Радев в Брюксел: Нямаме снаряди за Украйна, изстреляхме ги!

България отблизо

„България е важна част от европейския механизъм за укрепване на мира. Но страната ни не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна заедно с други девет държави“, това заяви президентът Румен Радев, който е на визита в Брюксел, за да представлява страната ни на заседанието на Европейския съвет.

 

Лидерите на 27-те държави членки се събират на двудневна среща. Основните теми са войната в Украйна, миграцията и парите за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия.

„България ще разширява капацитета на своята отбранителна индустрия“, категоричен бе президентът.

„България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като ние не използваме боеприпаси с такъв калибър. Българската армия не разполага със средства, които могат да използват 155-мм снаряди“, каза наскоро пък военният министър Димитър Стоянов.

„България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. Ние ще подкрепим единствено европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира, заяви президентът Румен Радев, след като стана ясно, че на съвместното заседание на министрите на отбраната и на външните работи от ЕС, е било обсъдено съвместно и придобиване, и предоставяне на 155-мм снаряди за Киев.

„Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, нито своите танкове или противоракетни установки“, категоричен беше държавният глава.

Според него така страната ни ще даде на ЕС знак за своя суверенитет във взимането на решения.

След толкова неуспешни опити не мога да давам прогнози. Но се надявам да има редовно правителство“ – така президентът, който е в Брюксел, отговори на въпрос дали ще редовен  кабинет след изборите на 2 април.

„България получава все по-голяма подкрепа за членството си в Шенген. Ако изпълняваме всички важни стъпки, октомври ще можем да се присъединим„, каза президентът.

Главнокомандващият говори на дълго и широко за снарядите за Украйна и каква е позицията на страната ни, но журналистите отново повдигнаха темата, а това провокира Радев да каже с усмивка (и лека досада): „Изстреляхме ги вече. Вече 20 минути стреляме заряди„.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *