Радев: Да даваме оръжия на Украйна означава да гасим пожара с бензин

България отблизо

Да даваме оръжия на Украйна означава да гасим пожара с бензин, да се съгласим, че ще има още много жертви, да приемем позицията, че може да има военна победа, че трябва да има война до пълен крах на едната страна, което неминуемо и постепенно ни тласка към глобален конфликт с възможност за ядрено самоунищожение. Това коментира президентът Румен Радев пред „Дарик радио“.

Аз продължавам да отстоявам позицията си, че България не трябва да изпраща оръжия в този конфликт, добави държавният глава. Този, който е на другото мнение, трябва не само да познава добре дълбоките политически и исторически корени на този конфликт, но той трябва да представи какъв анализ е извършил за рисковете и последствията от един такъв акт, посочи президентът.

Румен Радев попита даваме ли си сметка какво означава военна победа в този конфликт и как ще изглежда мирът, според края му.

Една година мина, войната не затихва, нито се стига до някакво решение. Войната вече представлява глобален икономически сблъсък, тя е война на изтощение на хора и материални ресурси, тя е война на изтощение не само между Украйна и Русия, но и за Европа, допълни държавният глава.

На въпрос дали има руско влияние в политическия живот у нас, Румен Радев отговори, че Балканите и в частност България никога няма да изпаднат от радара на много държави. Ние оставаме обект и на информация, и на влияние от не една държава. Това е факт. Русия е една от тези държави, която иска да упражнява влияние тук и това е факт, каза Радев.

По думите му факт е, че различните държави използват различни способи – скрито влияние, явно, комбинирани способи.

Имаме и политици, и анализатори, и медии които се захранват с грантове. Ние трябва много сериозно да се замислим не е ли време за законодателни промени, които да урегулират поне финансовите потоци на това влияние. Да е ясно откъде идват, за какво се използват, допълни Радев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *