Ройтерс: Процентите на ПП падат, нараства подкрепата за проруските и националистически партии!

България отблизо

Президентът на България Румен Радев насрочи четвърти парламентарни избори за по-малко от две години на 2 октомври, след като реформисткото правителство на Кирил Петков падна. Радев назначи и бившия социален министър Гълъб Донев начело на служебно правителство, което ще започне работа от утре, докато евентуално не бъде съставено ново правителство след изборите наесен.

 

Радев ще посочи приоритетите пред служебната власт утре, пише Reuters в свой анализ, цитиран от frognews.bg.

Политическите трусове в България се случват на фона на растяща инфлация и притеснения по въпроса с доставките на газ и войната в Украйна.

55-годишният служебен премиер Гълъб Донев, президентски секретар по въпросите на социалната политика, се смята за знак, че предпазването на домакинствата от скока на цените на енергията и храните ще бъде приоритет за служебната администрация.

Това може да включва усилия за подновяване на вноса на руски газ, както и поправяне на дипломатическите отношения с Москва, обтегнати при правителството на Петков, който изгони 70 руски дипломатически служители по подозрения в шпионаж. София освен това отказа да плаща за газ в рубли – условие от Москва, което накара Кремъл да намали доставките за страна, почти напълно зависима от руския газ.

Кабинетът на Петков обеща да се бори с широко разпространената в страната корупция и отправи остри критики към Русия заради инвазията в Украйна. Правителството беше свалено с вот на недоверие само шест месеца, след като встъпи в длъжност.

Три опита за осигуряване на мнозинство за ново правителство оттогава се провалиха, задълбочавайки политическата криза, която може да застраши милиардите евро, които трябва да влязат в страната през Плана за възстановяване и устойчивост и да възпрепятства намеренията на балканската държава да приеме еврото от 2024 г.

Новото правителство също ще трябва да се справи с несигурността относно доставките на газ преди зимата, тъй като ЕС се подготвя за по-нататъшни съкращения на газовия поток от Русия.

Проучванията на общественото мнение показват, че новите избори вероятно ще доведат до още един раздробен парламент, като центристката ПП на Петков ще се изправи срещу дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов.

Проучванията също засега показват, че партиите от отиващата си коалиция на Петков нямат голям шанс да формират ново мнозинство и сочат нарастване на подкрепата за националистическите и проруските партии.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *