Путин: Дедоларизацията на световната икономика е неизбежна

Свят

Процесът на дедоларизация на световната икономика е „неизбежен“, заяви руският президент Владимир Путин.

Путин предложи да се обсъди бюджетът на Русия за следващите три години. Той трябва да бъде насочен към развитие, изпълнение на големи инфраструктурни проекти и стимулиране на икономическите дейности.

„Има спорове за това на какво да се обърне по-голямо внимание, къде да се насочат повече средства или (дали е по-добре) да се спестява повече и да се създаде „предпазна възглавница“, как да се създаде тя в новите условия и какво е „предпазна възглавница“ в съвременните условия, когато имаме добре познат и неизбежен процес на дедоларизация“, каза той.

Путин подчерта, че Русия уверено се справя с външния натиск, който той нарича „финансова и технологична агресия от страна на някои държави“, предаде анадолската агенция.

Той отбеляза, че правителството своевременно прилага ефективни защитни мерки, стартира механизми за подкрепа на ключови отрасли, предприятия, както и на малкия и средния бизнес.

„В резултат на прилагането на този комплекс от мерки не допуснахме рязък спад в икономиката. Инфлацията също беше бързо стабилизирана. След пика от 17,8% през април, днес тя спадна до 14,1%, считано от 5 септември“, каза той и добави, че до края на годината инфлацията ще бъде около 12%.

През август руските банки активизираха работата си, което е добър знак, показващ ръст на икономическата активност, отбеляза той.

„Виждаме, че действията на нашите, меко казано, недоброжелатели са до голяма степен непредсказуеми и напоследък импулсивни.

„Те очевидно са непрофесионални и затова са импулсивни, което означава, че още повече трябва да работим в нашата логика, да запазим инициативата. Не просто да реагираме на някои недружелюбни стъпки, а последователно да решаваме задачите си за развитие – в икономиката, социалната сфера, инфраструктурата. Това в пълна степен се отнася и за подготовката на проекта за федерален бюджет“, подчерта Путин.

Президентът заяви също, че отговорната макроикономическа политика, провеждана през предходните години, се е отплатила в условията на криза.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *