Владимир Путин: САЩ се провалиха и в Близкия изток

Свят

Президентът на Русия Владимир Путин е заявил на преговорите си с премиера на Ирак Мухамед Судани, че трябва да се реши въпросът със създаването на суверенна палестинска държава, предава ТАСС.

Според него действията на Вашингтон, който се опитва да монополизира разрешаването на конфликтите в Близкия изток, не са взели предвид „фундаменталните интереси на палестинския народ“.

„И украинската криза продължава, и за съжаление наблюдаваме рязко изостряне на ситуацията в Близкия изток. Мисля, че мнозина ще се съгласят с мен, че това е ярък пример за провала на политиката на Съединените щати в Близкия изток, които се опитаха да монополизират уреждането на проблема, но за съжаление не се интересуваха от намирането на компромиси, приемливи и за двете страни, а напротив, лансираха собствените си идеи за това как трябва да се действа, оказваха натиск и върху двете страни“, каза Путин.

„Именно върху двете (страни), върху едната или другата, но всеки път без да се отчитат основните интереси на палестинския народ. Имам предвид, на първо място, необходимостта от изпълнение на решенията на Съвета за сигурност на ООН за създаване на независима суверенна палестинска държава“, обясни руският президент.

Източници: Агенция „Фокус“, ТАСС, РИА Новости

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *