Проф. Коларова: ИТН се страхува от нова президентска партия с водещи лица министрите от служебния кабинет

България отблизо
Що се отнася до протестните партии, тяхната репутация зависи не от това дали им е даден мандатът, а дали ще го реализират. От тази гледна точка вероятността да не понесат щета е твърде малка. Тя е равна на вероятността да се формира кабинет. Що се отнася до БСП, ако не получи мандат, това много силно ще се отрази върху подкрепата, която тя има сред своите избиратели. Ако президентът избере друга партия, а не БСП, това трудно ще бъде обяснено на електората на БСП, каквато и формулировка да предлагат той и Корнелия Нинова.

Това каза професор Румяна Коларова пред Dir.bg.

 

„За всички партии не толкова е важно дали ще реализират мандата, а дали ще се бавят, когато е ясно, че няма шанс да го реализират. В този случай неминуемо ще понесат големи щети. Ако има шанс да се реализира мандатът, разбира се, че трябва да се бави, но ако просто се бави, за да мине актуализацията на бюджета, това няма как да не се отрази негативно.“ – допълни тя.

 

„Вероятността да формират правителство напълно зависи от „Има такъв народ“. Колкото мога да предвидя дали ИТН ще си променят позицията си да не подкрепят трети мандат, толкова мога да предвидя дали ще има нови избори, или не. Но пределно ясно е, че бъдещият кабинет зависи от позицията на ИТН. Тъй като те твърдо заявиха, че няма да подкрепят, ако променят позицията си, ще загубят авторитет пред избирателите си. Така си мисля.“ – коментира тя.

 

Относно избори 2 в 1 Коларова сподели:

 

„Спънки от техническо естество по принцип не би трябвало да има. Много пъти сме провеждали избори, даже „три в едно“. Собственикът на „Сиела“ обясни, че няма технически проблем с машините. Що се отнася до избирателите – когато имате няколко избора наведнъж, това не разконцентрира избирателя, а по-силно мотивира и рационализира неговия избор.

 

В Люксембург например по закон изборите за Европейския парламент се провеждат едновременно с изборите за национален парламент. По принцип избори „две в едно“ не е лоша практика, а се насърчава навсякъде. Изборите в САЩ са повече от „три в едно“. Това прави избора на човек комплексен, рационализира го.

 

Разбира се, че избори „две в едно“ може да не са удобни за Радев. Или може да не са удобни за някои партии, например за ИТН, но по принцип избори „две в едно“ имат много позитиви, най-вече за избирателя. Допълнително, когато говорим за ролята на президентските избори спрямо парламентарните – президентските форматират управляващото мнозинство. Защо? Защото партиите, които са подкрепили един кандидат, е естествено да търсят и коалиционни отношения помежду си.“

 

„Политическите мелодрами, на които бяхме свидетели при първия мандат, са свързани с нежеланието да се формира коалиционен кабинет. ИТН не искаше да формира коалиция с никого, а пък никой не искаше да формира коалиция с ГЕРБ. Разбира се, ако при третия мандат не бъде съставено правителство, това означава, че двете протестни партии заедно с БСП, са немощни да управляват. Това са трите прости истини, които ще станат ясни при неспособността да се формира кабинет в рамките на този парламент. Каква щета ще понесат – всички казват, че на ИТН ще ерозира електоратът му. Това също така може да втвърди ядрото на неговите избиратели.

Според мен ИТН отсега са започнали да говорят предизборно на своите избиратели.

 

Целта им е ясна – да предотвратят това техните избиратели да гласуват за друга партия, най-вече за друга протестна партия. Именно заради това е тази конфронтация. ИТН се страхува и евентуално от нова президентска партия с водещи лица министрите от служебния кабинет. Същото предизборно е говоренето и на останалите партии.

 

Стратегията тук вече е да се прокарат разделителни линии и те да бъдат задълбочени, за да може всеки да си запази електората. На практика, много рядко човек, които е гласувал за едната партия, на следващите избори веднага гласува за друга. Обикновено избирателите пасуват. Тези, които са разочаровани от ИТН, едва ли веднага ще хукнат да гласуват за друг. Просто няма да отидат до урните. По същия начин, ако има разочаровани от протестните партии, те просто няма да да гласуват. От отливът на гласове едва ли ще спечели друга партия.

 

Разбира се, има избиратели, които не са гласували на 11 юли и сега могат да решат да гласуват. Най-вероятно е това може да се бивши избиратели на ГЕРБ и БСП. Защото ГЕРБ загуби много гласове, а много от избирателите на БСП останаха вкъщи. Малко вероятно е тези хора да са гласували за друга партия. ГЕРБ може да спечели от това, но ако има атрактивен кандидат за президент.

 

Като цяло, при следващите предсрочни избори ситуацията няма да е благоприятна за Радев. Защото, ако партиите на протеста продължат със стратегията да задълбочават разделителните линии помежду си, това естествено, ще ерозира подкрепата за Радев. Защото Радев е фигурата, която би трябвало да ги обедини. Както и обратното, ако ДБ, Изправи се, БСП успеят да формира кабинет с ИТН, от това най-много ще спечели Радев. Ако не успее се формира кабинет, от това най-много ще изгуби Радев.“ – каза професорът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *