Проф. Витанов изчисли нещо шокиращо за България! Вижте прогнозата на математика от БАН

България отблизо

„Има възможност за 3 вида правителство“, това обясни професор Николай Витанов, д-р на математическите науки и д-р по физика от Института по механика на БАН.

„Вариант с малка вероятност е да се направи политическо правителство“, смята той.

 

„То би могло да е от първите две политически сили или от ГЕРБ и други партии. Такова правителство би гарантирало спокойствие, защото идват общински избори. Ще има люта борба за София и изпълнения по жълтите павета„, заяви математикът, цитиран от БНР.

По думите му най-голяма вероятност има да се направи експертно правителство.

„Има 4 партии в парламента, които биха могли да го направят. „Възраждане“ не ги броим, защото те имат друга игра и още мегдан да увеличат електоралната си подкрепа на следващите избори.

 

Корнелия Нинова трябва да бъде убедена, че трябва да се направи такова правителство, тъй като нейните депутати ще осигурят 120-те човека. ГЕРБ и ДПС нямат 120 депутата“, уточни проф. Витанов.

„Програмно правителство се прави, когато страната е изправена пред тежки проблеми“, обясни той.

„То прокарва непопулярните неща. ГЕРБ няма да пострада, ако направи програмно правителство. Членовете и симпатизантите са настроени за този вариант. Биха преглътнали факта, че трябва да се разбират с БСП и „Има такъв народ“ (ИТН)“, поясни проф. Витанов.

Той не изключи и възможността този вариант да получи подкрепа от „Демократична България“ (ДБ).

Такъв вариант би бил подкрепен от външнополитическите ни партньори. Позицията на Христо Иванов обаче е малко неясна към момента. А „Продължаваме промяната“ (ПП) каза, че няма да подкрепи правителство, в което участва ГЕРБ.

Ако ПП-ДБ изобщо не участва в правителство, това ще ги ощети“, казва професор Николай Витанов.

„Те се дърпат, за да спечелят битката в София на местните избори. Николай Събев обаче се усети и каза, че ако ПП не се преструктуират,  може да загубят на общинските избори. ПП е млада партия и ако не успее да се намести на общинско ниво, този проект ще върви към закриване. Те ще останат без корени.

Ако отидем на нови избори, ГЕРБ вдига резултата си, а ПП губят“, прогнозира той.

„Ако продължат, те ще повторят съдбата на ИТН. ДБ си седи на 8%. Ако ПП продължат да влачат тази коалиция надолу, ДБ ще предпочетат да се явят сами на избори. 

„Възраждане“ вървят нагоре. ДПС са си константа – 12-13%. БСП се стабилизира, може и да вдигне малко. ИТН може и да продължи. Би могъл да влезе и „Български възход“, каза проф. Николай Витанов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *