Проф. Константинов: Нужно е пълно преброяване на контролните разписки!

България отблизо

„Физически няма друг начин да се провери дали в машината правилно е записан вотът на хората освен преброяване на контролните разписки“.

Това заяви в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз математикът проф. Михаил Константинов.

Той добави, че е важно какво е записано в паметта на машината, защото това отива и в протокола на секционните комисии. След като се сравни записаното в паметта с контролните разписки, тогава може да се каже дали правилно е отчетен вотът или софтуерът на машината е „пипан“.

За него, понеже доверието в изборния процес е определящо, е нужно да се дадат всички гаранции, че гласът на избирателите е записан правилно. Нещо повече. Контролните разписки трябва да се пускат не в кутия до машината, а в запечатана урна, както беше с бюлетините. За да се пресекат всякакви спекулации на Борисов и ГЕРБ, че контролните разписки били подменени, а вотът бил нечестен.

Относно проверката на ЦИК на 1343 секции от миналите избори, Константинов смята, че от комисията са сгрешили, че не са я публикували, за да се види резултатът от всички. Защото хората трябва да знаят колко грешни записи на машините са открити. А причините за грешните записи, според проф. Константинов, са ясни. „Пипан“ е софтуерът на машините с цел да се отклонят гласове към определени партии и да им се дадат повече гласове, отколкото народът им е дал.

Професор Константинов смята, че скоро българите ще разберат защо никъде в Европа не се правят избори с машини. Според него вече има българи, които са лишени от правото си на вот заради машините.

„Страхувам се от ниска избирателна активност, от лоша епидемиологична обстановка, от победител на президентските избори в първи тур с малка разлика и балотаж с близки резултати“, каза още проф. Михаил Константинов

Според него, след изборите трябва да се прекрати изолацията на определени партии и всички да си подадат ръка в тази критична ситуация, в която се намира държавата и света.

Tagged

1 thought on “Проф. Константинов: Нужно е пълно преброяване на контролните разписки!

  1. Този още ли ще продължава да ни раздава акъл? С неговите фалшификации на изборите мутрата седя цели 12 години във властта и се гаври с всички българи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *