Проф. Константинов обясни какво ще стане на новите избори, някои си правят криво сметките!

България отблизо

Това беше най-позорната коалиция в новата ни история, ако изобщо терминът „коалиция“ е релевантен. Тя не беше коалиция от четири партии, както някои си мислят. Тя беше група от три партии и от двама души.

Които партии поотделно бяха сключили три отделни споразумения с двамата Кирчовци. Това заяви в интервю за „Телеграф“ математикът и анализатор проф. Михаил Константинов.

 

По думите му, когато и да падне това управление, все ще е късно.

„В момента да се натискаш да управляваш е малко като да тръгнеш да си купуваш фабрика на 8 септември 1944 г. Възможно е, но не е много здравословно. А да търкаш банките в парламента не е толкова опасно, а е също доста доходно.

Умните хора знаят какво да изберат. Вече се говори за по един милион хонорар на депутат предател. Златният пръст си е златен пръст и като такъв струва скъпо. Но пък често тия с пръста не свършват много добре. И даже хич добре не свършват“, добави експертът.

Ето какво каза още специалистът пред „Телеграф“:

– Проф. Константинов, не сте изненадан от турбуленцията в коалицията. Още преди два месеца твърдяхте, че единственото, което крепи това правителство, е войната в Украйна. Тя не е приключила, защо се стигна дотук?

– Очевидно и американците вдигнаха ръце от бандата на Кирчовците. Не успяха, горките, нито Истанбулския ферман да ни натресат, нито да предадат стабилно националните ни интереси по македонския въпрос. Макар че за последното не е късно. Просто госпожата от американското посолство се беше пообъркала малко за възможностите на тия двамата, та се наложи да я върнат спешно в родината.

Незаменими хора няма. Има обаче безнадеждно глупави. Жалко, че Харвард стана мръсна дума в България. А иначе университетът е добър.

– „Шоуто на Слави“ приключи. Май никой освен Слави Трифонов не знаеше, че това предстои. Излиза Ива Митева и заявява, че преговарят, половин час по-късно Тошко Йорданов казва: „Няма такова нещо!“. Тези хора изобщо говорят ли си? И не беше ли това основен проблем и в коалицията като цяло?

– Не знам точно какво си говорят и не ме интересува. Това беше най-позорната коалиция в новата ни история, ако изобщо терминът „коалиция“ е релевантен. Тя не беше коалиция от четири партии, както някои си мислят.

Тя беше група от три партии и от двама души. Които партии поотделно бяха сключили три отделни споразумения с двамата Кирчовци. Какво ли не прави изгладнелият политик? Хеле пък българският, макар че и западните политици са от същия дол дренки.

– Всеки ден на власт нанася щети на държавата – това са ваши думи. Има ли вариант ситуацията да се удържи до местните избори?

– Това управление, когато и да падне, все ще е късно. А иначе нека почакаме да видим какво ще каже новият американски посланик. Не знам обаче какво ще правим, ако и той почне да се ослушва, примерно до 8 ноември. Тогава са американските парламентарни избори за всичките 435 конгресмени и за 35 от 100 сенатори. Много яки избори са това. Тръмп се кани да ги спечели. И може би ще успее.

– Лидерът на „Възраждане“ постави пет условия, за да започнат преговори с тях. Ще рискува ли да е Златният пръст, след като при предсрочни избори може да спечели много повече?

– Условията на „Възраждане“ няма как да ги приемат, защото не са издържани геополитически. И да поиска някой да се даде, новият Голям брат ще го плесне през ръцете, а може и по главата. Г-н Костадинов е интелигентен човек и знае, че това предложение е тотално неприемливо. Но пък очевидно си е направил кефа да го сподели.

– Всички като че ли дават на заден ход, дори ГЕРБ, въпреки че афишират друго. Защо партиите в парламента са против да има предсрочни избори?

– В момента да се натискаш да управляваш е малко като да тръгнеш да си купуваш фабрика на 8 септември 1944 г. Възможно е, но не е много здравословно. А да търкаш банките в парламента не е толкова опасно, а е също доста доходно. Умните хора знаят какво да изберат.

Вече се говори за по един милион хонорар на депутат предател. Златният пръст си е златен пръст и като такъв струва скъпо. Но пък често тия с пръста не свършват много добре. И даже хич добре не свършват.

– Кога се очаква да влезем в парламентарната рулетка?

– До месец, месец и нещо. А може и да не влезем. Положението е турбулентно и всичко е възможно. Когато не противоречи на законите на физиката, разбира се.

– След като изборите така или иначе чукат на вратата, какво трябва най-спешно да се промени в законодателството, за да не повторим хаоса от предишните?

– Не съм сигурен дали ще искат и дали ще успеят да пипнат Изборния кодекс. А иначе хаосът за нас е привично състояние. През повечето време се борим с проблемите, които сами си създаваме. На Запад правят същото. То и затова не наблюдаваме високоразвити цивилизации наоколо. Щото като се развият високо, вземат та се гръмнат в главата.

– Хартия или машини?

– Би трябвало като минимум да се върне смесеното гласуване. Само с машини в Европа не гласуват с изключение на град Брюксел и околните села. У нас машинното гласуване доказано отказа на два пъти по 600 000 души от гласуване. Голяма част от тези, отказалите се, са избиратели на БСП.

Аз отдавна подозирам, че големите изборджии от БСП изобщо не са толкова големи. Ако изобщо са изборджии. През 2009 г. пак грандиозно ги излъгаха. По-точно, самоизлъгаха се с измислената псевдомажоритарна система за гласуване, дето подари 13 мандата на ГЕРБ тогава.

– Ще се справи ли служебният кабинет с организацията на едни нови избори толкова скоро и има ли някакви основания за страхове?

– Изборната администрация у нас се понаучи да прави избори за има-няма 30 години. Ако оставят обаче мадурките изцяло, ще има същите проблеми както през месеците юли и ноември миналата година. А именно, БСП ще продължи да губи по 150-200 хиляди гласа заради машините.

– Какъв формат на следващия парламент предвиждате?

– Доста ще бъде разпокъсан форматът. Очаквам да влезе партията на Янев, макар че и там вече буксуват нещата по тертипа на нероден Петко.

Иначе максимумът партии в парламента го постигнахме на изборите за Народно събрание през 2014 година. Тогава заветните 4% ги прескочиха цели 8 партии. А пък през 1991 г. партиите щастливки бяха само 3. Това пък беше поради глупостта на две БЗНС-та и две СДС-та с тирета.

– ДПС ще запазят ли процентите си?

– Горе-долу ще ги запазят. ДПС е почти константен фактор в българската политика, макар че и при тях е имало видими спадове. Например на изборите през 1994 г. имаха само 15 депутати. Иначе имат по около 35.

– Кой ще е новият символ на „промяната“ и трябва ли да продължаваме по метода „проба-грешка“?

– Това с „промяната“ доста се изтърка, но пък и българинът през годините е показал, че много обича да кълве на гола кука. Което му и личи. А иначе методът „проба-грешка“ е основен еволюционен метод. Когато обаче грешката се окаже по-голяма, видът изчезва и не присъства повече в биологичната история на Земята.

– Политологът Христо Панчугов каза, че според него най-сериозният проблем е в това, че 60 процента от избирателите не виждат или не искат свое представителство в парламента. Съгласен ли сте с това или тези избори ще са различни?

– Като цяло г-н Панчугов е прав. Обаче демократичната система е в криза не само в България, но и в Европа. Особено в САЩ. Системата е ОК в Китай, но пък се спори доколко тя там е демократична. Според Дън Сяо Пин не е важно дали котката е черна или бяла, а е важно дали тя лови мишки. Пак великият Дън е казал, че не може да уловиш черна котка в тъмна стая. Особено ако котката я няма там.

– Колко точно избиратели изгуби БСП при последните избори и при тази продължаваща тенденция колко живот й остава на партията?

– На 4 април 2021 г. БСП загуби 15% от гласовете си в сравнение с предходните избори. После на изборите на 11 юли загуби още 114 451 избиратели. После на изборите на 14 ноември загуби още 97 878 избиратели. Изгуби ги заради мадурките. Ако така продължи, скоро ще изчезне от политическата сцена на България. Нещо като Чеширския котарак от книгата „Алиса в страната на чудесата“.

– Кои формации ще бъдат изцяло изчегъртани от политическото пространство?

– Които трябва, те и ще бъдат изчегъртани. Като на онова заседание на съветското политбюро, дето Сталин казал, че са убили Киров. „Кой, кой са убили?“, недочул някакъв нещастник.

„Когото трябва, него са убили“, леко назидателно повторил вождът и учителят на цялото прогресивно човечество. И нещастникът спешно изчезнал по модела на Киров. На този, който популяризира термина „изчегъртвам“ ще припомня мъдрата българска поговорка за копача на гробове. Дето накрая не просто паднал вътре, но и останал там.

– Партията на Стефан Янев от кои партии ще си открадне избиратели?

– Откъдето може, оттам ще открадне. По-скоро отляво, отколкото отдясно. Ако все пак се основе, де. Той българският народ обича генерали да го управляват, но май и на него почнаха да му идват в повече.

– Кой е най-кратко просъществувалият парламент в най-ново време?

– Ако говорим за след 1991 г., то до миналата година това беше 43-тото народно събрание, избрано през май 2013 г., с малко над една година живот.  Миналата година обаче цели два парламента си оспорваха рекорда по късост на земното си съществуване, като живяха само по два месеца.

Иначе 4 кабинета от общо 12 след 1991 г. изкараха пълен мандат. А иначе Бойко Борисов ги разби с най-дълго премиерстване от 3606 дни. След него е Стефан Стамболов с 2464 дни. Формалният победител Станко Тодоров с 3632 дни бие с малко Борисов, но него не го броя, защото той беше назначен от съучастниците си от БКП, а не избран от народа.

Не че нямаше народът да си го избере и него, но на тогавашните узурпатори на властта в България не им идваше и наум да произведат истински избори. Те очевидно действаха според правилото на великия вожд Ким Чен Ун, че избори с повече от един кандидат са голяма бъркотия.

– Ако се стигне до шарен парламент, ще влезем ли отново в цикъла „избори след избори“?

– Нека видим първо какво ще се случи с битката за Украйна, с изборите през ноември тази година в САЩ и с побеснелите от глад африкански мигранти, дето се очаква да нахлуят в Европа. И по-общо, Третата световна война как ще се развие, да не забравяме най-важното. Ако там нещата не се случат добре, ще е все тая какво ще стане с нашите избори.

Случи се да живеем в интересни времена, а това според китайците е проклятие. От друга страна, колкото едно общество е по-слабо развито, толкова по-лесно преживява разни трусове. Пигмеите в Централна Африка може и да не са забелязали, че е почнала Третата световна. И евентуално няма да разберат, когато свърши. Какво ще забележим ние от Златния милиард, ще кажат оцелелите.

Да завършим с една мисъл на Чеширския котарак: „Някои не виждат изход дори ако го намерят. Други просто не търсят…“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *