Тъпо – винаги съм ви писал, че едновремешните западни политици бяха къде по-обиграни от сегашните. И какво – има ли успехи? Тук-таме някой предател, останалите се сплотиха около Путин. Провал значи.

Друг провал в когниктината война – ама руските загуби са големи, ама страхувайте се, ще ви избият мъжете. Това изгърмя още когато почнаха да излизат ловните сценки с мобилизирането на украинските мъже. Такива ловни сценки в Русия няма, а и бързо разрастващите се украински гробища показаха къде всъщност са големите загуби. Проблемът е двоен. От една стана – провал да се повлияе когниктивно на руснаците. От друга страна – разминаването на реалността и пропагандата влияе силно негативно на украинското население.

Следователно, трябва спешно да се наливат пари и оръжия в Украйна. Иначе икономиката (каквото е останало от нея) ще гръмне, а фронтът ще продължи да се движи посока, обратна на Крим и Донбас. Това е голата истина. Как да я публикуваш тая гола грозотия, а? Че нали, като я публикуваш “експертите” ще почнат да изпадат от влака на историята.

“Интелектуалци”, мила моя майно льо. Стройте шадравани, че да има откъде да крякат, когато влакът на историята тръгне да взима завоя на когниктивната война. Тогава ще видите, какво означава думата гьонсурат.

И тъй, войната продължава.

Стига толкова по тоз въпрос.

Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса

Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 545 дни.

17 месеца са 518 дни. Над 17 месеца валидност тук значи. Не е зле. Никак не е зле. 18 месеца са 549 дни. Броячът върти.

Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 648 дни. 21 месеца са 640 дни. 22 месеца са 671 дни. 21 месеца валидна прогноза. Броячите си въртят. Като дойдат следващите епидемии, тогава ще извадите числата от тези рекорди и ще сравнявате. И тъй ще разберете кой колко струва.

Много искам да видя, как насред вълни и зарази, някой ще ви направи прогноза, която ще е валидна 648 дни. Но вероятно няма да съм жив, да го видя това.

Знаете какво трябва да правите. Вършите си работата спокойно и спазвате елементарните предпазни мерки. Знаете, че здравната система се справя добре докъм 500 регистрирани случая на ден. Индикатор за проблеми са 7 последователни дни с над 500 случая. Такова нещо не се очаква до края на януари, така , че спокойно. Просто се пазете, доколкото е възможно.

Питате какво ще става след средата на месеца. Няма страшно, просто прогнозата е за две седмици напред. Програмите, които правят по-дългосрочните прогнози са спрени. Все пак, не се занимавам официално с това, имам си и друга работа. Гледайте броячите. Не са спрели да въртят нали. Ако се появи такава опасност, ще бъдете информирани навреме.

Прогнозата до края на януари е – няма да има опасност, няма да има 7 последователни дни с над 500 регистрирани случая на ден. Спокойно си вършете работата и спазвайте елементарните предпазни мерки.

Та така.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *