Проф. Витанов разкри, как Русия скоро ще ускори събитията, украинците да се спасяват!

Свят

Ето какъв е днешният анализ на математикът проф. Николай Витанов за събитията, които ще се случват до края на войната.

1. Някои сипят огън и жупел заради това, че познавам добре Бисмарк. Четете Бисмарк, юрдечета мои. И като си помислите над това, което е казал, ще разберете доста за тоя война.

Отдавна знаем какво да гледаме – има ли го големия котел край Краматорск и има ли малки котлета. Има – успех за руснаците. Няма – успех за украинците. Какво е положението днес – заформя се котле покрай Северодонецк и Лисичанск.

Ама бавно се развивали събитията. Те сега ще разберете защо по-горе ви писах за принципа на Хакен. Ами бавно се развиват. И тук действа принципа на Хакен. Така и ще се развиват, докато този сценарий е стабилен. Като се дестабилизира, може да се развиват и иначе.

2. Обстановката покрай Краматорск. Руското настъпление там не е спряно. Но върви бавно. Което е и очаквано.

От основните цели на руснаците – Северодонецк, Лисичанск, Авдеевка, Славянск и Краматорск обаче все още не е превзето нищо. Що така? Кое стабилизира текущия сценарий?

Украинската армия не грохва благодарение на западните доставки на оръжие и приток на пушечно месо чрез мобилизация. Руснаците пък не увеличават числеността на групировката си в Украйна.

Значи – текущия сценарий е стабилен. Ще гледаме бавно движение но фронтовете, котле след котле и излизане от обкръжение (който успее) до припадък.

3. Техническото пречупване. Теста го знаете – ако украинската армия не е технически пречупена, ще организира голямо контранастъпление. Ако е – ще седи по бункерите и ще се отбранява. Ето ви го теста, гледайте и си правете изводите сами.

Знаете прогнозата ми – за да продължи тази война, Украйна трябва да затъне в дългове, а Русия – мизерия. Хич и не си мислете, че Русия ще свърши оръжията. Наследниците на чиляка с големия паметник – глава от Чангша никак не са глупави. Толкоз. Който иска да се сети повече, до види къде е Чангша и чий паметник – глава се намира там.

4. Психическото пречупване

Няма изменения на фронта на психиката. Двата воюващи народа са добре хванати в клещите на пропагандата.

Принципът на Хакен си действа и тук. Ако едната страна обаче тръгне много да губи войната, текущият сценарий ще се дестабилизира. Мно-о-о-о-о-го лек намек, колкото да запомните, че съм го казал. Може пак да си говорим по въпроса.

У нас – знаете, мнението ми е, че проукраинската пропаганда не беше направена както трябва. Затова са и такива резултатите от проучванията на общественото мнение в Европейския съюз. Една пропагандна кампания не можем да направим като хората. Добре, че не сме само ние. Но знаете – отдавна съм се хвана за главата от тоя аматьорщина. И проучванията на общественото мнение в Евросъюза с чисълца показват, че съм прав.

5. Нека сега да погледнем към тази война от гледната точка на един по-сериозен тактически анализ.

Две интересни тактики за водене на война са ужасяването и подмамването. Врагът трябва да бъде предизвикван. Това добре.

Тактика 1: подмамваме и унищожаваме. Тактика 2: ужасяваме и отблъскваме. Какво става по фронтовете на Украйна. Тактика 1 не се прилага много. В ход е тактика 2: ужасяваме врага с численост, с оръжия, с цел да го накараме да отстъпи.

И двете страни това опитват да прилагат. Това е фактор за затягането на войната. Директното начукване на канчето ще да има ефект, но трябва много време, защото и руското канче и украинското канче са доста дебели.

Иначе на по-дребни мащаби войната си е тактически правилна. Младшите командири се справят тактически добре и от двете страни – имаме и постоянни набези и опит да се принуди врагът да гладува (Азовстал) и поява на места, които врагът е длъжен да защити. Като се усреднят тези флуктуации, се получава бавното движение на фронтовете, каквото наблюдаваме.

По празниците имаше и нещо неголямо, но интересно – опита на украинците да стоварят десант на Змийския остров. Неуспешно. Доста неуспешно.

Обаче тая работа говори за нещо – обстановката покрай Одеса ще продължи да се напича. Но още е рано да говорим за това. Руснаците не са превзели Николаев, значи за никаква сериозна операция срещу Одеса още не може да става и дума.

Добре, стига за днес. Вървим напред и помним Бисмарк за войната и лъжата. И ето днешната сентенция от него, за да се поразмислим:

– На всеки човек може да му върви и щастието да прелети съвсем близо да него. Важното е да видиш Фортуна навреме и да успееш да я хванеш за края на дрехата.

Прилагаме това към войната. И двете страни могат да имат късмет. Украйна има късмет, че по някакви причини и се дава много оръжие. Русия има късмет, че има големи ресурси.

Въпросът е докога ще държат тези късмети хванати.

Имам мнение по въпроса, но днес стана дълго написаното. Ще го оставя за друг път.

И тъй, предстои да видим какво ще има да става.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля“, написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *