Проф. Витанов: Украинската контраофанзива е юруш, който няма да повлияе хода на войната!

България отблизо

Математикът даде и кратка информация за войната на 13 септември. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за войната за 13 септември 2022 г.

И помним – руснаците отстъпваха и при Наполеон и при Хитлер. Това им е стара тактика, а после…

За разлика от Киев, те си пазят хората. Просто отстъпиха на нов рубеж и оставиха артилерията и реактивните системи за залпов огън да бият по огромната, но тромава украинска армия.

Така, свърших другата работа и възобновявам сводките. Чета коментарите. Леле, какви комплекси съм ви направил. Леле какъв рев, какво хвърчене на перушина. Знаете, благодарен съм ви и за това. Попълвам си статистиката за поведението на определени слоеве от българския народ. Душиците ви трябва да са ми ясни, за да мога по-добре да ви пресмятам, нали така, юрдечета мои. Благодаря, благодаря.

И тъй, да почваме

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.

Тук – технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Виждам обаче, че се леят чувства. Предупреждавам ви – ще бъдете отстранявани. Аз съм търпелив човек, но си има закони, по които действам. Между другото, какво леете чувства. Нали украинската армия настъпва. Време е да се поуспокоите.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк – националният интерес. Чий национален интерес – нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва – да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Винаги съм казвал – гледайте реално на нещата. Не си градете фалшиви очаквания. Те ще ви доведат само да разочарования. Бъдете реалисти.

Така. Сега по същество.

Първо гледаме какво прави руската, армия, после – какво прави украинската и след това – какво става на пропагандния фронт. Повече време днес ще отделим на действията на украинската армия, за да видим как се развива това, което тя нарича контранастъпление.

Войната се развива строго по законите на диалектиката. Има периоди на количествени натрупвания, в които уж нищо не става. След това следват периоди на бързи изменения. Ето, имаме бързи изменения. Броячът на загубите се върти като луд и това ще спре бързите изменения.

Сражението за Словянск – Краматорската агломерация. Понеже от месеци съм ви казал, че това ще е основното сражение във войната, от доста време насам ви го описвам как се развива от 4-те географски посоки.

Сражението си върви. Настъплението на руската армия не е спряло. В Бахмут вчера руснаците превзеха индустриалната зона. Както виждате, юрушите на другите участъци на фронта не са променили това. Понеже украинската армия има числено превъзходство, тук гледаме дали ще има достатъчно пушечно месо, за да се спре това руско напредване.

Да видим какво става с поставените цели

1. От север.

Както знаете, тук не се очаква съществено развитие в следващите дни. Причина – Словянск-Краматорската агломерация е почти достигната от север и руските части тук чакат придвижването на другите части от юг и от изток, за да почнат пълнокръвен щурм. Украинската армия опитва да изтласка руснаците от заетите позиции, използвайки численото си превъзходство.

Така, текущите цели на руснаците на това направление са

1.1 Цел 1: Задържане на достигнатите позиции на север от Словянск при атака на числено превъзхождащата украинска армия. Да видим

Целта се удържа – ден 1.

Други цели за руската армия тук засега не може да се поставят поради изменената ситуация.

2. От изток

2.1. Линията Северск – Соледар – Бахмут се атакува. И то доста. Основната битка тук е за Соледар. Превземането му ще разбрица отбранителната линия Северск – Бахмут. Писах ви вече, голяма криеница ще падне из солните мини в Соледар. Падне ли Соледар, Северск заминава на автомат. Бахмут е по-труден. Само на юг от града има 9 укрепени района, които трябва да бъдат превзети. Това, което става днес, са боеве вътре в Соледар и в южните предградия на Бахмут. Както се очакваше, руската армия превзе индустриалната зона на Бахмут. Съгласно очакванията, фронтът да се премести по-близо да Бахмут и Авдеевка.

Цел 1: Превземане на Соледар – водят се боеве вътре в града, но целта не е постигната. Ден 6

Цел 2: Превземане на Северск – водят се боеве около града, но целта не е постигната. Ден 6

Цел 3 (основна тук) – превземане на Бахмут. Руската армия напредва, превзе промишлената зона, но градът не е превзет. Целта не е постигната. Ден 6.

3. От юг

3.1. Линията Торецк – Константиновка – Дружовка плюс Авдеевка

Руските части са в Авдеевка. Има битките вътре из кварталите. Не се очаква Авдеевка да падне бързо. Украинската армия ще я брани до последно, защото ако там се отвори дупка, руските части ще стигнат чак до покрайнините на Краматорск.

Знаете – превземането на Пески нарушава целостта на отбранителната линия Авдеевка- Мариинка. Руснаците са продължават бавното си движение на запад от Пески. Разширяват контролираната зона, защото знаят, че падането на Пески и задържането на плацдарма там разбива отбранителната линия Авдеевка – Мариинка. Знаете, прогнозирал съм, че Мариинка ще падне първа. Украинците опитаха контраатака около Пески. Трябваше да бягат на 4 крака. Трябва да стоварят още пушечно месо, за да се опитат да контраатакуват тук.

Руските цели си остават. Не се очаква да бъдат постигнати бързо, но това съм ви го написал преди доста време

Цел 1: Превземане на Мариинка. Водят се боеве вътре в града, но целта не е постигната – ден 6.

Цел 2 (основна): Превземане на Авдеевка. Водят се боеве по улиците на града, но градът не е превзет. Целта не е постигната . Ден 6.

4. От запад

Тук все още движение на фронта и украинските войски могат да получават снабдяване и подкрепления. Руснаците трябва да отрежат тези логистични линии, ако искат да превземат Словянск и Краматорск. Засега особени придвижвания на фронта тук няма.

Поставени цели пред руската армия: няма.

Следва анализ на ситуацията с украинската армия.

1. Знаете, украинската армия жизненоважно се нуждае от успешна контраофанзива. Украйна е в практически фалит и без западните пари и доставки на оръжия няма да издържи и месец. Положението е тежко. Загубите са огромни. Това се потвърждава и от украински и от западни генерали. На украинските генерали вероятно никак не им харесва това, което става между Херсон и Николаев. Юрушът се очаква да продължи. Докато има резерви. Конференцията в Рамщайн свърши. Отчитаме, че от пропагандна гледна точка юрушите дадоха резултат. Сериозните американски аналитици обаче мълчат. Те знаят нещо – а то е, че войната няма вече да е същата, каквато беше досега.

Отдавна ви пиша – от самото начала – войната е дълга работа. Писах ви, че юрушът на два фронта е грешка. И то се вижда. Можеше всичко да се концентрира на едно направление. Сега загубите на украинската армия са доста големи. И са секретни, което следва да ви подсети, какъв е размерът им.

Винаги съм писал – на един генерал му идва акъла, когато му свършат резервите. При загуба средно на половин батальонна тактическа група на ден, Залужни има резерви за още около година война. Това при сегашната численост на руската групировка в Украйна, която е твърде вероятно да се увеличи.

Защо ви пиша, че е юруш, а не мащабна контраофанзива. Виждате какво става. Без артилерийска подготовка, без артилерийско превъзходство, без въздушно превъзходство, се вдигат войници и се пращат напред. Полетата и горите се пълнят с трупове, за да се отчете някакъв тактически успех. Жертвите са много повече, отколкото при Иловайск. Но от математическа гледна точка – добре, имал бол войници, курбанясал ги. Караме нататък. И помним – руснаците отстъпваха и при Наполеон и при Хитлер. Това им е стара тактика. Тъй, че радвайте се, докато украинското настъпление продължава.

Обективни причини за украинските загуби

а) Няма все още противодействие на голямото превъзходство на руснаците в артилерия. Виждате какво става – руснаците просто се оттеглят на по-задна отбранителна линия и оставят артилерията си да действа. Полята, горите и рекит се пълнят с неприбрани трупове, моргите и болниците в големите украински градове близо да фронта са задръстени. Какво противопоставят украинците на това – числено превъзходство. 8:1 в ползо но украинците. Това добре, но колко време ще могат да го държат. Да видим

Численото превъзходство на украинската армия компенсира руското превъзходство в артилерия и авиация – ден 1.

б) Западната помощ е малко. Никаква логистика няма за армия, която да нападне Херсон. Руснаците са струпали тежка артилерия около Херсон и чакат. Дочакаха и сега полетата между Николаев и Херсон са пълни с трупове.

в) Руснаците няма нужда да прехвърлят артилерията си в Херсон. Те спокойно могат да отстрелват украинските части и от другия бряг на реката. Какви логистични проблеми, какви стратегически капани бълнувате. Писах ви, пиша пак: украинците ще имат огромни загуби ако се опитат да нападнат Херсон. Голото поле между Николаев и Херсон ще се напълни с трупове. Напълни ли се – напълни се.

Украинците контрираха руското превъзходство в артилерия и авиация с много пушечно месо.

Действат като по време на първата и втората световна война. Отдавна съм ви писал – при този начин на действие трябва силно да се разширят гробищата. Затова украинците крият данните за загубите си. Но няма проблеми – един ден те ще излязат и тогава ще видите, каква касапница е било.

2. Опитите за украински контраофанзиви

Нека да дефинираме ясно целите на опитите за контраофанзиви, за да е ясно, кога опитът е успешен и кога – не.

1. Около Херсон – знаете и видяхте – превземането на Херсон и взимането на десетки хиляди руснаци в плен бяха голите куки на експерта Жданов. Истинска цел на юруша там може да бъде Нова Каховка. Ще смятаме за успех и за наличие на контраофанзива превземането на Нова Каховка. Тогава руските части на западния бряг на Днепър ще бъдат разделени на две и аз ще кажа – ето, имаше успешна контраофанзива на украинската армия. Та значи – Нова Каховка. И за шаран и за юрдек, целта трябва да е ясно.

Превзета ли е Нова Каховка? Не – целта не е постигната. Нито Херсон, нито Нова Каховка са превзети – ден 65. Съвет от Витанов – щом сте я подкарали така, да атакувате само с ¼ от необходимите войници и без артилерийско и въздушно превъзходство – разширявайте гробищата. Това казва математиката. И американските генерали. Писах ви – за успешно настъпление срещу Херсон украинската армия трябва да извади 18 окомплектовани бригади. Броячът на украинските загуби там върти като луд.

2. Около Харков – ще кажа, че е имало успешна контраофанзива, когато украинската армия превземе Изюм – стратегически град за руските транспортни и други комуникации в региона. И за шаран и за юрдек вече е ясно – превзет Изюм – успешна контраофанзива на украинската армия около Харков.

Превзет ли е Изюм – да. Целта е постигната. Добре. Как стана. Украинците хвърлиха пушечно месо 8:1 за да компенсират руското артилерийско и въздушно превъзходство. Вече знаем, украинските загуби в жива сила са секретни. Защото са много големи. Руснаците си пазят войниците, изтеглиха се, въпреки, че можеха с 2-3 бригади да спрат това настъпление. Изюм вече не им е толкова важен за логистиката. Логистичните им линии минават по на юг.

Тук за украинците идва следващата цел – удържане на завзетите територии. Стандартно, времето за създаване и закрепване на логистични и управленски структури е 1 месец. Значи 30 дни. Броим

Украинската армия удържа завзетите територии – ден 1. До закрепване върху тези територии остават 29 дни.

Кофите с пепел.

6-ти септември мини, Херсон още е в руски ръце, съгласно прогнозите ми ревът срещу мен е огромен. Обаче от 6-ти септември мина 1 седмици, кофата ви я предоставям, за да си я изсипете на главата.

И още нещо. Чета комплексарщините и кряканиците. Хайде сега, да ви върна малко в реалния свят. Който иска оттук нататък да ме критикува на моята стена, трябва да започва критиката си така:

Войната се води на украинска територия. Руската армия е окупирала значителна част от украинската територия. И след това, каквото имате да пишете, пишете. Ако не започвате с това, ще ви блокирам в момента, в който реша. Все пак и аз трябва да съм съгласен да използвате стената ми, която се чете от страшно много хора, нали така.

Почваме да броим колко ще издържи това, за да свалим на земята разгорещените шаран-юрдеци.

Войната се води на украинска територия. Руската армия е окупирала значителна част от украинската територия – ден 1.

Да видим докъде ще го докарат украинците. Прогнозата е проста: като им свърши пушечното месо, ще им свърши и компенсационния режим срещу руската артилерийско и въздушно превъзходство. Тогава – ще има плач за още оръжия, юрушите ще спрат, а войната ще се промени. Досега критичната украинска инфраструктура бе щадена. Както виждате, вече няма да е така. Иде студена зима без вода и ток. И не само в Украйна. Но както многократно съм ви писал, сегашните политици не стават. Ония, които предотвратиха Карибската криза преди 60 години бяха къде по-добри. Сега обаче светът се чупи на няколко парчета. Оня еднополюсен свят, в който си живеехме и ние някак си, замина. Запомнете го това.

Идеологическият фронт.

1. Особени промени тук няма. Двата воюващи народа са държани добре в клещите на пропагандата. Зеленски се отчете в Рамщайн. Докато крие истинските стойности на загубите си, ще се държи. Но то ще почне да избива на повърхността, не се тревожете.

2. Ще кажете какво става у нас. За да не ни затрие шаран – юрдещината, нека да пообсъдим някои неща, свързани с политиката и как трябва тя да се прави от гледна точка на науката.

ПОЛИТОЛОГИЯТА (ден 7)

Днес ще поговорим за най-важното нещо в политологията – политическата власт. И утре ще поговорим, защото е важно. Политическата власт е специфичен случай на определящо влияние, основано на отношение на господство. Имаме значи отношение на господство – някой господства над вас. Кой? Който държи правителството. Затова както виждате – политическите партии ще си избият да управляват. Защо? – за да господстват над вас и да прокарват някакви интереси (пък колко това са вашите интереси, е друга тема за разговор). И как функционира политическото господство – има определящо влияние. Демек, влияят ви и ви определят траекторията в социалното фазово пространство, ако позволите малко да го избия към математиката. Влиянието има за цел да ви въздейства на действието и поведението. Методите за това въздействие – принуждение (тъй, де тъй, демократична държава сме, ама това е основен метод за въздействие, гледаме американската полиция какво прави с демонстранти – бой, бой, …, пардон, въздействия чрез принуждение за оказване на влияние върху поведението на демонстрантите – еха, как го извъртях). Освен принуждение има и убеждение и прокарване на интереси. Тоест могат да се опитат и да ви убеждават и някое дребно ваше интересче даже да прокарат. Само и само да се държи политическата власт. Която отваря много пътища към други неща. Какви – ами идват човеците с големите интереси, извършват икономическо взаимодействие с властимащите (народа му вика на това корупция) и след като са платили, пият – политическата власт прокарва съответния интерес, а ако не си съгласен – бой, бой, бой,.., пардон, оказване на определящо влияние върху поведението посредством принудителната метода на осъществяване на господството на властимащия.

И за да не забравяме нашия човек от сумрака във Флоренция

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден 60)

Днес – няколко думи за измамата – явление, широко разпространено по нашите ширини и доста практикувано в политиката например. Защо трябва да ви лъжат. Ето един цитат:

… Наистина да лъжеш, е безчестно. Но когато истината е свързана с изумителни катастрофи, да бъдеш безчестен е простичко …

Така. Трудно де се изправят властимащите и да ви кажат, че ситуацията е в киреча, дето има една приказка. Страх ги е от това, как ще реагира народа. И правилно ги е страх. Затова, послъгваме тук, послъгваме там. Безчестно е, но както би казал Санчо Панса – всеки ден удържане на властта, господарю Дон Кихот е келепир и докато едни се заемат с келепира, ти господарю, се биеш с вятърните мелници.

Спирам тук. Утре е 14 септември, вдругиден е 15 септември. Време е шаран-юрдешкия рев срещу мен да се усили. И да не забравите – ревът трябва да почва с :

Войната се води на украинска територия. Руската армия е окупирала значителна част от украинската територия… И после ревете, та да се посмеят малко и тези, които намират сводките ми за полезни. И аз ще се посмея, но ще си попълня статистиките за вашето поведе. Давайте, ревете.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *