Първан Симеонов: ПП мислят, че са стиснали Борисов за гушата, но не осъзнават какво ще им се случи

България отблизо
Колкото повече Борисов долепя до себе си ПП-ДБ, толкова повече ги убива.Това коментира в аудиокаста ”Това е България” на Радио ”Фокус” Първан Симеонов, изпълнителен директор на ”Галъп интернешънъл” по повод исканото детайлно споразумение за коалиция. ”Дори и да не го получи обаче, за Борисов няма проблем, защото той вече е изпран и омекотен”, отбеляза политологът.

Според него лека-полека ПП-ДБ влизат в устата на Борисов: „Първо – трябваше да е измислена ротацията, за да не губят идентичност и да не се долепят до Бойко Борисов. После видяха, че това е лошо и сега искат съвсем да се долепят до него, а Борисов няма как да не е доволен от това, защото ако той губи от това – ще бъде малко. Има разочаровани в неговите партийни среди, но броят им не е голям. Имиджовите щети са по-скоро за либералите. Друг е въпросът, че либералите са разумни хора и разбират, че през цялото време ще трябва да се съпротивляват на този процес и да пазят идентичността си“, коментира той.

 

По думите му това се е видяло и със заявките за Васил Терзиев: „Тези заявки бяха за разгромна победа срещу ГЕРБ. Може би ще продължим да гледаме подобни неща – постоянни опити между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ хем да бъдат заедно, хем да са различни. Хич не е лесно това, но в тази ситуация печели онзи, който има по-твърда ядка“. Политологът обърна внимание, че това не означава, че правителството ще издържи дълго: „Както може да оцелее дълго, така може да се срути и утре, но ми се струва, че ключът е изцяло в Борисов.

 

Според него работещото решение е от типа решението „да не се разбираме“. По думите му ще загубят тези, които имат по-голяма периферия и по-мек електорат.

 

Първан Симеонов каза още, че отваряне на конституционния разговор може да бъде като „пускане на духа от бутилката“ и ефектът на доминото – да има излишни обществени дебати.

 

„Христо Иванов е тихият идеолог на всичко случващо се в България. Надявам се да има ясен план, но ми се струва, че той е уверен в това, което прави и има такъв. Иванов върви цял живот по един път бавно, но методично. С изключение на него, може би, никой друг няма ясната идея какво точно ще се търси с тази Конституционна реформа, отвъд конюнктурните ефекти“, обясни политологът и отбеляза, че крайъгълните камъни ще бъдат предстоящите избори – местните наесен и европейските напролет.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *