Радев към служебното правителство: Ще работите за един ограбен, уморен и отчаян народ! Трудно е, но му върнете вярата!

България отблизо

Държавният глава представи задачите и приоритетите на служебното правителство на церемония в Гербовата зала в президентската институция.

За служебен министър – председател държавният глава назначи Гълъб Донев. Досега той беше секретар по демографията и социалните политики на държавния глава.

„На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета. Поемате отговорност за управлението на България в труден момент за страната. Обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихреща се инфлация е обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и забуксувала съдебна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС“, обърна се президентът към служебните министри.

Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да бъде да не се допусне въвличането на страната в конфликта, да предотвратите рисковете пред националната сигурност, да ускорите работата по модернизация на военните ни сили.

Пряко следствие на войната е глобалната енергийна криза. Служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят от два важни приоритета – сигурност на доставките и цена на енергоносителите. В центъра на вашата дейност трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на българската икономика, посочи държавният глава.

Обществото очаква да чуе цялата истина за т.нар. строителство на АМ Хемус, ремонтите на язовири и други корупционни практики, добави Радев.

„Вие трябва да разработите липсващите закони по Плана за възстановяване и устойчивост“, каза още той.

„Не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона”, заяви служебният премиер Гълъб Донев.

„В такъв момент обикновено се изказва благодарност за доверието и се заявява готовност за справяне с огромната отговорност, с която е свързан постът на министър-председателя. И аз ще го направя, защото знам от личен опит, че отговорността към хората и тяхното доверието те пазят от загуба на равновесие, без значение колко високо в управленската йерархия в държавата се намираш”, поясни той.

В края на церемонията членовете на служебния кабинет положиха клетва.

Церемонията по приемственост ще се състои в Гранитната зала на Министерския съвет от 13,15 ч. Всеки от министрите поотделно ще предаде ведомството, което е управлявал на наследника си.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *