Путин побеждава с рекордните за цялата история 87,8% на изборите в Русия

Свят

Президентът Владимир Путин успя да спечели с разгромен резултат на изборите в Русия, проведени в неделя.

Кандидатът за президент на Русия и настоящ държавен глава Владимир Путин печели президентските избори през 2024 г., с 87,8% въз основа на резултатите от обработката на почти 100% от протоколите.

Съответните данни бяха оповестени в понеделник сутринта Централната избирателна комисия на Руската федерация, съобщава ТАСС.

Путин, който за първи път стана президент през 1999 г., даде да се разбере, че резултатът трябва да изпрати послание до Запада, че неговите лидери ще трябва да се съобразяват с Русия, независимо дали във война или в мир, за много години напред, информира „Ройтерс“.

Резултатът означава, че 71-годишният Путин е готов да започне нов шестгодишен мандат, който му дава възможност да изпревари Йосиф Сталин и да стане най-дълго управлявалият руски лидер от повече от 200 години.

Руският президент заяви, че страната му няма да бъде сплашена.

„Без значение кой и колко иска да ни сплаши, без значение кой и колко иска да потисне нас, нашата воля, нашето съзнание – никой никога в историята не е успявал в подобно нещо. Не се е получило в миналото, не се получи сега и няма да се получи в бъдеще. Никога“, каза Путин в обръщение по държавната руска телевизия.

На второ място е кандидатът от Комунистическата партия на Руската федерация Николай Харитонов, получил 4,32% от гласовете, следван от кандидата от партия „Нови хора“ Владислав Даванков с 3,79% от гласовете. На четвърто място е кандидатът на ЛДПР Леонид Слуцки с 3,19% от гласовете.

В Московска област Путин печели 85,45% от гласовете след обработка на 37% от протоколите на участковите избирателни комисии. На второ място е кандидатът от партия „Нови хора“ Владислав Даванков с 5,14% от гласовете, на трето е депутатът от Държавната дума (КПУ) Николай Харитонов – 4,61%. Лидерът на партията ЛДПР Леонид Слуцки има 2,96% от гласовете.

Путин води в Санкт Петербург с 81,68% при обработка на 17,8% от бюлетините, показва онлайн таблото на Централната избирателна комисия. 81,68% от гласувалите жители на Санкт Петербург подкрепиха Путин, 8,03% гласуваха за Владислав Даванков, 4,07% гласуваха за Леонид Слуцки, 3,76% – за Николай Харитонов. Предварителната избирателна активност в Санкт Петербург е 73,4%.

Путин печели 83,84% от гласовете в Тулска област след обработка на 5,81% от протоколите, сочат данни на Централната избирателна комисия. На второ място в региона е членът на партията „Нови хора“ Владислав Даванков (6,7%), на трето е Николай Харитонов (Комунистическата партия на Руската федерация) – 4,11%. Леонид Слуцки (ЛДПР) има 3,19%.

В Тверска област, след обработка на 26,61% от протоколите, настоящият държавен глава печели 83,28% от гласовете. Даванков печели 6,37%, следван от Харитонов (4,84%) и Слуцки (3,53%).

Путин печели с огромна разлика и изборите в регионите Донбас и Новорусия. В Херсонска област, въз основа на резултатите от обработката на 100% от протоколите, той получи 88,12% от гласовете, в Запорожка област – 92,83%, в ЛНР – 94,12%, в ДНР – 95,23%. В ДНР и Херсонска област Харитонов заема второ място с резултат съответно 1,62% и 4,88%, а в Запорожка област и Луганска народна република Слуцки е втори с 2,52% и 2,13% от гласовете.

Путин печели 92,6% от гласовете на президентските избори след обработка на 100% от протоколите в Севастопол. 

Путин призна, че не е очаквал да получи толкова голяма подкрепа на изборите от жителите на Крим, Донбас и Новоросия.

Печели и 98,99% от гласовете в Чеченската република след обработка на 100% от протоколите.

Гласуването на руските президентски избори в избирателните секции в Канада е преминало без инциденти и при висока избирателна активност. Това каза за ТАСС руският посланик в северноамериканската страна Олег Степанов. „Процесът на гласуване премина гладко и без никакви инциденти. Канадските правоприлагащи органи си свършиха работата коректно – каза дипломатът. – Нашите граждани гласуваха весело, атмосферата в избирателните секции в Отава, Монреал и Торонто беше празнична“. По думите на Степанов в момента тече преброяване на бюлетините, така че все още не е възможно да се обявят точни данни за избирателната активност. „Избирателната активност беше висока. В момента може да се каже, че Отава и Монреал счупиха рекорда за избирателна активност през 2018 г. Традиционно имаме най-голям брой избиратели в Торонто, където живеят най-много руски граждани“, каза посланикът.

В Париж избирателната активност на изборите за президент на Русия е 3,6 хиляди души. В Италия повече от 4,5 хиляди души гласуваха на изборите за президент на Русия. Почти 4,5 хиляди души гласуваха в ОАЕ на изборите за президент на Русия. В Брюксел на изборите за президент на Русия са гласували 1543 души.

Избирателната активност при онлайн гласуване на федералната платформа достигна 94% (4,4 милиона души). В Москва бяха издадени почти 3,7 милиона електронни бюлетини, включително гласоподаватели, използвали специални терминали в избирателните секции. Според резултатите от дистанционното електронно гласуване на федералната платформа Путин заема първо място с 87,8% от гласовете, а Даванков е втори с 6,28%. За Слуцки са гласували 3,75% от участниците в онлайн гласуването, а за Харитонов – 2,56%.

Руският народ е източник на власт в страната, единната воля на народите на Руската федерация се формира от всеки глас. Това заяви кандидатът за президент на Русия и настоящ държавен глава Владимир Путин в предизборния си щаб.

„Това е изключително важно нещо, то няма формално правен характер: източникът на власт в страната е руският народ. И от гласа на всеки гражданин на Русия идва единната воля на народите на Руската федерация. Това е най-важната опора за съществуването на страната, нейното уверено развитие в областта на отбранителната способност, в областта на науката, образованието, във всички други важни области“, отбеляза Путин.

Руският лидер благодари на гражданите на Русия, които са гласували на изборите. „Ние всички сме един отбор. Искам да благодаря на всички руски граждани, които дойдоха на избирателните секции и гласуваха“, подчерта Путин.

След вота Путин даде пресконференция, по време на която отговори на журналистически въпроси по различни теми, сред които Алексей Навални, реакциите на Запада, войната в Украйна и вероятността от военен конфликт с НАТО.

Путин каза, че планира да проведе среща в понеделник с другите претенденти за президент.

Припомняме, че избирателната активност на вота в Русия е над 73% към края на изборния ден. Данните обаче не отчитеха избирателната активност при дистанционното електронно гласуване. До 22:00 часа московско време избирателните секции приключиха работата си във всички региони на страната, като последна бе Калининградска област.

Дистанционното електронно гласуване на руските президентски избори приключи, след като издаването на онлайн бюлетини в Калининградска област престана в 21:15 московско време.

Около 440 хиляди чуждестранни граждани гласуваха на руските президентски избори в Москва, съобщава ръководителят на Московската градска избирателна комисия.

Избирателната активност на изборите в Белгородска, Брянска и Курска области към 18 часа е надхвърлила тази през 2018 г., сочат данни на регионалните избирателни комисии. Припомняме, че тези райони бяха подложени на много военни удари от началото на годината.

Почти 250 хиляди руснаци в момента са гласували в чужбина, съобщи държавният секретар и заместник-министър на външните работи на Русия Евгений Иванов. „Към 18:00 часа, като се вземат предвид предсрочното и тридневното гласуване, общият брой на гласувалите вече е 249 806 души“, каза Иванов.

В шестте избирателни секции, открити в Приднестровието за руските президентски избори, се регистрира висока активност, въпреки факта, че тук са открити четири пъти по-малко избирателни секции, отколкото през 2018 г.

„На руските президентски избори в Приднестровието до 19:00 московско време са гласували 35 992 избиратели. Това е висока активност“, съобщава Приднестровската агенция, като отбелязва, че за разлика от изборите през 2018 г. т.г. пъти имаше четири пъти по-малко работещи сайтове – само шест.

Повече от 818 хиляди електронни бюлетини са били издадени на гласоподаватели в Московска област, участвали в дистанционно електронно гласуване на президентските избори в Русия след тридневно гласуване, което представлява 95% от общия брой на регистрираните за дистанционно гласуване в региона. Властите отчитат като цяло положително проведеното дистанционно гласуване.

Изборите за президент на Русия се проведоха от 15 до 17 март.  За първи път те се провеждат в рамките на три дни. Механизмът за дистанционно електронно гласуване беше използван за първи път на изборите за президент на Руската федерация. Той се проведе в 29 региона на Русия: в 28 региона – на федералната платформа, в Москва – на собствената си регионална платформа.

Венецуела изрази готовност за по-нататъшно сътрудничество с Москва, включително по международни въпроси. Каракас поздравява Владимир Путин с победата. Куба и Никарагуа също поздравиха победителя. 

Непризнаването на руските президентски избори от колективния Запад ще се превърне в нездравословен симптом и отричане на реалността, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

В понеделник руските дипломати ще изпратят нота до властите на САЩ във връзка с действията на тайните служби на Държавния департамент в руското посолство във Вашингтон в деня на гласуването на президентските избори. Това каза руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, в неделя вечерта, след като избирателната секция в посолството приключи работата си, съобщава ТАСС.

Според Антонов, той винаги е уважавал дейността на тайните служби на Държавния департамент на САЩ, чиито служители в повечето случаи работеха ефективно при получаване на съответните искания от руски дипломати.

„Днес не мога да кажа това, каза руският посланик, отбелязвайки, че тайните служби „допуснаха блокиране на входа на руското посолство и създаване на пречки за руски граждани, които дойдоха да гласуват“, а също така позволиха агитация „от провокатори с цел хората не отидоха да гласуват.“

Ръководителят на руската дипломатическа мисия подчерта, че смята за неприемливо поведението на тайните служби, които пренебрегнаЛИ опасенията на дипломатите. „В понеделник ще изпратим съответната нота. на срещи, редовни срещи и в Белия дом, и в Държавния департамент, несъмнено ще имам няколко минути, за да изразя най-острия си протест по отношение на сигурността на посолството“, отбеляза Антонов. Руският посланик подчерта, че по време на изборите в руското посолство във Вашингтон са забелязани хора, облечени с украински символи, както и такива, които „се опитват да обидят“ дипломати.

„Но това са толкова изолирани случаи. И дори на тях постоянно казвахме: „Вие сте руснак, вие сте гражданин на Русия. Имате пълното право да изразите своето конституционно право. Ето ви бюлетината, идете И гласувайте“, каза дипломатът.

Наблюдателите на ПА на ОДКБ не са установили сериозни нарушения на президентските избори.

Съединените щати и други страни от НАТО се опитаха безуспешно да попречат на народа на Русия да изрази волята си на президентските избори. Това мнение изрази бившият президент на Боливия Ево Моралес.

Tagged

1 thought on “Путин побеждава с рекордните за цялата история 87,8% на изборите в Русия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *