Психолог каза какво трябва да направят новите партии, за да постигнат много добри резултати!

България отблизо

Един от големите проблеми е, че партиите не са показали диалогичност.

Когато един политик е добър, той винаги оставя врати за диалог. И най-непримиримите врагове и най-големите съперници са оставяли такива вратички, за да се поддържа диалог, което за съжаление в нашата политическа среда е твърде дефицитно поведение.

Това заяви в интервю за БГНЕС психологът Росен Йорданов.

В края на краищата тези резултати, освен силна фрагментация на обществото, са сигнал, че хората очакват еволюционни промени, а не революции. Намираме се в период на криза – след здравната ще настъпи икономическа.

Има нужда от предвидимост, спокойствие и здрав разум, което се усеща на емоционално ниво от избирателя. Той знае, че не се задават оптимистични времена и пътят не е постлан с рози и слънчеви дни.

Всеки революционер, който е решил, че сега е дошъл моментът да забие байрака, като нашия президент, ми се струва твърде превъзбуден в желанията и амбициите си“, подчерта Росен Йорданов.

„От Слави Трифонов могат да се очакват и неочаквани неща. Той е показал това през годините. Трифонов не е човек, който с лекота би изпуснал лидерската позиция, независимо дали ще бъде отзад или отпред като фронтмен. Обикновено предпочита да е фронтмен“.

Резултатите от изборите също така са показали, че българският избирател не търси вече месия. Доказателство за това е сравнението с броя на гласоподавателите, дали гласа си за Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов през 2002 и 2009 г. съответно малко под 2 милиона и близо 1,7 милиона.

Ако трябва да се сравнява с тях, Трифонов не е постигнал особен успех. Фактът, че за него са гласували около половин милион души, говори, че има някаква степен на узряване на хората“, отбеляза Йорданов.

Езикът на крайностите, на силните думи и големите обещания вече не е толкова мощна притегателна сила. Гласоподавателите биха предпочитали някакви еволюционни форми на развитие на партиите“, каза още психологът.

Според него, една от причините довели до загубата на около 300 000 гласа от ГЕРБ, се дължи на това, че премиерът Бойко Борисов е концентрирал твърде голяма власт в ръцете си, включително и неща, които по принцип не трябва да зависят от него.

„Идеята е да се покаже друг тип лидерство. Новите партии и техните лидери ще постигнат много по-добри резултати, ако:  

Не слушат революционера Радев.

Ако следват желанието на народа за еволюционна промяна.

Ако не се втурнат в безпринципни коалиции, само заради властта.

Ако изправят българската икономика на крака и обновят здравеопазването.

И ако спрат или ограничат демографската катастрофа.

Ако не го направят, това ще е катастрофа за самите тях.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *