Путин каза какво ще стане, ако Западът тръгне срещу Русия! Ще се смаете

Свят

„Горещият“ конфликт между Запада и Русия, ако се случи, няма да се ограничи до специална военна операция, „това ще бъде съвсем различна война“, каза руският президент Владимир Путин в интервю за предаването „Москва. Кремъл. Путин” по телевизионния канал “Россия-1”, съобщава ТАСС.

Русия в отношенията със Запада, следва добре известния древен принцип, се „Ако искаш мир – готви се за война“, заяви руският лидер.

„Не мисля, че това са някакви здравословни мисли, които идват на ум на здрави хора, защото да се каже, че Съединените щати се готвят за война с Русия… Ние всички се готвим за война, защото следваме известния древен принцип: „Искаш ли мир, готви се за война“. Но ние изхождаме от това, че искаме мир“, подчерта Путин.

Така, на въпрос на водещия Павел Зарубин, той коментира препоръката на комисията на Конгреса на САЩ да се подготви едновременно за война както с Русия, така и с Китай, включително като се вземе предвид вариантът за ядрена конфронтация.

„Ние изхождаме от факта, че искаме мир и ако искат да воюват с Русия, това ще е съвсем друга война, това няма да е специална военна операция“, подчерта Путин.

Никой здравомислещ човек не трябва да допуска възможността за война между ядрени сили, каза руският президент. „Ако говорим за война между велики ядрени сили, това е съвсем друга история“, каза Путин, сравнявайки подобна конфронтация със специалната военна операция и конфликта в Близкия изток. „Не мисля, че на хората със здрав разум може или трябва да им минава в главата тази идея. Но ако им мине, това само ни кара да сме предпазливи“.

„И още повече -, продължи той, ако говорим за възможността за война и с Русия, и с Китай. Това са глупости, разбира се. Не мисля, че всичко това е сериозно. Според мен те просто се плашат един друг“, предположи руският президент.

Путин подчерта, че Москва и Пекин не създават никакъв военно-политически съюз, а на Запад правят точно това. „Многократно сме казвали: ние не се обединяваме в някакъв военно-политически съюз, но това правят американците. Освен това те принуждават своите съюзници да влошат отношенията си с Русия и Китай“, каза той, отговаряйки на въпрос на журналиста Павел Зарубин. „Те са тези, които постоянно създават „ос“ -, отбеляза руският президентът в отговор на предположението, че Москва и Пекин могат отново да бъдат обвинени в създаването на военен блок („ос“ по време на Втората световна война беше името, дадено на съюза на държавите, воювали на страната на хитлеристка Германия – бел. ТАСС).

Руският лидер обърна внимание на конфронтацията между Запада и КНР. „Нещо повече, Китай не се бори с тях с тях; американците са тези, които се борят с Китай. И, поели по този път, те завличат европейците натам“, каза Путин. Той добави, че самата Европа не иска да се кара с Китай, а обемът на търговията между тях непрекъснато расте. „Между другото, при европейците по-бързо расте (търговията с КНР), отколкото търговският оборот на Русия с Китай. Те не искат да развалят отношенията си с КНР. Американците ги тласкат натам“, посочи Путин.

Конфликтът в Близкия изток, колкото и да е мащабен, дори не бива да се сравнява с руската специална военна операция в Украйна, заяви Путин. „Погледнете Близкия изток, там наистина ли е специална военна операция? Наистина ли е сравнима?“, попита водещия руският президент.

Украинската контраофанзива е напълно неуспешна, въпреки че Киев подготвя нови активни настъпателни операции в някои части на фронта, заяви още Путин. По думите му, руското общество е единно и това е ключът към победите на страната.

Източник: ТАСС, Гласове

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *