Радев: Днес, утре и всякога ще се нуждаем от нашите учители и просветители. За да останем българи!

България отблизо
„Днес, утре и всякога ще се нуждаем от нашите учители и просветители, от мъдростта на духовните и морални стожери на България, за да не забравяме кои сме, за да помним най-важните житейски уроци, които да ни преведат през бурите и изпитанията на времето“, заяви президентът Румен Радев в своето приветствие от Гербовата зала на „Дондуков“ 2 по случай Деня на народните будители.

„Духовността, просвещението и родолюбието са в основата на напредъка, единството и самочувствието на българската нация. Повече от век 1 ноември ни припомня светлия пример на най-достойните представители на нашата нация – възрожденци, просветители, книжовници и артисти, всички вградили своя дух в бъднините на Родината, които с думи, знание, талант и пример будят душите и умовете на българите“, посоч още той и добави:

„Голямата кауза, призванието на будителството – тази изцяло българска духовна категория, остава неизменна – това са младите, следващите поколения. Днес децата ни гледат към бъдещето през възможностите и предизвикателствата на технологиите, които обещават да ги направят много по-продуктивни и по-успешни, от когато и да било.

Цялото знание на света обаче е безпредметно, ако не го съпътства най-важният, но и най-труден урок в живота – урокът по достойнство и родолюбие. Без морален компас изчезват спойката ни като общество, силата на съпричастността, хоризонтът на мечтите и устоите на нашето себеуважение.

Още през 1922 г. министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски обосновава нуждата от Ден на българските будители така: „Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното…“

Затова днес, утре и всякога ще се нуждаем от нашите учители и просветители, от мъдростта на духовните и морални стожери на България, за да не забравяме кои сме, за да помним най-важните житейски уроци, които да ни преведат през бурите и изпитанията на времето.

Днес изразяваме вечната ни признателност към паметта и делото на народните будители от миналото! Благодарност към днешните просветители. Към носителите на познанието и надеждата. Към непримиримите!“.

 

По-рано днес пред сградата на президентската институция се състоя церемония по издигане на националното знаме на България.

 

Президентът Румен Радев прие строя на Националната гвардейска част. Сред присъстващите на церемонията са председателят на Народното събрание Росен Желязков, премиерът акад. Николай Денков, кметът на София Йорданка Фандъкова, министри, военни, духовници и граждани.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *