Проф. Светлана Шаренкова: Дедите на днешните русофоби бяха съюзници на Хитлер! Затова САЩ фалшифицират историята!

България отблизо

Безплоден е спорът дали 9 май е Ден на Победата над фашизма или Ден на Европа. Това е Ден на Европа, защото имаше Ден на Победата!

Без Великата победа, извоювана от съюзниците, и най-вече с решаващата роля на Червената армия, на руския и другите съветски народи, съдбата на Европа и света щеше да е различна. Трагична! Без Победата и под властта на нацизма Европа нямаше да е символ на демокрация, на прогрес и просперитет, а на мракобесие и омраза. Без Победата нямаше да се случат социалните държави, достиженията на науката, образованието и духовността в Европа и света. Без нея над целия свят щеше да тегне мракът на расизма и насилието, на колониализма и бедността. Понеже дедите на днешните русофоби бяха открити или прикрити съюзници на Хитлер.

Ето защо Победата на 9 май е най-важното преломно събитие на ХХ век. Денят на Победата е празник на целия прогресивен свят!

В светлината на тази дата грозно и тъжно е, че се засилват опитите за фалшификация на истината и за омаловажаване на престъпленията на фашизма, за представяне на победителя като агресор и на победения като жертва. Такива са днешните псевдоаргументи на русофобите в САЩ, които би трябвало да се гордеят, че бяха един от съюзниците в победоносната антихитлеристка коалиция. Също необяснимо и цинично е, че в официални документи на Европейския парламент, на НАТО, на Белия дом и Пентагона вече се премълчава решаващата роля на Червената Армия за победата над фашизма, а героизмът и смъртта на 27 милиона съветски граждани – сякаш не са се случили!? А всъщност трагедията на съветските народи е несравнима с всяка друга национална драма в досегашната световна история!

Днес е задължително политиците, които се опитват да преиначават историята, да помнят най-важните поуки от Войната, която завърши преди 75 години. Първото е, че забравеното и подценено зло се завръща. А второто, че светът може да победи агресията, само обединен!

Русия, Европейският съюз, Китай, САЩ и други сили в новия многополюсен свят могат да изградят по-справедлив глобален ред единствено ако действат обединени и солидарни, ако заложат не на русофобията, а на мира, взаимното уважение, традициите, суверенитета и общите каузи./Източник Епицентър.бг/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *