Радев: Ниската избирателна активност беше шамар за всички партии, шамар за цялото статукво

България отблизо

Изборите са политически акт и не могат да заместят прокуратурата и съда. Моите критики към управлението не са обвързани към никоя партия. Те са систематични, както е систематична и корупцията.

Това заяви пред журналисти президентът на Република България Румен Радев.  Той коментира две неща за изборите вчера: първо, рекордно ниската избирателна активност: „Тя, според мен, не е само шамар за политическата класа от огромното мнозинство от българите, тя е повод много сериозно да се замислим, защото демократична Европа има минимум два пъти по-голяма избирателна активност. Това показва, че ние продължаваме да се отдалечаваме от Европа не само като качество на живот, не само като качество на управление, но и като динамика и пълноценност на протичащите в останалите европейски държави и у нас процеси“, каза президентът. Той призова всички партии да направят един много добър анализ не само на своите програми, платформи и послания, но и на това какво реално се случва в България, и как ние наистина ще догонваме Европа.

 

„Второто нещо, което все по-отчетливо забелязвам, е тенденцията и политици, и анализатори и коментатори да говорят, че виждате ли – избори могат да бъдат един вид индулгенция за корупционните скандали. Това е погазване на правовата държава. Изборите са политически акт, и те не могат да заместят прокуратурата и съда, и не могат да опростят грабителство и престъпление“, заяви държавният глава. „Всяка партия предстои да си прави анализи. Мисля, че БСП и не само те трябва да обърнат много сериозно внимание на себе си. Партиите трябва сами да се чистят“, каза президентът.

Свикнах да ме „пакетират“, ако не в партия, то в идеология, но това няма как да се получи. Това каза Радев относно изказването на водача на листата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел, че държавният глава е бил невидим участник в изборите за Европейския парламент. „Аз вече свикнах да ме „пакетират“, ако не в партия, то в идеология, ако не в идеология, то е нещо друго. Няма как да се получи, защото вие много добре знаете, че моите критики към управлението не са от вчера, не са обвързани с никаква партия, нито с никаква предизборна кампания. Моите критики са систематични, така както са систематични корупцията и беззаконието, които пораждат точно такъв стил на управление“, добави той.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *