Проф. Витанов разкри какво ще стане с украинския юруш и защо се бави ВСУ

България отблизо

Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за ситуацията с политиката у нас и военните действия в Украйна към 15 май.

 

Ето какво написа анализаторът в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за политиката и войната за 15 май 2023 г.

Навън мрачното и валежно време продължава. Някои казват, че принос за това имат и огромните облаци прах, вдигани от десетките хиляди снаряди и ракети на ден във войната в Украйна. Кой да знае. Прах от Украйна, прах от Сахара, много прах има във въздуха в тия дни.

Българската политика си върви. И единствен аз ви я описвам от японска гледна точка. Писах ви, че за да разберете Бойко Борисов, трябва да сте се търкаляли достатъно по татамитата.

И ето, той направи хода си – извади кагемуша. Някои много викаха против кагемушата, но трябва да знаете, че тя е премислено избрана. Защо?

Най-напред, има да се усвояват милиарди от Брюксел. Тук кагемушата безспорно има опит. Вътре в България ситуацията зависи от даймио-господарите, които държат партиите. Те могат да сглобят мнозинството, което да поддържа управлението на кагемушата за някое време.

Писах ви вече, че ключова тук е даймио-господарката Нинова. Защо ги наричам даймио-господари, също ви писах. Освен това кагемушата е удобна и за външните фактори.

Може и да направи и някой зулум и после да изчезне вън от страната – че тя не си живее тук. Общинските избори ще са като битката при Секигахара. Там ще имаме опитния Токугава Йейясу срещу неопитния Ишида Мицунари. Какво е станало при Секигахара знаете, а който не знае, да прочете. След Секигахара следва пренареждане на положението.

Даймио-господарите могат да позволят на кагемушата да управлява и през зимата, но след това трябва да осигурят плячка за по-дребните васални даймио, за да поддържат системата. И ето ви прогнозата за година напред. Иначе, бе обявено, че ще се прави експертно правителство с хоризонт една година.

Ами това ви прогнозираше и Витанов – експертно-програмно правителство, което да изкара до общинските избори, че и зимата след това, защото управлението през зимата, както е известно, носи само негативи на управляващата партия.

Та, ако се разберат даймио-господарите ( а милиардите от Брюксел са стабилен мотив за разбирателство), кагемушата може и да си поуправлява. Между другото, във филма на Куросава кагемушата управлява дълго и може да се каже, успешно.

Сега за войната. На 11 май украинската армия достигна нивата на дневни загуби, предвидени за настоящия юруш. Ще смятаме, че юрушът е започнал тогава.

Припомням ви, че прогнозирах тримесечен юруш с решаващ първи месец, в който украинската армия се очаква да заема по 12-13 квадратни километра на ден и да загуби 30 000 човека безвъзвратни загуби, 150 танка, 150 оръдия и 300 бронирани машини. Днес е ден 5-ти на юруша.

Загубите в жива сила и техника са около прогнозираните, заетата площ е доста по-малко от 48 квадратни километра. Днес по план трябва да стане около 60 квадратни километра. Гледаме.

Основното сражение засега е при Бахмут. Самият град е пред падане. Украинците опитват флангови атаки, но руснаците просто се оттеглят на втората отбранителна линия, която е много по-солидна от първата.

Старо правило е, че когато очакваш нападение, може да очакваш, че ще ти заемат първата отбранителна линия и затова правиш мощна втора отбранителна линия. Тъй, че пробив в руската отбрана по фланговете няма, което позволява на „Вагнер“ да продължи изтласкването на украинската армия от града.

Месомелачката там започна да работи на двойни обороти, украинците хвърлиха бригади, които трябваше да участват в юруша на юг. Предстои интересен месец, не само при Бахмут.

Руснаците взривиха няколко големи склада с боеприпаси, което се очаква да затлачи юруша.

Това всъщност е и руската тактика – да затлачат юруша през първия месец, да обезкървят украинската армия, като унищожат пушечното месо и да унищожат и предоставената западна техника. След което на пациента пак ще трябва да му се влива от системите, че да се поддържа животът му.

Та, докато юрушът си върви съгласно прогнозите, правим анализи съгласно Клаузевиц.

И тъй юрдечета мои крякащи – Карл фон Клаузевиц (ден 13)

Воденето на войната, пише Клаузевиц, напомня сложната работа на машина с огромно съпротивление, тъй, че комбинациите, които лесно се пишат на хартия, може да изискват огромно напрежение насилите за изпълнението им. Клаузевиц дава 8 причини за огромното съпротивление във военната машина. Ще ги опишем полека.

Причина първа, пише Клаузевиц, е че за положението на противника и неговите мероприятия има много по-малко данни, отколкото са необходими за съставяне на плановете.

В момента на изпълнение на приетото решение възникват безчислени съмнения по повод на грозящите отвсякъде опасности, ако при съставянето на плана са били заложени грешни предположения.

Тогава човек лесно се овладява от безпокойство, а от безпокойството до нерешителността и от нерешителността да полумерките има само една незабележима и малка стъпка.

Това е сухата теория за днес. Сега да я видим от гледната точка на войната. Прилагаме я към украинския юруш. Благодарение на американското разузнаване, украинците имат информация за разположението и действията на руската армия.

Благодарение на математическите симулации на американския генерален щаб, украинците би следвало и да имат представа от възможните сценарии. Всичко това, доколкото американците са споделили информацията.

Американците може и да се поразкрасили нещата, защото техният интерес е да има юруш и да се отслаби Русия на всяка цена, разбирай, без оглед на загубите на украинско пушечно месо.

В края на краищата войната е прокси-война и ако проксито загуби, а интересите на стоящата зад проксито страна са реализирани, то и това е приемлив изход, когато трябва да се концентрираш върху Китай, а си затънал в руското блато.

Клаузевиц обаче е прав, че пълна информация за противника няма. Не е ясно, какъв е пълния обем оръжия и действия, които руснаците ще извадят насреща на юруша.

Началото е колебливо, а руснаците буквално давят юруша в кръв, изваждайки от строя една украинска батальонна тактическа група на ден и унищожавайки огромни складове с техника и боеприпаси.

Колебливостта е израз на безпокойство, а оттам да нерешителността и половинчатите действия има само една малка стъпка, ни казва Клаузевиц.

Та препоръката тук е за по-решителни украински действия, иначе юрушът ще доведе до силно намаляване на пушечното месо и западната техника на украинската армия. Техника, хайде, ще се намери да се влее по системите, но откъм пушечно месо може доста да се запече положението.

Но да спрем дотук. Гледаме

Хвърляме и едно око към Крякан фон Юрдековиц за анализ за войната. И днес няма-а-а. Кряканчо не може горкия анализи да прави. Кряканчо може величествено да бълбука калта в локвата, като изпуска въздух от човката. И толкоз. Никаква фантазия, никаква креативност. И днес вариации на тема – Витанов бил грозен и глупав.

Ами какво да правим, това е положението. Кряканчо да вземе да иде два пъти на хаджилък от локвата до шадравана, та да стане Кряканчо фон Юрдекивиц Хаджи Шадраван Хаджи Юрдеков (нали така, два пъти хаджия с пътуване от локвата до шадравана и обратно). Барем да видим някаква еволюция и там.

Следват рубриките

Политологията –(Ден 133)

Караме нататък с видовете политически конфликти. Имаме тук 12 ъгъла и методиката я знаете – тичаме по ъглите и гледаме какво има там. По 3 ъгъла на ден.

Най-напред тичаме към ъгъла, на който пише: времетраене на конфликта. Там намираме два вида конфликти – скоротечни и продължителни.

Оттам тичаме към ъгъл номер 2, на който пише: интензивност на конфликта. И тук намираме два вида конфликти – слабоинтензивни и силноинтензивни. Накрая за днес тичаме към югъл 3, на който пише: мащаб на конфликта. И тук намираме два вида конфликти – локални и регионални.

Това е теорията. А какъв е нашият тригодишен политически конфликт? Ами продължителен е – три години вече ще стане откак шкембетата пльоснаха по паветата.

Интензивността си беше променлива през тези три години. Сега е понамаляла, ама като се арестуваше Бойко Борисов, конфликтът си беше баят интензивен. И конфликтът си е нашенски – локален.

Комшиите от региона слабо ги интересуват политическите ни глупости, стига да не им се разваля много рахата. Не че и при тях рахат много има, но това е друг въпрос.

Хайде стига за днес.

Следва малко социална динамика от книжката

ВИТАНОВ, СОЦИАЛНА ДИНАМИКА БЕЗ ФОРМУЛИ 2008 ГОДИНА (ден 5)

…. Хаосът е закон на природата. Редът е мечта на човека….

Цитирам, бе, цитирам проклетника Витанов от горната книжка. Писано преди 15 години.

Защо хаосът е закон на природата. Тук трябва да почнем от понятието атрактор.

Атракторът е устойчиво състояние на една сложна система, към която тя се привлича, след като е попаднала в съответната област на привличане на това състояние. Та сложните социални системи се движат от атрактор към атрактор.

Знаете какво казва народът – от трън на глог, че по-висок. С други думи, повечето атрактори са хаотични – тръни и глогове. И докато обществената система скача от атрактори – тръни на атрактори – глогове, човек и мечтае да един атрактор, който е свързан с реда.

И да иде системата там и да седи и да седи и да не мърда. Да де, ама след като неумели политици карат системата да подскача от трън на глог, как да иде на този хубав атрактор, свързан с реда.

Че те не го знаят къде е, следователно и не знаят как се ходи там. И като идеш там, трябва па поддържаш стабилността на това състояние. Ами те не знаят и това как се прави. Тъй, че – от трън на глог, че по-висок.

Това е положението, като си имаш неуки политици. Но нали знаете какво ходи из народа – като не става за нищо, става политик. Значи селекцията е лоша, казва народа. Първо трябва да ставаш за нещо, че после да ставаш политик. А такива не са много.

Спираме за днес.

Следва рубриката

Въпросите и отговорите на Витанов

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов за болници, празни от Ковид – 298. Я-а-а-а-а, станаха 9 месеца, Още 2 дни и ще станат 10 месеца.

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов, че няма да има дифузно разпространение на Ковид вируса – 402. 1 година и 37 дни – над 13 месеца значи Вече имаме прогноза на Витанов, чиято валидност доста прехвърли 1 година. Че и 400 дни Летвата за тези, които ще анализират и прогнозират следващите пандемии е вдигната доста високо. И още ще се вдигне.

Та в тая рубрика подкарахме теорията и практиката на конфликта.

Въпрос – а какви видове участници в конфликта може да има? Имаме 5 основни вида участници. Най-напред са основните участници в конфликта — това са инициаторът на конфликта и другите опоненти.

После идва публиката — участници в конфликта, които поддържат основните участници. Слес това идва важна група участници — това са подстрекателите на конфликта. Следващата важна група са организаторите на конфликта. И накрая идват медиаторите — посредници, експерти и каквото още се сетите там.

И сета, ето ви домашното за днес. Хващате нашия тригодишен политически конфликт и търсите отговори на въпросите

1. Кой беше инициаторът на конфликта и кои бяха останалите опоненти

2. Какво правеше публиката, поддържаща участниците в конфликта. Тука да се сетите за – пльос шкембето на павето и други такива поддържащи действия.

3. А подстрекателите кои бяха. Тез винаги са много интересни

4. Кой бяха организаторите? Тука следвайте парата, щото има

Закон на Витанов: Добрата организация винаги се основава на добра пара

5. И накрая, вече има и медиатори. Кои са те и как се справят

Ето тези въпросчета ще ви осмислят деня и ще можете да кажете, че сте разчепкали конфликта от научна гледна точка.

Хайде стига за днес, че почва парламентарният театър, а той не е за изпускане.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната да ви подминават.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *