Радев отново предупреди: Има опасност от война и някои български политици искат да ни забъркат в нея

България отблизо

И в миналото, и сега, българските евреи остават високо интегрирани във всички сфери на живот в нашата страна. Това каза президентът Румен Радев.

„За мен е чест да удостоя с високото държавно отличие посланик Елрон за неговите лични заслуги“, заяви държавният глава, удостоявайки извънредния и пълномощен посланик на Държавата Израел у нас Йорам Елрон с орден „Мадарски конник“ първа степен.

 

Президентът подчерта, че между нашите два народа съществува истинско отношение на приятелство и разбирателство, основано на дълбоки, културни и исторически връзки, на активно партньорство и взаимно доверие.

„Неразрушима остава връзката, изкована с усилията на българската държавна общественото преди 80 г. в най-мрачния период на Втората световна война, когато България не позволи голямата еврейска диаспора да бъде изпратена в лагерите на смъртта“, отбеляза Радев този безпрецедентен акт на гражданска смелост, на хуманизъм и на непоколебимост в отстояването на принципите на човешкия живот и достойнство.

Президентът, обаче, подчерта, че напоследък се надигат гласове, които се стремят да изместят фокуса върху други събития, върху които тогава българската държава и българският народ не са имали силите и възможността да се противопоставят.

В нас остава силно безпокойство, че тези опити за ревизия на историята генерират омраза и антисемитизъм, които никога не са имали здрава почва за развитие в България, и аз вярвам, че с общи усилия ще намерим отговор на тази тенденция“, добави той.

Радев отбеляза, че се намираме в период, в който човечеството е изправени отново пред редица тежки предизвикателства – войната на Русия срещу Украйна, която застрашава с глобален сблъсък, растящите глобални разделения, които раждат нов тип разделения, растящата терористична активност, климатичните промени които вървят ръка за ръка с продоволствената криза и пр.

„Мога да ви уверя, че за нас вие сте един успешен посланик на България пред света“, обърна се държавният глава към посланик Елрон.

От своя страна посланикът на Държавата Израел Йорам Елрон благодари за отличието, като подчерта, че отношенията между Израел и България са от специално естество, особено в приноса на България по време на Втората световна война за спасяването на българските евреи.

„Ние знаем историческата истина – смели българи от всички слоеве на обществото защитаваха евреите с изключителна смелост. И повечето от спасените евреи дойдоха в Израел и помогнаха на изграждането на държавата“, каза още посланик Елрон.

Tagged

1 thought on “Радев отново предупреди: Има опасност от война и някои български политици искат да ни забъркат в нея

  1. ТИЯ приказки на РУМЕН РАДЕВ към еврейския посланник у нас са просто приказки на ВЪЗДУХАР а не на държавен глава ! Евреите …които в съшност са ХАЗАРИ изповядващи ЮДЕИЗМА са ни заклети врагове от време оно !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! А че Димитър Пешев бил спасител на българските евреи е една голяма лъжа , щото спасител може да се нарече цар Борис трети в чиито вени тече еврейската кръв на баба му която е ИТАЛИАНСКА ЕВРЕЙКА……………………Д. пешев е взел голям рушвет като депутат в тогавашното народно събрание …………той е бил бедняк …….дори най бедния депутат от всички , ииииииии изведнъж му се оправя живота от финансова гледна точка !!!! Гадно е да има човек или човеци като мен….българи да имат такава БЕЗЛИЧНА фигура за президент………….дори летците камикадзе са 1000 % по истински от нашия леьотчик и бивш комунист Румен Радев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *