Проф. Светлана Шаренкова: В Брюксел всички вкупом непотребни станаха!

България отблизо

Италианският журналист Джанлука ди Фео написа: „Маски, гумени ръкавици, пластмасови очила, това бяха първите неща, които Италия поиска от Европа.

Но призивът й остана без отговор. Франция и Германия затвориха границите си за тези продукти, като по този начин забраниха износа, и ни изпратиха тревожен сигнал: От Брюксел няма да дойде никаква конкретна подкрепа, дори минимална”…

Тези простички думи описват жестоката институционална и ценностна криза, която отдавна е обхванала Европейския съюз, но която стана очевидна около случващото се с коронавируса.

В дефинициите си Евросъюзът бе организация, основана на ценности: социална, демократична, свободна, солидарна, просперираща, ефективна – истински глобален лидер!

Отдаваме суверенитет, но получаваме свобода и благосъстояние за отделните хора и обществата! Но всъщност какво реално се получи при реална криза?

ЕС не взема най-елементарни мерки срещу епидемията, въпреки че имаше два месеца след избухването й. Уж свръхефективният и демократичен ЕС произвежда безкрайни заседания и документи, но има жесток дефицит на лидерство – никакви общи, конкретни мерки и политики, а само бюрократично разпределение на „финансови инструменти”. „Водачите” – Фон дер Лайен, Мишел и многобройните комисари, произнасят лозунги, но не и реални мерки срещу всеобщата заплаха – там са националните държави. Отстъпвахме суверенитет и национални интереси, а днес чуваме: Оправяйте се… Солидарност няма, изчезна – на Италия помогнаха не европейските държави, а Китай!

В ЕС днес страдат и хората, и народите – иде жестока социална и икономическа криза за обикновените граждани и за дребния и средния бизнес. Вместо да се вземат спешни, проактивни мерки, темата се неглижира и оставя за „после”, когато ще бъде късно. Социална Европа очевидно се оказва един мит!

Европейският съюз измени на реалните си ценности и ги замени с глобализма и либералния фундаментализъм, които се провалиха с гръм и трясък, когато хората бяха ударени от пандемията. Европейските народи имат нужда от помощ, а не от лозунги.

В Брюксел всички съгрешиха и вкупом непотребни станаха!/Източник Епицентър.бг/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *