Проф. Витанов разкри какво точно става с украинското контранастъпление и прогнозира българската миш-маш политика

България отблизо

„И тъй, минаха 5 дни от последния коментар. Както ви писах, се понатрупаха събития за коментиране. Знаете, че целта на това, което правя е една: усъвършенстване на методите ми за анализи и прогнози. Да видим сега, какво ви прогнозирах и какво стана“, това написа математикът проф. Николай Витанов по повод случващото се у нас и по света.

 

Българската политика

На сцената: кукленото шоу. Както винаги – порой от обещания как всичко ще се оправи. Нищо няма да се оправи. За да го оправиш, трябва да знаеш как. Като не знаеш, не ти остава нищо друго, освен да лаладжийстваш.

Да отбележим само една сценка от шоуто – тази във Висшия съдебен съвет. Дълго ще се помни. Отстраняване за израза „политически боклук“, който бил уронил престижа на съдебната система. Е, този хумор, колкото и да се силиш, няма да го измислиш.

Сценаристите на истинското Куклено шоу се пукат от яд. Намери се един да каже нещо интересно на глас. И веднага го отстраниха. Кукленото шоу.

Зад кулисите

Писал съм ви отдавна. Борба на даймио-господари с извадени мечове. Краен резултат: един от тях ще наведе останалите и той ще управлява.

Чакам времето, когато юрдеците ще почнат да крякат, че и те можели да кажат това. В момента върви битката за главата на даймио-господарят Гешев. Но-о-о-о, хвърченето на глави на даймио-господари също ви бе предсказано. Ето, гледайте го.

А да, и всичките областни управители подадоха оставка. Един от големите даймио-господари си изтегли самураите. Това е доста интересно за анализ, но нека да погледаме някое време.

Летят глави покрай Европейската инвестиционна банка. Ще има да летят глави покрай еврокомисарското място.

И да не забравяме бюджета. Там е нагласена голямата секира. За измамените камилчета, които и сега преглъщат на сухо.

Накрая, пак да се попитам, че ме мъчи въпросът: И за какво беше цялото шкембепльоскане по жълтите павета? Ами да се бяха взели още преди 3 години. Между другото, караме 34-та години след 1989. До 45 години има само още 11 години. Странична забележка, де, за повдигане на настроението.

Отиваме към войната

Тя си върви според прогнозите. Днес е ден 34 от Големият юруш. Първият месец мина. Да видим каква беше прогнозата.

За първия месец – заемане на около 360 квадратни километра територия от украинската армия и смилане на една трета от юрушната групировка – 30 000 човека украински безвъзвратни загуби. Още – загубени 150 танка, 150 оръдия и 300 бронирани машини. Цел на руснаците – да запецнат юруша през първия месец.

Да видим резултатите. Заета площ от украинската армия за този месец – 20-на квадратни километра. Нищо работа. Извод – юрушът е запецнал, руснаците изпълниха плана си за първия месец.

Загуби. Танкови загуби на украинците – 160 танка, чухме го от най-високо място. Леко преизпълнение на прогнозата от 150 загубени танка. Прогнозата значи, се оказа много добра.

Загубени оръдия и бронирани машини – тук планът е доста преизпълнен. Безвъзвратни загуби – прогнозата е изпълнена, една трета от юрушната групировка е смляна.

Юрдек-пашите от Ганковото кафене да кажат нещо?

Прогнозата бе направена много отдавна пред целия народ и излезе вярна. Между другото, един единствен човек в държавата ви направи такава прогноза. Както виждате, методологията ми за анализи и прогнози на бойни действия вече е доста добра. Но това е и целта на играта – а си я усъвършенствам и прилагам.

Да напомним какво беше в прогнозата за втория месец на Големия юруш – до 11 юли. Како отдавна съм ви писал, очакванията са този месец да е най-интересния. Очаква се смилане на още една трета от юрушната групировка – нови 30 000 безвъзвратни украински загуби. Очаква се украинската армия да загуби още 150 танка, 150 оръдия и 300 бронирани машини.

Тоест очакваните загуби на украинската страна към 11 юли се очаква да бъдат: 60 000 човека безвъзвратни загуби, 300 загубени танка, 300 загубени оръдия и 600 загубени бронирани машини.

За втория месец не се очаква заемане на територия повече от тази, прогнозирана за първия месец. Тук украинците имат да изпълняват план за заемане на още 340 квадратни километра.

Горе-долу по 11 квадратни километра на ден. Днес е ден 3-ти на втория месец. Трябва да са заели 33 квадратни километра за последните 3 дни. Няма такова нещо. Юрушът е запецнал.

Защо очаквах запек на юруша. Много отдавна съм ви писал, че когато системата „Таракан“ опре в плътни отбранителни линии, тя гърми. Защото няма артилерийско и въздушно превъзходство на украинската армия. Ето ви го, пред очите ви е.

Миналата година критикувах като грешка отстъплението на руската армия в Харковска област. Тогава писах, че 2 бригади спокойно можеха да спрат украинския юруш там. Ето ви го – че съм бил прав, гледате с очите си.

Плътни отбранителни линии – и Леопардите и Брадлитата станаха на кайма. Чалънджъри и Абрамси заега няма да пращаме, че като се види какво могат срещу плътна отбрана, трудно ще се намери някой да си хвърля парите за тях.

Критикувах и отстъплението на руската армия от Херсон. Уж логистиката им била прекъсната, а се изтеглиха за 48 часа. Още тогава писах, че украинската армия няма сили, за да го превземе. Ето, гледайте колко са силите на украинската армия, която беше натъпкана със западни оръжия оттогава.

Като си мисля, логичното обяснение за всичко това е – да се устроят месомелачките. Бахмутската месомелачка сработи доста ефективно от гледна точка на руснаците. Огромните загуби на украинската армия там се крият, но ще излязат наяве.

Сега гледаме Запорожската месомелачка. Както отдавна съм ви писал, моята оценка за загубите е горе – долу 3 единици украински загуби на 1 единица руски загуби. Потвърждава се от последните данни за танковите загуби от Големия юруш – 160 украински срещу 57 руски. Горе – долу 3:1 както е и моята оценка.

При това положение обаче, вторият месец на юруша ще се окаже доста болезнен за украинската армия. Пушечното месо се утилизира с бързи темпове, загубите в техника са много големи. Да не забравяме, че руснаците тяхната техника си я правят сами, а Украйна е на системи. И системите не могат да издържат още дълго време на такива загуби.

Пропагандата. Най-накрая – нещо смислено. Мълчание по въпроса за войната. Виждате го, нали така. Мълчим по средствата за масова информация.

Защо мълчим? Защото в Америка има специалисти, които са учили анализи и прогнози по същите книжки, като Витанов и те са стигнали да същия извод – не бива да се пропагандира юруша, защото той ще запецне и загубите на украинската армия ще са огромни. Затуй – мълчим си и само, ако има някой успех на юруша, тогава раздуваме, но с половин уста, че днешния успех може да се окаже утрешен неуспех.

Що се отнася до българските действия, пак напираме да си купим фабрика на 8 септември 1944 г. Ама щели сме да участваме във възстановяването.

Трънки, дето има една приказка – колкото участвахме във възстановяването на Ирак. Че там и войници пратихме и ковчези имаше.

И откъде пари за това възстановяване. Как откъде – Европейския съюз пак ще отреже от парите за Източна Европа. Не се прави така, щото да си припомним откъде Евросъюза финансира войната – през Фонда за опазване на мира, нали така. Аз ви писа по-горе, сценаристите на истинската телевизионно Куклено шоу направо си скубят косите от яд. На тях такива сценарии изобщо не могат да им дойдат в главата.

Но-о-о-о-о-о, каквото – такова. Това беше анализа за днес. Утре – повече.

Накрая, я да видим какво става с прогнозите за корона вируса

Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 324 дни

Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 428 дни. 14 месеца са 425 дни, ей така да позапомните какво да очаквате от следващите, дето ще ви анализират и прогнозират следващата епидемия.

Е, който може, си може. Който не може – човка в калта и почва аматьорски да я бълбука.

Желая здраве и успехи и нека войната и вирусите да стоят далеч от вас“, написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *