Проф. Витанов: Украинците заемат само това, което руснаците им позволят да заемат

Свят

Проф. Николай Витанов даде кратка информация за войната за 11 ноември. Ето какво написа математикът в профила си във социалната мрежа Фейсбук:

 

Кратка информация за войната за 11 ноември 2022 г.

И тъй, времето на коментара с едно изречение изтече. Връщат се полека подробните коментари. Обемът на коментара ще се увеличава постепенно, докато достигне обичайния си размер. Предвидено бе, че насреща на едното изречение юрдечетата няма да могат да противопоставят никакъв смислен анализ. Прогнозата се осъществи. Връщаме се към нормалното състояние – Витанов прави анализи, юрдеците крякат.

Българската политика си я гледате. Прогнозата ми отдавна я знаете – от 2 месеца преди последните избори. Елементът К строи кулата 10% – построи я. Оттам стабилно правителство ще има, ако се скочи английската летва, ама надали, щото у нас Чърчил и Али няма – и това стана. И сега сме в края на прогнозата – остdват два варианта – служебно правителство и нови избори като по-вероятен или Франкенщайн съшива нещо, което да изкара зимата – като по-малко вероятен сценарий. Това ми беше прогнозата от преди доста месеци и аз си държа на нея, както виждате, не се откавам. Писах ви, че Франкенщайн е роля, която ще се изпълнява от различни хора. Нищо лично срещу тях, просто обяснявам на читателите малко по цветисто, какво има да става. И тъй – чакаме какво ще направят Франкенщайн Първи, Франкенщайн Втори и особено Франкенщайн Трети. Да правиш правителство в този момент е все едно да ходиш на заколение, тъй, че аз се отнасям с уважение към тези, които се опитват да го направят.

Сега за войната.

Тук обемът на коментара ще расте постепенно. Днес почваме с актуалната тема Херсон.

Знаете, че доста отдавна чаках големия юруш тук. Ако поровите из архивите, ще намерите сметката, че украинската армия ще загуби 16 пълни бригади, ако се опита да го щурмува при наличните руски сили там. Резервите им щяха да заминат. Затова ви написах вчера, че руснаците сами си създават проблеми. Да видим защо мисля така. При мене мислите са основани не са на чувства, а на математически теории, доста от които аз съм си ги правил. Между другото, след няколко дни се очаква мощен юрдешки рев в тази връзка, но нека да му дойде времето, ще ви кажа. Та теорията, която ни интересува е теорията на надпраговия удар. С думи прости, тя гласи, че ако искаш да спечелиш една война, трябва да нанесеш надпрагов удар на противника, който да наруши хомеостазиса му и да направи небоеспособна армията му. Добре, гледаме какво правят руснаците. Като почна войната, ви написах, че числеността на руските сили в Украйна е малка и че за да я контролира, човек трябва да има 2 войника на квадратен километър средно. Тоест 1 200 000 армия само да я контролираш след като си разбил украинската армия. Руснаците нямаха толкова, следователно ви написах аз, за никакъв контрол над цяла Украйна не може да иде реч. Може да иде реч за контрол на Донбас и решителната битка там ще бъде за Словянск и Краматорск. Между другото, я да видим сега, къде ще бъде решителната битка. Няма да е при Херсон. Къде ли ще е ? Да не би зловещият професор пак да излезе прав? Да видим.

Караме нататък. С течение на времето условията на задачата, както се казва , се промениха. Войната от такава между Русия и Украйна се превърна в прокси война между Русия и НАТО, като за магаренце между двата ритащи се ата започна да се използва Украйна. НАТО въоръжи украинската армия и пълнокръвно си участва във войната даже и с „пенсионирани“ професионални военни (колко удобно, но се учете, така се прави). Щем, не щем и ние сме в кюпа. За да се справи с руското артилерийско превъзходство без разработена идиотската тактика „Таракан“, която си е тактиката на Гудериан, но с по-малко бронирани групи, че да не ги насмете артилерията на един път. Отдавна съм ви писал, че когато „Таракан“ опре в плътна отбрана, загубите на атакуващия стават огромни, защото бронираните групи нямат капацитет да пробият отбраната. Тоест локалният удар е подпрагов, но да не влизаме в детайли сега.

От двете воюващи армии, едната може да нанеса надпрагов удар, а другата не може. Руската армия може, украинската- не може. Тук юрдеците реват като разпрани, но това е положението. Грешката на руската армия е, че не нанася такъв. А без надпрагов удар няма как да се спечели войната. Чак при идването на Суровикин започна нещо като подготовка за надпрагов удар с разрушаването на украинската критична инфраструктура. Но като не нанасяш надпрагов удар, може да ти се появат и проблеми. И те се появиха. Голямо количество мобилизирано пушечно месо плюс такитаката „Таракан“, за която се знае, че води до огромни загуби. Между другото, фактчекерчета мои, какво ли каза шефът на обинения комитет на щабовете на американската армия за украинските загуби. Каза ви с половин уста, че те са огромни, нали така. С половин уста, щото и той е страна във войната и гледа да понамали собствените си загуби и да поувеличи тези на противника – не сма забрави Бисмарк, нали така. И след като почват да идват признанията за огромните украински загуби по фронтовете, помните ли как ми лепяхте етикети фалшива информация и ме блокирахте, задето ви казвах, че тези загуби са огромни. Голяма глупост направихте – демаскирахте се. Не се прави така. Откога пиша за аматьорщина в пропагандата, но кой да слуша. Като ще правиш пропаганда, прави я както трябва, а не целия свят да види, че гащите ти са силно кафяви, защото вършиш глупости, като се опитваш да блокираш Витанов, който на основатана теорията за надпраговия удар твърдеше, че украинските загуби по фронтовете са огромни вследствие на неправилната тактитка „Таракан“. И сега какво? Ами народът видя, че гащите са силно кафяви, хайде опитайте да го ловите на гола кука.

Караме натам. Няма надпрагов удар и се появиха два юруша. Като се има наум слабостта на тактиката „Таракан“ спирането на юрушите е изключително лесно – опират в плътни отбранителни линии и спират и броячът на украинските загуби започва бясно да върти. И тук, руснаците започнаха сами да си създават проблеми. Помните, че писах, че един генерал трябва да има повече стратегичаско мислене от една домакиня, която, като има хлебарки в къщи, никога не им отстъпва стая от къщата, че да започне борбата с тях от съседната стая. Първо беше Харковска област. Две-три бригади там и юрушът щеше да спре. Не, ние ще се изтеглим. Математически неоптимално поведение. Което поставя следния въпрос:

Математиката може да сметне какъв е математически оптималният вариант за действие на всяка една от страните. Въпросът е – прилага ли се математически отпималният вариант. В руския случай – не, затова и аз си ги критикувам за математическо неоптимално поведение. В случая с Харковска област ясно се видя, че след като системата „Таракан“ опря в плътна отбранителна линия, юрушът спря. И идва чистия въпрос – добре, де, защо не пратихте 2 бригади да я направят тая линия покрай Харков, ами трябваше да отстъпвате. Грешка според мен. Ама Кутузов, ще каже някой. Писах ви – Кутузов не е можел да нанесе надпрагов удар на армията на Наполеон и затова е отстъпвал, за да я изтощи и свали прага и след като прагът е паднал, е нанесъл надпраговия удар. Тук нещата не стоят така – руснаците могат да нанесат надпрагов удар и това никой не го оспорва. Не го правят – значи поведението им е неоптимално от математическа гледна точка. Това не е някаква изненада – в математическата теория на игрите има рационално повидиние и нерационално поведение. Поведението на руското политическо и военно ръководство е нерационално – няма надпрагов удар. Затов ви пиша, че руснаците сами си създават проблеми.

Отиваме на Херсон. Пак същата грешка. Украинският мегаюруш щеше да свърши с чудовищни загуби и с изтощаване на резервите на украинската армия. Това щеше да е един вид надпрагов удар. Но руснаците решиха да се изтеглят. Виждате, че бърза го направиха, значи движението и логистиката през Днепър не е проблем. Значи, спокойно са можели да държат отбраната на плацдарма и да си снабдяват групировката. Тук има някаква друга причина за математически неоптималното поведение на руснаците. Войната си е война – те не се печели с договорки с противника, ако има такива. Печели се с надпрагов удар.

По отношение на надпраговия удар украинската армия стои зле. Тя е на системи и досега заема това, което руснаците и отстъпят. Тези неща се представят като велики победи, но вече знаете мнението на сериозните аналитици – надпрагов удар няма и в момента украинската армия не е способна да извърши такъв.

Та, какво следва. Отдавна съм ви написал – битката за Донбас. Словянск и Краматорск – там ще се реши тая война. Която се протака заради две неща – математически неоптималното поведение на руснаците, които не нанасят надпраговия удар и амерканското възползнане от тая работа – американците не са глупави, те отитват да вдигнат прага, за тях протакането на тая война си е чиста печалба, защото ще отслаби Русия и няма да и позволи ефективно да подрепи Китай при американо-китайския сблъсък в Тихия океан. С кръчмар ли обаче е направена тая сметка? Питайте Хенри Кисинджър, той знае.

Добре, спирам дотук за днес. По изключение, няма да има политология и мисли от софийски сумрак, че имаше повечко за войната и то от гледна точка на методологията за анализ.

Да завърша така.

Сун Дзъ каза: Ето защо, когато оръжията са изтъпени, пламът — угаснал, силите — изчерпани и хазната — опразнена, други вождове ще се появят ненадейно, за да се възползват от безизходното ти положение. И тогава никой човек, колкото и да е мъдър, не ще може да предотврати последствията, които неминуемо ще настъпят.

Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *