Радев връчва мандат на ПП утре

България отблизо

Бъдещото правителство се очаква да бъде гласувано в пленарната зала в понеделник. Това потвърдиха източници на NOVA. Така народните представителите ще трябва да се съберат на извънредно заседание. От „Продължаваме Промяната“ вече събират подписи с искане за свикването му, съобщи Даниел Лорер пред журналисти в парламента.

 

Преди това обаче президентът Румен Радев трябва да връчи първия мандат за съставяне правителство. По неофициална информация на NOVA държавният глава ще даде папката на „Продължаваме Промяната“ в събота. По Конституция мандатът се връчва на кандидата за министър-председател на най-голямата парламентарна група. Така папката ще получи съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Лорер съобщи, че вече почти са уточнени и министерските постове. Очаква се днес оторизация на коалиционното споразумение от Националния съвет на „БСП за България“.

Припомняме, че в момента се състои Националния съвет на БСП, на който трябва да се одобри от партията постигнатото споразумение и да се даде мандат на лидера в оставка Корнелия Нинова да подпише за коалиция.

Миналата седмица, на 3 декември беше първото заседание на парламента, а консултациите за съставяне на правителство се състояха в началото на тази седмица при държавния глава.

Разговорите между четирите политически партии – ПП, БСП, ИТН и ДБ, текат обаче от първите дни след провеждането на третите поред парламентарни избори тази година. Форматът беше в 18 работни групи по сектори и се излъчваха онлайн.

Междувременно изтеката поне няколко списъка с евентуален състав на правителството, което се подготвя, въпреки че всички лидери на политическите партии в хор отричаха да се водят разговори за имена и че това ще се уточнява едва след приключване на разговорите и финално одобрение на самото споразумение.

Този уикенд Кирил Петков и Асен Василев потвърдиха освен собствените си  номинации и част от своите предложения, сред които Бойко Рашков и Николай Денков, а вчера настоящият служебен премиер Стефан Янев заяви, че би се съгласил да бъде военен министър.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *