Френски експерт: Доларът загива, идва ред на рублата и юанът!

Свят

Опитът на САЩ да изолират Русия може да доведе до падане на долара в полза на рублата и китайският юан. Това пише френският политолог и икономист Александър дел Вале в статия за списание Valeurs actuelles.

Според него решението на унгарския премиер Виктор Орбан да плаща руския газ в рубли   означава „начало на разцепление в Европейския съюз (ЕС) по въпроса за отношенията между европейските държави и Москва“.

„Тя (антируската политика на Съединените щати) дори рискува да накара долара да падне в полза на рублата и китайския юан, защото и Саудитска Арабия се съгласи да получава рубли и юани за своя петрол. Изглежда, че скоро самото понятие „петродолар“ ще приключи“, предположи дел Вале.

Авторът на публикацията смята, че възстановяването на обменния курс на рублата след западните санкции, наложени срещу Москва, се улеснява от продължаващото закупуване на руски газ от европейските страни и стабилността на търговските отношения с Китай, Бразилия, Индия, арабските и африканските страни.

Освен това, както обясни той, нарастващите цени на петрола и природния газ осигуряват на Русия постоянен приток на чуждестранна валута.

„С други думи, опитът за изолиране на Русия е този, който ще ускори дедоларизацията и т. нар. „дезападнизация“ на света, който вече става все по-многопластов“, заключи френския политолог и икономист.

Превод и редакция: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *