Проф. Витанов: Украйна от съветските времена загина по вина на самите украинци

Свят
Кратка информация за политиката и войната за 30 май 2024 г.
По света нещата си вървят без изненади. Циркът в САЩ със съдебните дела срещу чичо Дончо продължава. Отдавна съм ви написал: САЩ излязоха от акматичната фаза на развитието си и навлязоха във фазата на пречупване. Тя се характеризира с много вътрешни конфликти и намаляване на обществената енергия, налична за креативни цели. Ето, гледайте го. САЩ вече не са онзи гигант, който бяха преди 30 години. Силата им бавно намалява. Естествено е, да се опитат да компенсират това, като намират други да им реализират интересите за собствена сметка. Това е положението.
В Газа боевете си продължават. По системата – всяко чудо – за три дни – израелската атака в Рафа вече не ни е интересна. Броим труповете и толкоз. Каканижем за мир, като е очевадно, че никакъв мир няма да има. Ще има боеве и през лятото. Войната тук навлезе в ден 236. Съвременните войни не са бързи. Затънеш ли в такава, излизане няма и след стотици дни. Пиша го това, дано мръдне нещо из мозъка на пинчер-бауцарите, баучащи срещу това, дето хвърля плътна сянка върху тях, а от устата му капе слюнка, която те мислят за дъжд. Да мръдне нещо, ама как да мръдне, като там няма нищо.
У нас. Предизборната веселба си върви. Леят се приказки. И обещания. Излизат записи. Циркът си върви пълна пара. След записите дойде време на билбордовете. Тъй,тъ-ъ-ъй. И какво има по билбордовете. Свиня яде тиква. Абе, каква беше дефиницията на инфантилизъм? Ами добре, тъй да е – свиня яде тиква. Свинята е българският политик, а тиквата – това, за което българският политик се бори – да напълни джеба та чак да се освини. И това, български политици го качват по билбордове. Мърда ли там нещо из мозъка, мърда ли? Не, не мърда, защото няма нищо там. Тотална аматьорщина, тотална некадърност. Не се прави така предизборна кампания, ако имаш акъл. Виж, нещата са други при глави, пълни с инфантилизъм и некадърност.
Циркът подължава. След 10-на дни ще видим и резултатите. Между другото, както е тръгнало, може и да ме видите по някоя телевизия в изборната нощ. Малко свеж коментар, че вероятно ви писна да слушате едно и също.
Циркът продължава. Свине ядат тикви. Реалните проблеми – заметени под килима. Те, така си живеем ние.
Караме нататък
Това, което мен ме интересува, е какво от учебниците се реализира у нас и какво не (за да си правя математическите теории). И тъй, подхванали сме коментара на наръчника по цветни революции на Джийн Шарп “ От диктатура към демокрация”. Цел – да видим какво от този наръчнк бе реализирано у нас и какво изгърмя, че бате ви Бойко да се гласи да се връща на бял кон.
Почваме да разглеждаме 17-те слабости на диктатурата по Шарп. 2 Дни по 6 слабости и на третия ден – останалите 5. Та, първите 6 слабости
Джийн Шарп, наръчник по цветни революции (ден 12)
1. сътрудничеството на множеството хора, групи и институти, необходимо за управлението на системата може да бъде ограничено или прекратено.
2. резултатите от предишната политика на режима ограничават неговата способност да изработва и провежда конфликтна политика в настоящия момент.
3. Системата при своето функциониране може да стане инертна и по-малко способна да се адаптира бързо към новата ситуация.
4. Хората и ресурсите, вече отделени за изпълнение на съществуващите задачи, трудно могат да бъдат пренасочени за изпълнение на нови изисквания.
5. Подчинените, боящи се от недоволството на началството, могат да дават неточна или непълна информация, необходима за приемане на решение от диктатора.
6. Идеологията може да стане размита, а митовете и символите на системата могат да станат неясни.
Тъ-ъ-ъ-й. Да видим какво беше налично при нас. БулгеЙриън тюрлюгювеч колоур революшън! Вчера видяхме, че НПО-тат са основната ударна сила на цветната революцийка. Удряш НПО-тата и цветната революцийка зацикля. Гърми точка първа – не можеш да ограничиш или прекратиш сътрудничеството на групите хора, поддържащи системата, защото не можеш да нацвъкаш НПО-таджии в бюрократичната машина на държавата. Точка 2 – Боже, божке-е-е-е! Турете Гьобелс за министър на пропагандата и елате да ми кажете пак, че резултатите от предишната политика на режима ограничавали способността му да изработва и провежда конфликтна политика. Тъй, показвам ви, че книжката на Шарп е нелош учебник, ама е учебник за начинаещи. Точка 3 – системата в своето функциониране може да стане инертна. Може, ако не я поддържаш в добро състояние. Системата на Чингиз хан не е станала инертна при Чингиз хан. Станала е инертна 150 години след него, когато не е била поддъжана добре. Точка 4 – пренасочване на хора и ресурси. Да претоварим системата, демек. Ами, балък е който остави системата му да се претовари. Между другото, това правят НПО-шкаджиите, като се внедрят в държавната машина. Те мъчат да я насочат към изпълнение на безсмислени задачи, с цел да я претоварят. Точка 5 – подчинените, боящи се от началството. Хайде пак, да идем малко по-нагоре от елементарния учебник на Джийн Шарп. Има една теорема на Кенет Ароу (леле, леле теорема, а тоя не беше и Нобелов лауреат по нещо?) която с думи прости казва, че най-добрата система за управление е диктатурата и единствения проблем в тая система на управление може да е диктаторът, който може да стане източник на всички следващи проблеми. Значи, Шарп ни описва случая на некадърен диктатор. Когато управляваш една армия със страх, резултатите няма да са добри. Когато обаче я управляваш както трябва, си непобедим. Исторически пример – Сула. Който отказал да стане перманентен император, защото диктатор била по-хубава позиция. Неговите войници са нямали страх от началството. 37 000-та му армия е разбила римски армии с численост стотици хиляди хора, прегазила е Марий, Цина и Митридат. Защо? Защото диктаторът е бил на място. Та, внимавайте с елементарния учебник на Шарп. Точка 6 – размита идеология, неясни митове и символи на системата. Ами при некадърен диктатор, това може да очаквате.
Я да видим с булгеЙриън кейс какъв беше.
Набирбилочени НПО-шници в държавната бюрокрация? Да. Грешка на управлението, подяждат го отвътре. НПО-шниците дървояди подяждат способност за използване на предишните резултати от управлението за повеждане на полита, намаляваща влиянието на НПО-тата. Налично. Точка 3 – инертност на системата. Ами, ами – шкембеплющиерите можеха да бъдат изметени за 2 часа от Ларгото. Системата си беше боеспособна – не беше пусната в действие. Точка 4 – невъзможност за пренасочване на ресурси. Ами, ами – системата си беше напълно способна да пренасочи ресурси. Точка 5 – страх от началството. Тук бате ви Бойко тушираше това, като се правеше на прост. Доста умело. Размита идеология с неясни символи. Виж тук, системата имаше слабост. Нито имаше ясна идеология, нито имаше комуникирана ясна идеология. Идеологическото пространство беше заето от идеологическите кючеци на шкембеплющариата. Слабост е това, казва Шарп. Да, слабост бе това, казва Витанов, който е чел на дебелина още поне един метър книжки след елементарния учебник на Шарп.
И тъй, какво виждате, Шарп ни посочва 17 места, където НПО-шните дървояди могат да прояждат системата след като бъдат внедрени в държавната бюрократична машина. Помнете – цветните революцийки могат да успеят не защото са силни – смешно е, държавната машина може да ги измете за 2 часа. Те успяват, когато успеят да проядат държавната машина, за да не ги измете. Я за домашно – как Сула се е оправил с дървоядите на римската държавна машина, след като е превзел Рим втория път. Чудите се как се гради империя. Те, така. Сула създава машината на империята и след него идват генералите му Крас и Помпей. И зетя, и зетя. Кой пък е зетя, бе Витанов? Четете, бе, четете. За чия дъщеря е бил женен Юлий Цезар? Като гледаш как тъста ти превзема два пъти Рим и ти като му дойде времето, може и да минеш Рубикон, нали така. Но стига с римската история.
Циркът продължава. Наслаждавайте се на Кукленото шоу.
Да погледнем Украйна. Там, кой знае какво не се случва извън онова, което ви е прогнозирано. Руснаците напредват полека. Равновесната точка на фронта я няма, украинците не могат да спрат руското настъпление. Няма достатъчно пушечно месо. Скоро ще почнат съобщения за нови превзети от руснаците градове и села. Скука. Скоро ще светне лампата – давайте да пращате войници в Украйна, че украинците ги избиха. Да видим какви пеперудеци ще почнат да се блъскат там.
Ама чакайте, това нищо не е. Сега свети лампата – давайте да дадете военна помощ на Украйна. Пеперудеците се блъска и дават – вече гоним половин трилион. После като гръмне украинският кейс, тая лаМба ще угасне и ще светне друга – ха сега, плащайте да възстановяваме Украйна. Давайте трилиона тука. Сумарно погледнато – 1500 милиарда евро. Ашколсун! Ашколсун! Та туй му се вика добро управление. 1500 милиарда – в бездънната каца. Но за капацитета на западните елити, вече съм ви писал. Едно време ги имаше още – Кол, Ширак и тези преди тях. После дойдоха дървоядите и гризат дървото. Резултат – системата ще рухне. Тъй, че внимавайте, когато видите уличен художник с мустаки, дайте му някой лев и си купете някоя негов картина. Де да знаете като рухне старата система, кого ще изхвърли новата на върха. Тъй, де.
Я сега малко логистика. Ей тъй, за народа. Витанов ги умее тия неща. Я, Витанов кажи с едно изречение, че веднага да ни стане ясно, какво е положението в Украйна. Добре-е-е-е, с една средна заплата там могат да се купят 400 литра бензин. Това е положението. Господа мъже, направете си сами сметката, какво е там положението.
Дай сега трудовия пазар. Избягаха ли 10 милиона в последните 2 години. Избягаха. Още 1 милион (мъже) за нищо не стават, защото или са 2 метра под земята или са инвалиди. Тъй. Чудим ли се, че недостиг на работна ръка, особено на мъжка такава, се усилва? Не се чудим. Нататък. Ток достатъчно няма, внос на суровини – тука има, тука нема, икономиката се скапва, добре, че са системите, по които текат евра, че да се поддържат заплатите.
Нататък. Всякаквите тежести падат все повече върху жените, щото мъжете са на фронта и ако имат късмет още не са на два метра под земята. Да, де, ама жените, колкото и да са издържливи, трудно могат да поемат поддържането на функционирането на икономиката, че сега ги и мобилизират и на фронта ги пращат.
Политическата власт – и тук каша. Мандатът на Зеленски свърши. Утре например Одеса може да каже – бе гледай си работата, кой си ти и за какво се бориш? И откъде накъде ще ми казваш какво да правя? А-а-а-а-а, дИмУкрацията имала дефекти. Тъй, де тъй и ние с Кенет Ароу това казваме. Той и Чърчил такованка….ама айде да не го цитираве и него тук. С две думи – всеки регион може да откаже да изпълнява заповеди, идващи от Киев. И като властта в Киев позаслабне още, тоя веселба ще почне.
Ма що не става бързо, бе Витанов? Два фактора играят тук. Едно – Украйна не е малка система. А немалките системи се разпадат относително бавно. Ама като минат критичната точка почват да се разпадат бързо. Тогава да видите, каква веселба ще настане. Целият хаос и всички проблеми – накуп върху главата на ръководството. Което винаги има запасен ход де – хватка номер 13. Второ – имаме системи, които поддържат пациента. Пациентът виси над трапа. Изключват се системите – и си пада в трапа. Това никой вече не го оспорва. Обаче забележете каква лампа е запалена за пеперудеци: Ама то ние трябва да поддържаме пациента, щото той като птицата Феникс ще възкръсне, ще изкочи от трапа и ще гътне мечката. Блъскайте се пеперудеци и не забравяйте да си плащате, зер пациента е на системи.
Вероятен сценарий? Баба Меца тръшва пациента в трапа, системите спират. И се пали новата лампа: дайте трилион да пробваме да извадим трупа от трапа, пък може и да го съживим. Дайте да дадете трилион евро, бе!
Ами, ами. Оная Украйна от съветските времена умря и никога няма да се върне вече. Това е истината. Другото е бошлаф.
Я накрая, да хвърлим едно око и на Ковида, който се държи така, както ви е предсказано.
Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 674 дни.
22 месеца са 673 дни. 22 месеца валидност значи. 23 месеца са 703 дни.
Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 777 дни. 25 месеца са 761 дни. Две години и 1 месец значи. 26 месеца са 792 дни. Както виждате, броячите си въртят. Като дойдат следващите епидемии, вадете числата от тези рекорди и сравнявайте. И тъй ще разберете кой колко струва. Много искам да видя, как насред вълни и зарази, тогава някой ше ви направи прогноза, която ще е валидна 777 дни. Но вероятно няма да съм жив, да го видя това.
Не се очакват проблеми с ковида и до средата на юни. Няма да има опасност, няма да има 7 последователни дни с над 500 регистрирани случая на ден. Спокойно си вършете работата. Юрдеците могат да крякат. Като направят прогноза за епидемия, която да е валидна 777 дни, тогава ще ги взема насериозно. Две години и месец отгоре валидна прогноза, юрдечета крякащи мои. Времето показа, кой колко струва. Броячите въртят.
Как обаче се стигна до такава дългосрочна прогноза, която се потвърждава? Време е да почна и да понапиша някои статийки по въпроса.
Що се отнася до коклюша или магарешката кашлица, спокойно. Засега има клъстерно разпространение. Описах ви и два сценария. При сценария на ефективни мерки, максимумът трябва да дойде къмто 24 май и вълната да спадне след още 4 седмици. При неефективни мерки, максимумът се очаква да дойде в края на първата седмица на юни и вълната да спада още 6 седмици. Да видим. Коефициентът на разпространение засега не е голям, тъй, че вършете си работата спокойно, просто трябва малко повишено внимание. Пазете децата, внимавайте в детските градини и училищата, където могат да възникнат клъстери от заразени.
Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.
Автор проф. Витанов
Източник Фейсбук

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *