Първанов: Доносници ни лишиха от Белене

България отблизо

„Едни хора продължават в качеството си на евродепутати да тичат в Брюксел да доносничат против АЕЦ „Белене“ или каквото и да е българско“.

Това заяви бившият президент Георги Първанов, визирайки най-вероятно Светослав Малинов и други сини активисти.

„В енергийната стратегия темата за ядрената енергетика е сдъвкана на една страница. И там АЕЦ „Белене“ отсъства“, добави Първанов..

„Направили сме енергийна стратегия за външна консумация, да я покажем на някого навън“, категоричен е той.  „Бягахме от зависимост от Русия, а сега имаме зависимост и от Русия, и от Турция. Тогава какво постигнахме? В стремежа си да се правим на независими, цените се вдигнаха до степен на невъзможност да бъдат плащани от българските граждани “.

Енергетиката е високо технологичният ни отрасъл. От него трябва да започнем. Да заделим и там 2-3 милиарда, както ги заделихме за новите самолети. Това каза  Георги Първанов на Международния  енергиен форум „Енергетика, икономика, сигурност – актуални измерения“, организиран от АБВ, предаде Агенция „Фокус“.

„Идват евроизбори, много ми се иска по-малко да дебатираме по Истанбулската конвенция“, коментира той. „Не мисля, че това е парлив проблем за българското общество, да се хванем с реалните проблеми“, посочи Георги Първанов. По думите му демографската катастрофа е проблемът на проблемите.

„Проблемът няма да се реши с изкуствени мерки, каквито и тези дни чувам от процедурната опозиция. Трябва реално и дълбоко да се влезе в икономиката, да се влезе в енергетиката“, заяви Първанов.

Според мен категорично трябва да се пристъпи към изработване на нова енергийна стратегия, по-дългосрочна, по-всеобхватна, стъпваща на реални проблеми и търсеща решения, категоричен е Първанов.

„Бих препоръчал да се върви към обиране на напрежението. Формиране на такъв документ. Това е добър повод да се свали градусът на напреженията между институциите, нямам предвид между президента и правителството, а в по-широк план“, заяви той. „Експертизата и енергийната дипломация е важно да се съединят“, коментира Георги Първанов.

Tagged

1 thought on “Първанов: Доносници ни лишиха от Белене

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *