Проф. Витанов: Русия доминира, Украйна се пропуква!

Свят

Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за ситуацията с военните действия в Украйна към 25 април. Ето какво написа анализаторът в личния си профил във Фейсбук: 

 

Винаги съм казвал, че качеството е съвкупност от количества. Тази карта потвърждава тази мисъл. Старото качество беше, че имахте смътна представа за обстановката. Новото качество, идващо с количествата, показани на картата е, че знаете точно къде какво става.

Тома е положението. Имайте наум, че защитата от ваксините вече почти я няма, тъй като повечето хора са ваксинирани отдавна. Затова просто се пазете повече, спазвайте дистанция особено от хора кашлящи и такива със силно зачервени очи. Елементарна предпазливост, която ще ви спести неприятни срещи с вируси.

Сега за войната. Чакаме си юруша. Докато чакаме, правим анализите съгласно Клаузевиц. Трябва да пообразовам юрдечетата си, че не можаха да го разпознаят и крякаха, че пиша глупости, а то бяха цитати от Клаузевиц.

И тъй юрдечета мои – Клаузевиц (ден 1)

Войната има 3 основни цели

1. унищожаване на въоръжените сили на противника

2. овладяване на материалните и другите източници на силата

3. завоюване на общественото мнение

Да приложим това към войната в Украйна. Въпреки че вече се появиха изявления от американски сенатори, че безвъзвратните загуби са 7 украинци на 1 руснак, аз ще пренебрегна това и ще се придържам към собствената ми оценка 3-ма украинци на 1 руснак вследствие на голямото превъзходство на руснаците във въздуха и в артилерия. Така, руската армия унищожава много повече украинската.

Но украинската армия все още е голяма и може да издържи още година с този темп на унищожение. Ако започне юруш обаче и темповете на смилане на пушечно месо нарастват, картинката може да се промени още през това лято.

Овладяване на материалните и други източници на силата. Тук руснаците имат ясно изразено преимущество – над 1/5 от територията на Украйна отпреди 2014 година е под техен контрол. Под техен контрол е и голямата индустриална зона в Донбас, както и крайбрежието по Азовско море, както и трафика в Черно море.

Завоюване на общественото мнение. В двете воюващи страни населението все още подкрепя воюващите страни. Обаче и тук има развитие – докато в Русия обществената подкрепа може да се определи като монолитна, то в Украйна тази подкрепа започва да се пропуква. Расте недоволството от войната на Запад, там подкрепата за войната спада.

Какво е у нас виждате – ако преди време имаше нещо в подкрепа на Украйна, вече стават все по-масови митингите срещу войната. Не сте изненадани – това ви беше прогнозираното отдавна на основата на наблюдението, че проукраинската пропаганда у нас е изключително аматьорска.

Това е положението по Клаузевиц. Утре продължаваме. Ще се постарая у нас да почне да вирее карл фон Клаузевиц, а не Кряканчо от Юрдековица. Днес Кряканчо от Юрдековица кряка, че украинките части минали от левия бряг на Днепър. Това беше опровергано от самите украински наблюдатели. Но Кряканчо си кряка, а фактчекерчетата сладко спят и пропускат фалшивите новини да се вихрят.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *