Путин отряза Ердоган: Кажете на Запада да изпълни обещанията си

Свят

Русия остава извън сделката за безопасен износ на украинско зърно през Черно море, докато условията й не бъдат изпълнени. Вместо това възнамерява да предостави безвъзмездно един милион тона зърно на нуждаещи се страни с помощта на Турция и Катар.

Това заяви руският президент Владимир Путин след тричасов разговор с турския си колега Реджеп Ердоган в курорта Сочи.

Срещата на Путин и Ердоган се очакваше точно заради усилията на турския президент да върне Русия в постигнатата с неговото посредничество зърнена сделка за износ на украинско зърно през Черно море. Русия, обаче, прекрати участието си през юли с аргументите, че Западът не е изпълнил своята част от сделката и продължава да възпрепятства износа на руска селскостопанска продукция и торове.

Днес Путин повтори тези аргументи и допълни, че коридорите са използвани с „терористична цел“ за нападение срещу руски сили в Украйна, както и че според него след затварянето им не са се сбъднали прогнозите за поскъпване на зърното.

След като заяви още, че по-голямата част от украинската продукция не достига до развиващите се страни, а се продава в такива без непосредствена нужда, включително в Европейския съюз, Путин анонсира план да предостави 1 милион тона руско зърно безвъзмездно на 6 африкански държави. Посредници в доставките, преговорите за които са в напреднала фаза, ще са Турция и Катар.

От своя страна Ердоган заяви, че вярва в скорошно възстановяване на коридорите през Черно море, но по отношение на сделката Украйна трябва да приеме по-мек подход спрямо Русия.

„Украйна трябва да смекчи своите подходи, за да е възможно да се предприемат съвместни стъпки с Русия“, каза Ердоган пред репортери заедно с Путин след срещата на лидерите в Сочи. Той също така посочи, че зърното трябва да бъде предназначено за Африка, а не за европейските страни.

Наред с това Ердоган и Путин са обсъдили и двустранните си връзки. Путин изтъкна, че Газпром е предоставил на турската страна пътна карта за изграждане на газов хъб на територията на южната ни съседка, чрез който руски природен газ да се изнася към трети държави. Все повече в разплащанията си Турция и Русия  използват националните си валути и все по-малко долара и еврото, изтъкна още руският президент.

По време на пресконференция с турския си колега, руският президент Владимир Путин каза още, че срещата между двамата е била „успешна“, добавяйки, че отношенията между Москва и Анкара процъфтяват във всички области.

Путин разкри, че са били „обсъдени подробно всички ключови въпроси на руско-турското сътрудничество в областта на сигурността, икономиката, политиката, както и в културната и хуманитарната сфера“.

Той добави, че „е очевидна тенденция към по-активно използване на националните валути – рублата и лирата – в търговския обмен“, като в същото време делът на долара и еврото във взаимните разчети постоянно намалява.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *