Проф. Витанов: Руснаците напредват, а най-гадните хора, по най-гадните причини ни лъжат, че…

Свят

Кратка информация за политиката и войната за 24 януари 2024 г. представи в своя Фейсбук профил математикът проф. Николай Витанов.

„Докато ние тук гледаме как да отикаме поредния ден, по света животът си върви. Чичо Дончо спечели пак първичните избори и то в щата, където госпожа Хейли се очакваше да окаже най-голяма съпротива.

 

Сериозните анализатори се питат колко време още Хейли ще остане в играта. Това ще покажат идващите първични избори в Южна Каролина. Където Хейли е била два мандата губернатор. Загуби ли и там, пиесата ще свърши.

За по-досетливите да кажа, че шефът на J. P. Morgan каза, че разбирането на Тръмп по много въпроси съвпада с разбиранията на ръководството на банката. Оттук нататък е ясно, нали така.

Самолетоносачът чичо Дончо и бойната му група срещу фрегатата Хейли. Гледаме. Дали ще се случи екстремното събитие Хейли да победи. Очакванията са да не се случи.

Много от вас искат да продължат мислите на Маркс с коментарите на Витанов. Предлагам, да ви представя и други видни хора, а после ще се върнем на Маркс.

Кейнс също има интересни мисли. Ако Маркс е показал проблемите на капитализма, Кейнс дава рецепта как тези проблеми да се отложат за известно време. И така, днес живеем във времената на кейнсианското отлагане. Затова, напред към Кейнс

Джон Мейнард Кейнс (ден 1)

…Капитализмът е необикновената вяра, че най-гадните от хората, по най-гадните причини, по някакъв начин ще работят в полза на всички ни…

Е, Маркс няма да ви липсва. Да не забравяме, че Кейнс е бил член на Камарата на лордовете в парламента на Великобритания и отлично е знаел, за какво говори.

Да погледнем нашенската действителност откъм думите на Кейнс. Заливат ни с новини как работят за нас, всеки ден, всеки час.

Каква е истината? Кейнс ни казва – лъжа след лъжа. Гадни хора действащи по гадни причини. Завиват гадността в целофан и ви го продават за капитализъм.

Както виждате, аз съм къде по-милостив от Кейнс. При него имаме гадни хора, а при мен хора, които са наведени и носовете им орат земята. При Кейнс имаме гадни причини, а при мен причините са просто продаване и предаване на народа на чужди интереси поради некадърност за отстояване на собствените национални интереси. И двамата с Кейнс сме на мнение, че всичко ни се завива в станиол и ни се представя като капитализъм.

Та, така. Следващия път, когато по телевизиите ви се изтъпани някой „юначен“ „експерт“ от наплодилите се последователи на Хайек, Мизес и Фридман да ви хвали капитализма и как добре сме се развивали, спомняйте си за Кейнс. Работели те за вас, милите мамини. Ами, ами – най-гадните хора, действащи по-най гадните причини, повдига завесата лорд Кейнс.

Караме нататък. Гадни хора, действащи по гадни причини. Резултат – войни.

Напред към войната в Газа. Знаете, какво ви е прогнозирано – победа за Израел в Газа, но дълга война, поради добре развитата мрежа на Хамас. Проблемът за Израел също ви го описах – насреща стои голяма мрежа, включваща Хамас, Хизбула и други организации и части от тая мрежа са вън от Газа, намират се в Ливан и други страни от региона.

И тъй – мрежата на Израел срещу мрежата на палестинците. И двете мрежи не са малки и са захранвани от външни сили с големи възможности. Което предполага дълга и кървава война. Знаете прогнозата ми – Израел ще победи в Газа и доста ще унищожи палестинската мрежа там. Но няма да успее да унищожи цялата палестинска мрежа, чиито корени са далеч извън Газа.

Вчера ви писах, че Хамас е добре запасен логистично с боеприпаси и може да набира нови бойци сред повече от милион мъже палестинци, годни да носят оръжия в района на Газа. Пак вчера се видя, че зъбите на Хамас не са избити – бяха убити над 20 израелски войника наведнъж. Говори се за примирие.

Най-големият фен на тая работа трябва да е финансовият министър на Израел – този, дето трябва да финансира войната. Той обаче говори точно обратното – че войната не бива да спира сега. Ясно е защо. Спирането ще позволи на Хамас да се прегрупира и попълни оръжейния си и човешки потенциал.

Тя войната и не спира. Израелската армия полека обкръжава Хан Юнис, там се водят тежки боеве. Загубите на Хамас са около 50 човека на ден, израелските са 12-13 пъти по малки, като изключим вчерашни ден.

При тези темпове, след 200 дни, към края на лятото, Хамас ще е загубил още 10 000 бойци и ще разполага с около 15 000 останали бойци. Което пак не е малко, но няма да стига да спира израелските атаки.

Дипломатическите усилия за спиране на войната са закучени. Водят се преговори за някакво временно примирие, но те се подкопават всекидневно от весели изказвания.

Например, преговаря си Израел за примирие, идва Борел и изтърсва, че Израел нямал право на вето срещу създаване на палестинска държава. Добре де, мислиш си нещо, но защо трябва да го изтърсваш баш когато има надежда за примирие. За да ти каже израелски финансов министър, че е против да се спира войната и да ти каже Иран, че ще продължава да подкрепя палестинците.

И да се разшири войната. Хутите стрелят по американските кораби, американските кораби стрелят по хутите. Хизбола стреля по Израел, Израел стреля по Хизбула.

Какво беше – най-гадните хора, по най-гадните причини уж работят за нас.

Напред към другата война.
Там нещата си вървят, както са ви прогнозирани. Фронтът се движи на запад и още не е стигнал равновесната си точка. Руснаците влязоха в Авдеевка и боеве вече са водят в самия град. А това е най-укрепената позиция на украинската армия. Ама най-укрепената. Авдеевка – бившето военно градче на Донецк.
Вчера гледахме логистиката и заключението беше, че Украйна има доста проблеми. Днес да погледнем какво става на фронта.
Гледаме Бахмут. Там руснаците напредват към Часов Яр с идея за натиск върху украинската линия Константиновка – Краматорск. Бевете се водят в Богдановка и Ивановское, които са последните населени пунктове преди Часов яр, които още са под украински контрол. По на север, руснаците настъпват към Григоровка и Орехово-Василиевка. Ако това не бъде спряно, скоро ще си говорим за боеве в Часов Яр и Константиновка.
Донецкият участък на фронта. След превземането на Мариинка, руснаците атакуват Георгиевка, която е на пътя към Курахово. Между Курахово и Георгиевка е Максимилиановка, така, че тук напредването ще е относително бавно. Курахово е важно за украинците. Оттам те обстрелват Донецк и Курахово е като тапата на бутилката на този участък на фронта. Превземат ли руснаците Курахово, тапата ще изхвърчи, бутилката ще се разлее и фронтът ще се пробие.
По на юг, руснаците атакуват при Новомихайловка. Напредването там създава възможност за флангов удар към Угледар, а превземането на групата села до Успеновка ще влоши много позициите на украинските бригади на този участък.
Покрай Орехов руснаците бавно си връщат териториите, който украинците успяха за заемат при Големия юруш през лятото на 2023 г. Руските части атакуват Малая токмачка и Новоданиловка, които са точна преди Орехов. И тук ще става интересно.
По нагоре, към Купянск, руснаците отново навлязоха в Харковска област и настъплението им продължава.
С две думи – инициативата е на страната на руснаците. Украинците имат проблеми с пушечното месо и с логистиката и руснаците използват това, за да придвижват фронта бавно на запад. Фронтът се приближава към критични украински отбранителни линии, превземането на които ще доведе до голямо отместване в западна посока и да попадане на хиляди квадратни километри територия под руски контрол.
За да закрепят положението, украинците се нуждаят от спешни военни доставки и от пушечно месо. Такива на се виждат в близкия месец. Следователно и от логистична и от тактическа гледна точка, се очаква напредването на руснаците да продължи. Основното сражение ще е в Авдеевка – вътре в града.
И тъй, войната продължава.
Стига толкова по тоз въпрос.

Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса.

Прогноза – няма да има препълване на болниците. Валидност – вече 547 дни.

17 месеца са 518 дни. Над 17 месеца валидност тук значи. Не е зле. Никак не е зле. 18 месеца са 549 дни. Броячът върти.

Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 650 дни. 21 месеца са 640 дни. 22 месеца са 671 дни. 21 месеца валидна прогноза. Броячите си въртят.

Като дойдат следващите епидемии, тогава ще извадите числата от тези рекорди и ще сравнявате. И тъй ще разберете кой колко струва. Много искам да видя, как насред вълни и зарази, някой ще ви направи прогноза, която ще е валидна 650 дни. Но вероятно няма да съм жив, да го видя това.

Знете какво трябва да правите. Вършите си работата спокойно и спазвате елементарните предпазни мерки. Знаете, че здравната система се справя добре докъм 500 регистрирани случая на ден. Индикатор за проблеми са 7 последователни дни с над 500 случая. Такова нещо не се очаква до края на януари, така , че спокойно. Просто се пазете, доколкото е възможно.

Питате какво ще става след средата на месеца. Няма страшно, просто прогнозата е за две седмици напред. Програмите, които правят по-дългосрочните прогнози са спрени. Все пак, не се занимавам официално с това, имам си и друга работа. Гледайте броячите. Не са спрели да въртят нали. Ако се появи такава опасност, ще бъдете информирани навреме.

Прогнозата до края на януари е – няма да има опасност, няма да има 7 последователни дни с над 500 регистрирани случая на ден. Спокойно си вършете работата и спазвайте елементарните предпазни мерки.

Та така.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас“, написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *